HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

John Delorean - A sikkasztási vádak I.

2011.08.05. 10:00 :: Sidaries

Elég régen megígértem már ezt a részt, de eddig valahogy nem volt erőm nekifogni újra egy akkora kutatásnak, mint a kábítószerügyes sorozat egyes részeihez szükséges volt. Most viszont előveszem a témát, hogy ha valaki már úgyis netezik ahelyett, hogy kienné a fene Komáromba az erődbe, akkor legalább hasznosan és tartalmasan töltse el az idejét. :)

Szóval a kábítószerüggyel kapcsolatban több házkutatást is tartottak Deloreannél Bedminsterben és nagyon sok iratot néztek át a hatóságok könyvelési hibák és csalások után kutatva. Látszott, hogy Deloreanből mindenképpen bűnbakot akarnak csinálni, ezért mindent elkövettek, hogy terhelő bizonyítékokat találjanak. És Delorean balszerencséjére a cég könyvelésében voltak is érdekes részek.

A legkomolyabb "hiba" még 1978-ra vezethető vissza. Azt már írtam, hogy a DMC a DRLP-n keresztül intézte a befektetők pénzét, és amikor az összes befektető pénze megérkezett, akkor ezt a 12,5 millió dollárt és az angol kormánytól kapott pénzből 5,15 millió dollárt (ez akkor már DMC pénz volt) elutaltak a GPD Services Inc.-nek. Ez az összesen 17,65 millió dollár elméletileg a Lotushoz ment volna a fejlesztési munkák elvégzéséért. Kisebb probléma, hogy később a Lotus kiszámlázott további 23 millió dollárt a munkáért, amit a DMC ki is fizetett.

Innentől lett érdekes, hogy mi is az a GPD Services Inc. Ez a panamai alapítású svájci cég mint kiderült Colin Chapman egy régi ismerősének, Marie-Denise Juhannak a cége volt, de körülbelül ez minden amit tudni lehet róla. Miután a DMC csődöt jelentett, a befektetők - köztük az angol állam - kicsit jobban utánanéztek a három cég (DMC, Lotus, GPD) ügyeinek és észrevették, hogy a GPD egy bonyolult folyamat során angol, svájci és holland bankokon keresztül a pénzből legalább 8,5 millió dollárt utalt át John Delorean magánszámlájára. A többi pénzről viszont semmi feljegyzést nem találtak.

Ezek miatt 1985-ben Deloreannek sikkasztási vádakkal is szembe kellett néznie. Ebben az ügyben is Weitzman képviselte, aki a drogügyben is. A védelem ezúttal arra épült, hogy Delorean valóban megkapta a pénzt a GPD-től, de az egy teljesen szabályos kölcsön volt Colin Chapmantől és mindenféle sikkasztással kapcsolatos vádat elutasított. Amikor pedig az ügyészek rámutattak, hogy milyen érdekes, hogy éppen aznap érkezett meg Delorean számlájára a bő 8,5 millió dollár, amikor ugyanez a bank egy a GPD-s pénzzel gyanúsan megegyező összeget kapott, Weitzman véletlen egybeesésnek vélte. Erről az egészről sajnos Chapmant nem tudták már megkérdezni, mert 1982 decemberében szívrohamban meghalt. Emiatt pedig a vád nem tudta Deloreant szembesíteni Chapmannel és így két hónap után bizonyíték hiányában felmentették.    

Ennek az eredménynek az angolok értelemszerűen nem örültek, ezért a Scotland Yard bevonásával saját nyomozásba kezdtek és 1989-re eljutottak Fred Bushellhez, a Lotus egykori igazgatójához. Egy szót sem mondott arról, hogy mit tud a sikkasztásról, ennek ellenére (vagy éppen emiatt) három év börtönre ítélték, amit le is töltött.  Az angolok Deloreant is megvádolták, de mivel ügyvédei sikeresen harcoltak a kiadatása ellen, ezért a tárgyalás is elmaradt. Egy bíró szerint ő és Chapman is legalább tíz évet kapott volna.

Ezekkel a perekkel egy időben beperelték az Arthur Andersen könyvelővállalatot is, akik a DMC könyvelését vizsgálták és erről a tételről mégis megfeledkeztek. 1997-ben végül 35 millió dollárt fizettek az angol kormánynak, majd két évvel később egyéb befektetőknek további 27,75 millió dollárt peren kívüli megegyezésként. Az utolsó DMC-vel kapcsolatos perek 2000-ben értek véget. Ez és az Enronbotrány nagyon megviselte a vállalatot és 2002-ben vissza is adták a könyvelési jogosítványaikat.
 

3 komment

Címkék: történelem dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr903119725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suttora 2011.08.05. 11:31:03

És arról hallottál -e, hogy Colin Chapman pont emiatt az ügy miatt rendezte meg a saját halálát? Igazából nem halt meg, hanem még sokáig éldegélt valahol Dél-Amerikában.

Részemről mondjuk hülyeségnek tartom, de mint érdekesség érdemes talán megemlíteni.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.08.05. 22:22:44

@Suttora: Hallottam már róla, de erre itt nem akartam kitérni. Egyébként tényleg túl jókor halt meg. :)
süti beállítások módosítása