HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Lámpacsere

2015.07.01. 10:00 :: Sidaries

Még mindig azt az egy hetet írom, amit legutóbb is említettem, csak most már a jövő hétfői napot. (Oké, ez így 8 nap, de ezen most essünk túl.) Megjöttem Császárról, letettem az autót, hétfőn megjöttek az új lámpák és neki is feküdtem a szerelésnek még azon a délutánon. Természetesen a fene gondolta, hogy ennyit fogok szenvedni vele.

Elméletileg az egész lámpacsere annyi, hogy kicsavarod a lámpabúrákat tartó keretet, lehúzod a lámpát, rádugod az újat, aztán vissza az egész. Hát nem, ez egy Delorean. A mostani lámpák H4-es típusúak, viszont a Delorean gyári lámpája nem az, hanem egy úgynevezett 4656-os foglalat vagy angolul sealed beam. Ja igen, egy kis előtörténet a kezdőknek. A Delorean lámpája nem a mostani szokások szerint épül fel, hogy van a búra és benne a cserélhető lámpa. Itt ez a két rész egyben van. Előnye, hogy sokkal strapabíróbb konstrukció, (nekem a reflektoraim még a 34 éves gyáriak), hátránya, hogy ha valami kiég, akkor az egész búrát kell cserélni jóval drágábbért, mint egy égő lenne. A delorean.eu-ról vehető lámpák már az új módit követik, az égők külön is cserélhetőek. Gondolom pár évente, nem pedig 30. Szóval vissza az alaptémára. A két típus nem sokban különbözik, csak annyiban, hogy két drótot össze kell cserélni a foglalatban, eképpen:

lampapoluscsere.jpgNem egy nagy szám, gondolhatná az egykori halandó, kihúzom a két drótot, aztán átdugom. Az első és igazából egyetlen probléma ott jön, hogy akkor hogyan is húzom ki azt a drótot. Hát maradjunk annyiban, hogy gyorsan elrepült az a háromnegyed óra, mire rájöttem. Miután sikerült, gyorsan le is fotóztam a drótot, hogy dokumentálva legyen a szívás, hogy máskor ne legyen vele baj.

lampacsere2.jpgLátjátok az fémrész alján azt a kis pöcköt? Na az a kis pöcök, az kattan be a műanyagfoglalatba. Az egyetlen baj, hogy ez belül van és kívülről marhára nem látszik, hogy ez a pöcök egyáltalán létezik. Ez a foglalat:

lampacsere1.jpgItt nem látszódik, de megpróbálom elmagyarázni a lényeget, amit a legfelső kép is leír. Így utólag teljesen egyértelmű. A legfontosabb rész az, ahol ez a kék-piros drót ahol belemegy a foglalatba. A bemenő rész alatt van egy kis lyuk, amibe bele kell nyomni egy nagyon vékony csavarhúzót, ez nyomja ki a feljebb említett pöcköt. Ezután egy másik csavarhúzóval meg tudod nyomni a fémrészt kifelé és így kipattan a helyéről ez a drót. Elméletileg simán ki is lehet húzni ilyenkor, de a 30 év kosz elég jól tudja fixálni a helyére ezt a részt, elkel az erőkar. Mindezt mindössze két kézzel végrehajtani egy igazi kihívás, de azért megoldható. Viszont ha valakinek van segítsége, akkor nem egy túl bonyolult mutatvány, ha már tudod a módszert.

Miután kiszedtem mindkét csatlakozót, már csak egy kis takarítás és a csere volt hátra, majd a visszaszerelés. Sokat elmond, hogy az első lámpa berakása kb. 70, a második lámpa berakása pedig kb. 15 percet vett igénybe. Oda kell még figyelni a nagyon rossz helyen levő búratartó csavarokra is, szokásuk leesni az első műanyagrészbe, ahonnan a kihalászásuk reménytelen. Szerencsére, ha kicsit különlegesek is ezek a csavarok, de szabványos metrikusak, ezért az elhagyott kettőt tudtam pótolni az otthoni készletből. Igaz, így is hiányzik még pár, lehet, hogy egyet kiszedek referenciának, aztán egy csavarboltban veszek párat hogy pótoljam őket. Viszont ez a jövő zenéje egyelőre, most még örülök, hogy frankó lett.

lampacsere3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szerelés

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr767586322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása