HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Dream Maker - The Rise and Fall of John Z. Delorean II.

2011.04.29. 10:00 :: Sidaries

És most a folytatás: 

TT: Térjünk most vissza az álomautóhoz.

IF: Maga a terv grandiózus volt, azonban a végleges autóhoz nem sok köze lett. Ami megmaradt az a sirályszárny ajtó, amitől Colin Chapman mindenképpen igyekezet megszabadulni, mert szerinte már rég kiment a divatból (outdated). A Mercedes használta az '50-es években, de nem váltak be (Ez így nem igaz. Az kényszermegoldás volt, de annak működött). Csak marketingszerepe volt.

Az autó alsó része tényleg műanyag volt, de nem az a forradalmi műanyag, amit mindenhol hirdettek, hanem Colin Chapman régi 20 éves technológiája.

A motor pedig egy unalmas Peugeot, Renault Citroen motor volt, (Ugye mindenki tudja, hogy ez is hibás. :) ) amit sok-sok autóban használtak már. A vezetési élmény pedig szintén nem túl jó, mert nehézkes, lassú és elég nehéz az autóval kanyarodni. Ráadásul nagyon sok olyan tervezési hibája volt, ami még rosszabbá tette. Ilyenek pl. a kis ablakok is és még pár dolog ami a gyártás második, harmadik évében lett volna csak orvosolva.

TT: Hallottam egy történetet, miszerint egy héttel a letartóztatása előtt európai befektetőkkel és bankokkal tárgyalt azt mondta, hogy a pénz alapja már megvan és nem lesz semmi gond. Amikor megkérdezték, hogy ki ez a titokzatos befektető, azt válaszolta, hogy: "Mr. White" (Mr. Fehér. :))) )

IF: Volt ott más is. A határidő utolsó napján a brit kormány készenlétben volt, mert úgy tudták, hogy egy virginiai bank kész támogatni a céget és ez valóban így is volt. Deloreannek csak alá kellett volna írnia a papírokat.

TT: Akkor nem is lett volna szükség a drogból származó pénzre?

JS: Nem, de John mindkét forrásból szerette volna megszerezni a támogatást.

IF, JS: Ráadásul nagyon pazarlóan bánt a pénzzel. Negyedévenként kb. 3000 autót adott el, de úgy szórta a pénzt, mintha ez legalább 30-40000 autó lenne. Szörnyű üzletember volt. A New Yorki irodára óriási bérletet fizetett, a jogi költségek és a vezetői fizetések a GM-hez mérhetőek voltak.

Ezen kívül tervben volt egy Delorean butikhálózat, dzsekik, szemüvegek. Egy időben 26 különféle üzleti vállalkozása volt.

TT: Vajon a feleségei tudtak ezekről a dolgokról?

JS: Valószínűleg a feleségei igazából nem is tudták, hogy kihez mennek hozzá. Delorean nagyon jó volt abban, hogy az élete részeit teljesen elzárja egymástól. A barátai soha nem voltak az üzletfelei, az üzletfelei soha nem voltak a barátai. A cégeinek a személyzete pedig soha nem volt egyik sem.

TT: Az az igazán csodálatos, hogy ilyen messzire jutott. Nem az, hogy vakmerősége miatt meg merte tenni, hanem hogy hagyták.

IF: A vakmerőség a karakterének egy alapvető jellemvonása. Ha elég vakmerő vagy és igazán hiszel abban amit akarsz, mint Delorean is, akkor másokat is meg tudsz győzni arról, hogy veled tartsanak.

JS: Egyszer beszéltem vele és szembesítettem általam ismert tényekkel és gondolkodás nélkül állította az általam mondott ellenkezőjét. És látszott rajta, hogy amit mond, azt el is hiszi.

TT: De hát a Chrysler több fejesét is meggyőzte...

JS: Delorean igazi zsenije abban rejlett, hogy érezte, hogy ki mit szeretne leginkább és azt ígérte neki. Így tudta összeszedni a szakembergárdáját. Ezért is lett a könyvünk címe Dream Maker (Álomgyáros?). Egy ilyen személyiség, mint John Delorean hisz a saját tökéletességében és egyediségében és abban, hogy ő bármit megtehet. 

TT: Hol van most? 

IF: New Jerseyben. Christina és a gyerekei hétvégenként találkoznak vele. A perére készül.

TT: És miből él?

IF: Jó kérdés.

JS: A hótolós cége még megvan. Próbálta eladni, de a hitelezők nem engedik, amíg az ellene folyó ügyek le nem zárultak, úgyhogy egyéb ingóságait próbálja pénzzé tenni. Ha vannak esetleg külföldi befektetései, akkor azokhoz most nem tud hozzáférni.

Hát nagyjából itt ér véget az interjú. Elég hosszú, a valóságtartalmáról fogalmam sincs. Bogarássza ki mindenki magának. Az eredeti cikkeket már ide feltöltöttem. Nem túl nagy felbontás, de olvasható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr32788514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása