HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A barlangrajzok, azaz cave drawings III.

2010.04.16. 11:14 :: Sidaries

Úgy látom nagyon sokszor lesz még olyan, hogy befejezek egy sorozatot aztán később, ahogy többet megtudok a témáról még hozzácsapok egy-egy részt. Most is így lesz, szóval barlangrajzok reloaded.

Itt van az autóm két ajtajának a belseje és rajta az írások. Az írások nagy részét kielemeztük, az egyetlen fontosnak tűnő, ám megfejtetlen felirat a jobb alsó K7655x PC volt.

Legutóbb ezt írtam a bal ajtóról: Van ezenkívül jobb lent és felül még némi írás, de ezek nem tudom mit jelentenek. Szerintem valami szériaszám vagy alkatrészazonosító lehet.

Majd ezt a jobb ajtóról: Mondjuk ez ellentmond a szériaszámos és alkatrészazonosítós elméletemnek, mert ugyanaz mint a bal ajtón és két különböző ajtónak nem lehet ugyanaz az azonosítója.

Igazából egész jól eltaláltam, mert múlt hét pénteken megtaláltam, hogy mi is ez a szám. Ez a szám egy alkatrészkód, de nem az ajtó egy részének, hanem az autó kulcsának a kódja. Ez az a kód, ami alapján az autó kinyitható, ha elveszett az eredeti kulcsa. Fontos viszont, hogy az autó korai vagy késői gyártású!

A korai autók kétkulcsos rendszerrel készültek. Azaz volt egy kulcs az ajtóhoz és volt egy az autó indításához. A korai autók esetén az ajtóra írt számok kezdő számjegye "5" és előtte WR olvasható. A kód négy számjegyből áll. Ezeknél az autóknál a kulcskód (keycode) az ajtót nyitja, viszont az autó beindításához másik kód kell. Ez sokszor megtalálható a kormány alsó részén egy kör alakú matricán. Valahogy így:

Sajnos ez azért nem általános, de az esetek jó részében megvan.

A késői autóknál már jobb a helyzet. Ott csak egy kód van, mint az én autómon is és ez nyitja az ajtót és indítja az autót. Itt a kód többnyire egy K után következik és 7-essel kezdődik és szintén négy jegyű. 

Abban az esetben, ha valaki elveszti a kulcsait, akkor a jelenlegi houstoni DMC - a tulajdonosságot bizonyító iratok bemutatása után - el tudja készíteni azokat. Ha valami okból egy Delorean nem rendelkezik sem a barlangrajzokkal, sem pedig a kormány alatti matricával, valamint semmilyen hivatalos papír sem nyilatkozik róla, akkor a kulcs egy nagyon jó minőségű fényképe alapján a kód visszafejthető és a kulcs legyártható. A legszebb az egészben, hogy ez a visszafejtés a DMCH (Delorean Motor Company Houston)-nál ingyenes, mert annyira fontos.

Természetesen minden régi és leendő Deloreantulajdonosnak melegen ajánlom a barlangrajzainak a lefényképezését, dokumentálását. Korai autó esetében pedig minden kulcsról egy jó minőségű képet is!

Ha valaki kíváncsi az angol eredetire, az itt elolvashatja:

Why you *MUST* know your key code!


 

15 komment

Címkék: történelem élet a gyárban

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr651926358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suttora 2010.04.16. 14:57:36

Ez tényleg érdekes, de nem biztos, hogy így közszemlére tenném. Most akár rendelhetnék is egy kulcsot az autódhoz, ha nagyon akarnék. :)

Kicsit azért furcsállom, hogy ha nincs meg a kód, akkor csak fényképről lehet új kulcsot rendelni, akkoriban azért már sok helyen megvoltak az alvázszám alapján rögzített adatbázisok, melyek többek között a kulcskódot is tartalmazzák. Vajon a DMC-nél miért nem volt ilyen?

hdnctrl 2010.04.16. 15:02:54

"Abban az esetben, ha valaki elveszti a kulcsait, akkor a jelenlegi houstoni DMC - a tulajdonosságot bizonyító iratok bemutatása után - el tudja készíteni azokat."

szóval annyira azért nem könnyű kulcsot rendelni :)

kéne írni egy listát arról, hogy DMC-12 megvétele után mik a teendők, és az egyik lehetne a barlangrajzok lefényképezése.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2010.04.16. 15:27:32

@Suttora: Hát azért egy tulajdoni igazolást kéne szerezni. :)
Itt is megvoltak. A voltak a lényeg. A DMC-nél nagyon sok dokumentum veszett el. Az első rész egy molotovkoktélos támadásban (pár iroda leégett), a második a cég felszámolásánál (sok dolgot hazavittek a dolgozók), a harmadik rész pedig a megmaradt dokumentumok folyamatos költöztetésénél, árverezésénél.
Az eBayen még mostanában is gyakran lehet eredeti DMC dokumentumokat, terveket venni.

@scuynat: Igen, attól tartok ez az első dolog. Majd lehet, hogy végiggondolok néhány dolgot és leírom, hogy én miket változtatnék, ha most venném az autót.

Suttora 2010.04.16. 15:37:41

@Sidaries: Ja, ha megvoltak, az más. Sejtettem egyébként, hogy valami ilyesmi lehet a háttérben, ez is DMC-specialitás. :)

Szerinted mit értenek tulajdoni igazolás alatt? Szerintem kb. egy fax lehet a forgalmi másolatról, esetleg még egy fényképes igazolványról. Nem akarok tippeket adni senkinek, de szerintem nem lehet egy nagy dolog. Szerintem ha én a saját forgalmimon átírnám az autóm adatait a Te Delorean-od adataira azt simán elfogadnák. Ugye pontos alvázszám szintén megtalálható itt a blogon, de szerintem a motorszám is, a többi adat is hozzáférhető. Houstonban jó eséllyel még életükben nem láttak magyar forgalmit, sosem jönnének rá.

hdnctrl 2010.04.16. 16:01:53

@Suttora: "Nem akarok tippeket adni senkinek"

na ehhez képest jól leírtad, mit kell csinálni :))))

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2010.04.16. 16:09:42

Ezt írják: Supplying your DMC dealer with this four-digit code and proof of ownership - typically a copy of your title or registration showing your name and the VIN of the car in question - will allow us to cut a key to that code for you.

Azért van egy kis gond még ezen felül. A Deloreanek elég jól nyilván vannak tartva. Az enyémről is lehet tudni, hogy nagyjából hol van, de pontosan csak kevesen tudják. Azok meg nem lopósak. :)

Valamint, ha valaki lenyúlja, akkor azt a kulcsot valahová postázni kellett. Jó alap egy nyomozáshoz.

Azonkívül elég feltűnő, nehéz elrejteni és ráadásul még olcsó is. Ha valaki a gyűjteményébe akar egyet, akkor olcsóbb neki megvenni. Ha meg menni akar vele, akkor hamar lebukik.

Persze mindent ki lehet játszani, de hiszek benne, hogy Deloreant nem éri meg lopni. :)

Suttora 2010.04.16. 16:36:17

@Sidaries: "Supplying your DMC dealer..." Van neked ilyened? :) És látom tényleg elég a forgalmi másolat.

"Valamint, ha valaki lenyúlja, akkor azt a kulcsot valahová postázni kellett. Jó alap egy nyomozáshoz."

Csakis akkor, ha eszedbe jut (mert a rendőröknek nem hiszem) hogy valaki egy kvázi legálisan megrendelt kulccsal viszi el az autót. Amúgy meg millió címet meg lehet adni munkahelytől elkezdve egy rövid életű postafiókig, meg szokták az ilyesmit oldani. Hány hajléktalan vett olyan autót az utóbbi években névvel, címmel, kutyafülével, ami aztán soha nem lett az övé és azóta sem tudja senki, hogy hol van?

Természetesen forgalomban tartani nem lenne egy egyszerű dolog, de alkatrészként kiárusítva is elég szép értéke lenne.

Na befejeztem, nem akarok senkit riogatni, csak azt mondom, én legalább egy számjegyet biztos kitakartam volna a fényképen a kulcskódból. :)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2010.04.16. 17:51:03

@Suttora: Ebben igazad van. Alkatrészként pedig az autó eléggé értéktelen. Van persze pár értékes része, de műszakilag bontóba sem tudod eladni.

Mairtin 2010.04.17. 00:18:04

Számot kitakarni, mert az emberek rosszak és gonoszak, mert majd felhasználják... Szerintem ez csak itt, szeretett hazánkban jut eszébe a legtöbb embernek. Reméljük, hogy azért még ennyire nem olyan rossz a helyzet nálunk. :-)
Ha belegondolunk, alapvetően minden biztonsági intézkedést ki lehet játszani, de ne abból induljunk ki, hogy ezt majd ki is használják. Gondolom Sid is így gondolta.

Suttora 2010.04.17. 00:19:41

@Sidaries: Bopatra például egy csomó mindent rá tudnék sózni az elkövetkező időben :DD

Suttora 2010.04.17. 00:30:08

@Mairtin: Máshol is rosszak az emberek, ez egy kegyetlen világ sajnos. Próbálj csak meg valamelyik mai gyártótól kulcskódot szerezni egy adott autóhoz, nem olyan könnyű. Itt meg bárki leolvashatja egy fényképről. És akkor még csak a kód van meg, kulcsrendelésről nem is beszéltünk, bár az sem nehezebb, az igaz.

Persze én sem gondolnám, hogy komoly realitása van ennek a kulcsrendeléses dolognak, de az ördög nem alszik. Sid dönti el, hogy mit rak ki és mit nem, nyilván úgy csinálja, ahogy jónak látja. Nem is nagyon akarok beleszólni, csak gondoltam idevetek néhány sort, nehogy bárki is hamis biztonságérzetbe ringassa magát. Nagyon sok ember kikerekedett szemekkel néz rám, ha mondom neki, hogy telepítsen egy tűzfalat a gépére, pedig szerintem kell. De sokaknak még rendszeresen frissített víruskeresőjük sincs...

Mairtin 2010.04.18. 16:15:16

De ha az ember mindig mindenben a legrosszabbat keresi és folyamatos óvintézkedést tesz az élet minden területén, az átcsaphat a negatív irányba is.

Nem beszélve arról, hogy hol a kalandvágy, hol a kockázat ? :-))

Rengeteg géppel találkoztam én is.
Volt ahol azt mondták, mikor megkérdőjeleztem a vírusölő hiányát, hogy nincs rá szükség mert olyan helyekre nem megy, meg egyébként is csak lassítaná a gépet... :-)
Erre mit lehet mondani ?

bopat 2010.04.18. 20:05:37

@Sidaries: Na hajrá, siess ezzel, nemsokára itt az autóm.. :)

hdnctrl 2010.04.19. 09:46:50

@Suttora: aki nem tesz fel vírusirtót, az nem azért nem teszi, mert bízik az emberekben vagy a szerencséjében, hanem egyszerűen azért, mert nem ért hozzá. mármint nemcsak a telepítéshez, hanem az egész ájtíhoz (de rühellem, hogy manapság mindenki ájtís, most már nincs se rendszergazda, se programozó, se informatikus), ahhoz hogy hogy terjednek a vírusok ill. a férgek. azt hiszik, ki lehet kerülni valahogy.

Mairtin 2010.04.20. 23:03:48

A munkahelyemre magam mellé keresünk embert, (kb. 3 hete) csupa olyan emberrel találkozom, aki úgy jönnek be, hogy mindenhez ért (esetleg még papírja is van róla) de általában az első 5 kérdésből kiderül, hogy fogalma sincs mit kellene csinálni a géppel...
süti beállítások módosítása