HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Olaszország III. avagy Ennyi eső nincs is

2014.09.10. 10:00 :: Sidaries

Eljött az indulás napja és az ablakon kinézve az első benyomásaim nem voltak túl rózsásak. Nagyon borús volt az ég, habár a távolban látszódott némi fény az égen. Az előrejelzés viszont egész napra esőt mondott. Reménykedtem hogy ez csak Lignanot fogja jelenteni és ahogy majd kijövünk a városból, egy kicsit arrébb majd magunk mögött hagyjuk az egész rossz időt és verőfényes napsütésben fogunk hazakocsikázni. Hát nem így történt.

Lignano körülbelül 15 kilométerre van az autópályától és ez egy közepesen nagy forgalommal megáldott szakasz, ahol ha nem is gyorsan, de úgy 70-nel simán lehet haladni. Ezúttal az ötödik percben derült ki, hogy ez ma nem így lesz. Turnusváltás volt, ráadásul kicsit későn is indultunk, így a városból kilépve bele is álltunk a dugóba. Úgy 20 perc után kiderült, hogy egy darab lámpa fogta meg a komplett kijövő forgalmat, amit miután megláttam, nem fogtam vissza magam és a magyar szleng és káromkodásszótár első fejezetét felmondtam fejből. Viszont miután elhagytuk, legalább rendesen lehetett haladni ... úgy 5 kilométert, amikor beleálltunk a következő sorba. Ezúttal egy újabb fél órát csordogáltunk a többiekkel egy baleset miatt, mert két lendületes olasz pont a mai napot választotta arra hogy jól összetörjék egymást. Mentő, rendőr, tűzoltó, teljes, majd félsávos lezárás, amit csak akar az ember fia egy szép zuhogó esős napon az autójában ülve. Felmondtam a második fejezetet, aztán újra megindultunk.

Eddigre viszont már erősen szomjazott az autó és mivel idefelé láttam egy Shell kutat, úgy gondoltam pont jó lesz tankolásra. Ez meg automata kút volt és aránylag drága, ezért csak 10 euróért raktam a tankba, hogy elérjek a következő benzinkútig. Ami a pályára felmenve hamarosan egy bő két eurós (kb. 640 Ft) literenkénti árral fogadott. Harmadik fejezet, újabb 10 euró, aztán tovább. A harmadik kút szinte ugyanez, de eddigre már közel voltunk az osztrák határhoz, ahol sokkal olcsóbban mérik a benzint, ezért megint 10 euró lett a vége. Egyébként az olaszoknál baromi drága a benzin. Az olcsó helyeken 500 Ft körüli az ára a sima 95-ösnek, a drágább pedig a már említett 600 fölötti ár. Ezzel szemben az osztrákoknál 500 Ft-nál ritkán megy feljebb.

benzinkuton.jpgMiután átértünk az osztrákokhoz elég hamar volt kút, ahol nagyon sokan voltak. Látszott, hogy mindenki ezt várta. Közben két említésre való dolog történt a hol szemerkélő, hol rendes esőn felül. Az egyik, hogy elértem a 67000 mérföldet is az autóval, a másik pedig hogy találkoztunk útközben egy rendületlenül haladó magyar Ladával, akikkel aztán az osztrák kúton sikerült is beszélgetni egy pár szót. Vagány gép volt, sok matricával, látszott rajta hogy a tulaj szereti a találkozókat.

67000.jpgItt aztán pufira tankoltam az autót és az összes kis tankolást kiszámolva kijött egy 12 literes átlag. Hát igen, a legutóbbi 8,2 ezért nem volt reális. Ahogy mondtam az inkább 9, ez meg inkább valahol 11 körül kellett volna hogy legyen. Mindegy, ennél nagyobb gond ne legyen, megyünk tovább. Aha. Persze.

Félmeleg autó + elázva = Majd akkor indulunk, ha ő is úgy gondolja.

Szerencsére aránylag hamar úgy gondolta, nem jött senki megnézni hogy mit szerencsétlenkedek, de azért nem a kedvenc hobbim várni az autó beindulását nagy tömeg előtt. Egy érdekes dolog azonban van. Ha minden fogyasztót leveszek ilyenkor, akkor hamarabb beindul. Lehet hogy köze van ennek a 7 éves aksihoz? Fene tudja, majd egyszer kicserélem, aztán megnézem úgy hogy viselkedik.

Szóval elindultunk és egy pillanatig átfutott az agyamon, hogy lemenjek-e Rábafüzes felé. Azonban eszembe jutott, hogy legutóbb az 50-nel végigszenvedés volt, ezért elvetettem az ötletet. Hiba volt. Ugyanis a leágazás után nem sokkal megint bedugultunk, én pedig eldörmögtem a negyedik fejezetet is. Itt úgy egy órát állhattunk, már kezdtünk megismerkedni a szomszédokkal, de nem túlzottan. Elvégre a mai napot figyelembe véve az is lehet hogy itt éjszakázunk, akkor pedig valamelyiküket meg kell ennünk és az nehezebb ha haver. A szomszédok szerencséjére egyszer csak a dugó feloszlott, de olyan hirtelen és olyan nyom nélkül, amilyet én még nem láttam. A nulláról hirtelen 120-ra lehetett gyorsítani és semmi ráutaló jel nem volt arra hogy miért is piknikeztünk az esőben 60 percig.

Mentünk hát tovább, de az átfolyások és a zuhogó eső azért lassított minket rendesen. Egyszer azt is érezni lehetett, hogy a Delorean felúszik és elkezd jobbra oldalazni. Ilyenkor nem szabad kapkodni, mert akkor kész a baj, ezért szerencsére nem lett gond, pár másodperc múlva már újra az aszfalton voltam. Ennél már csak az volt az ijesztőbb, amikor ugyanezt a mutatványt egy tőlem balra elhaladó Audi játszotta el fél perccel később. Ezt a kis affért levéve azonban az autó derekasan teljesített, nem volt vele gond és az egész osztrák pályát lenyomtuk egy tank benzinnel. Legközelebb már Móváron tankoltunk és a fogyasztás is 7,6-ra csökkent a legutóbbi 12-ről. A pályatempót szereti a Delorean nem a dugót.

Innen már csak a magyar szakasz volt hátra, amit gond nélkül teljesítettünk és este 9 után be is álltam otthon  a garázsba. És az eső még mindig esett. 700 km-en keresztül boldogított minket és nyugodtan állíthatom hogy ilyen szar hazautam eddig még sehonnan sem volt. Viszont egyszer ezt is meg kellett tapasztalni.

3 komment

Címkék: olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr896684119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2014.09.10. 11:22:20

Gratulálok, ez nagy menet lehetett. (Már persze ha nem a komáromi kúton készült a fénykép :)). Olaj és hűtővíz fogyott az úton?

hdnctrl 2014.09.11. 11:57:49

a benzinkút a komáromi, a műszarfalról meg úgy készült, hogy felbakolta a hátsó kerekeket és amúgy a garázsban állt a kocsi.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.09.11. 14:27:16

@Szabi DMC: Nem fogyott semmi.

@scuynat: Komáromban nincs ekkora kút! Arrébb van az. Még Ácson is túl! :)
süti beállítások módosítása