HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Dubniczkia: Rainbow Sejk őrülete

2012.10.10. 10:00 :: Sidaries

Sokan tudjátok, hogy nagyon szeretem az autó múzeumokat. Igazából mindegy, hogy márkaspecifikus, vagy valami vegyes gyűjteményről van szó. Ezeken a helyeken olyan járműtörténeti csodákkal lehet találkozni, amikkel autós találkozókon vagy az utcán szinte lehetetlen. Sok általam ikonként tisztelt járművel ezeken a helyeken találkozhattam. Ezek általában nagyon ihletett, már-már megszentelt helyek, telis-tele lélekkel, sajátos történetekkel, némi olajszaggal átitatva. Minden múzeum más és más. Van amelyik a technikai fölényről szól, van ahol a versenyeredmények állnak a középpontban, és van ahol a kiállított járművek értéke váltja ki a tiszteletet. Minden gyűjteménynek van hangulata. ... eddig azt hittem.

_MG_6392ok.jpgIdén szeptemberben egy nagyobb munka miatt szerencsém volt az Egyesült Arab Emirátusokban tölteni bő két hetet. Abu Dhabi nem büszkélkedhet ezernyi felhőkarcolókkal, világmegváltó csodákkal, mint Dubai, ezért lehet az, hogy az egyik fontos látványosság egy autógyűjtemény, az Emirates National Auto Museum (www.enam.ae). Ez persze nekem nagyon jó hír volt, hisz' imádom az autókat, pláne ha egy helyen sok van a különleges darabokból. Előzetes internetes keresgélés után nem nagyon vártam sokat, ezért nem is volt a kiemelten fontos dolgok között. Abu Dhabiból a Liwa oázisba tartó utunk épp' a múzeum mellett vezetett, így beiktattuk a programba. Az első látogatási kísérletünk kudarcba fulladt, mert a múzeum világításának a vezetékét sajnálatos módon elvágták. Sebaj, nem adtuk fel. Másnap újra megpróbáltuk, sikerrel.

_MG_6400ok.jpgA múzeumot Hamad bin Hamdan Al Hayan, más néven a Rainbow sejk hozta létre a saját autóiból. És hogy ki ez az ember? Első sorban Abu Dhabi uralkodó családjának tagja, az államalapító és óriási tiszteletnek örvendő, néhai Sheikh Zayed rokona. Szinte mindenki hallott már Dubairól és az elfogyó olajról. A helyzet az, hogy már elfogyott. De az Emirátusok egy fontosabb államában, Abu Dhabiban még vagy száz évre elegendő fekete arany készlet vár kitermelésre. A naponta több millió hordó olaj épp' elegendő hogy a világ egyik leggazdagabb szeglete legyen, ez az egyébként nem túl nagy ország. Az 1971-ben alapított Egyesült Arab Emirátusok olajbevételeinek ötven százalékát az uralkodó család birtokolja. Persze a család vigyáz az övéire, így megosztja az óriási vagyont, de azért jut a mulatságokra is. Mint például a szivárvány sejknek az autókra.

_MG_6419ok.jpgA múzeumot - ami leginkább egy garázs - egy 100x100 méteres piramisban rendezték be. Ez egy rosszul világított, túlzsúfolt, logikátlanul elrendezett, autók kiállítására véleményem szerint alkalmatlan helyiség. A piramisban a sejk 206 darab autóját lehet megnézni, persze csak illő távolságból. A látogatók és a kocsik között szinte mindenhol egy korlát feszül, lehetetlenné téve, hogy a kiállított tárgyakat körül lehessen járni, vagy alaposan szemügyre lehessen venni őket.

_MG_6443.jpgAz itt dolgozó személyzet - aki egy öreg bácsi - az angol nyelv valami egészen ritka változatán azt is elárulta nekünk, hogy másik két, nem látogatható hangárban még vagy háromszáz autó vár bemutatásra. Megkérdeztem, hogy Delorean van-e a gyűjteményben, de vagy nincs, vagy nem értette a kérdést a bácsika. Úgy tűnik van remény, és a jobb sorsra érdemes gyűjtemény elköltözik Sharjahba, egy Dubai melletti emirátusban nyíló múzeumba. A kiállítástól nem sokat vártam, ezért nem is csalódtam.

_MG_6404ok.jpgTermészetesen voltak különleges és egyedi darabok, mint például az alig több mint háromszáz példányban készült Lamborghini LM002, de számomra igazán érdekes darabok nem voltak kiállítva. Terepjáró rajongóknak viszont igazi Mekka a múzeum, hiszen a sejk Hummer, Jeep és Land Rover gyűjteménye lenyűgöző.

_MG_6440.jpgA kiállítás igaz szenzációja a Top Gearben (http://youtu.be/e8GdadQzMeo) is bemutatott óriás teherautó. Ez az ötven tonnás Dodge Power Wagon replika igazi őrület. A belsejében több hálószoba, vendégszoba és fürdőszoba is van, és persze mozogni is képes egy 300 lóerős GM dízelmotor segítségével. Nagyon jópofa ez a szerkezet. Pont olyan mint az egész múzeum, semmi értelme, de kedves kis dolog. Igazi hangulata ugyan nincs ennek a helynek, azért nem érdemes kihagyni, ha már erre jár az ember. Mert hol máshol láthat az autórajongó hét különböző színben meggyalázott Mercedes 500 SEL-t?

_MG_6433ok.jpg

 

3 komment

Címkék: egyéb autó dubniczkia

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr354829243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2012.10.10. 12:16:18

az a 300 lovas motor hogy repítheti már az óriásterepjárót? :D

bopat 2012.10.10. 22:34:59

Hú bazz, ezért nagyon irigyellek vazze..
süti beállítások módosítása