HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A Delorean árváltozása 1998-ig

2015.09.18. 10:00 :: Sidaries

Ha már szerdán is a pénzről volt szó, akkor most is arról lesz. Jó kis tematikus hét lett a mostani. A lényeg, hogy találtam egy írást, amit Knut Grimsrud írt még 1998-ban. A Deloreantulajdonosok mindig is kíváncsiak voltak arra, hogy éppen mennyit ér az autójuk, részben azért, mert mindenki ezt kérdezgette tőlük. (Nekem is van ilyen jellegű élményem. Sok.) Azt mindenki tudta, hogy egy erősen limitált példányszámú, elég különleges autóról van szó, de a konkrét ár az internet előtti időkben nem volt annyira egyértelmű, mint most, ahol csak elmegyünk az eBayre vagy egy tetszőleges Deloreanekkel foglalkozó oldalra és megnézzük. Szerencsére ez az írás pont ezt az időszakot veszi célba és 1983 és 1997 között vizsgálja az árakat.

Az adatokat a Cars of Particular Interest (CPI) nevű kiadványból vette, amiről ugyan én nem hallottam, viszont azt állítja, hogy sokkal valósabb, piaci árak vannak benne, mint egyéb kiadványokban. Ez igaz lehet, mert kb. 5 éve is voltak olyan biztosítók, amelyikek a Deloreanek biztosítási árát egy 55000 dolláros árcimkéhez igazították, ami azért eléggé irreális volt. Szóval akkor az első ábra:

deloreanarak1.jpgAngolul nem tudóknak azért leírom, hogy a bal oldali oszlop mutatja az árat, az alsó pedig az évet, nem meglepő módon. A kék vonal a tökéletes, a zöld a jó, a piros az elfogadható állapotú autókat jelenti.

Knut első megállapítása az, hogy ezek az árak jóval alacsonyabbak, mint amiket a helyi újságokban vagy éppen a kezdetleges neten találhat az érdeklődő. Ez azt jelenti, hogy habár az eladók szerették volna feltornázni az autók árát, a vevők számára közel sem volt annyira vonzó a vétel gondolata. Ez egyébként nem meglepő. Ebben az időszakban a Deloreanek karbantartása sokkal nehezebb volt, mint napjainkban. Eddigre már 10 év feletti járművek voltak, elkezdtek előjönni a komolyabb hibák és Amerikában senki sem értett a K-Jethez vagy éppen a teljesen európai tartalomhoz. Sokszor szerszámok sem álltak rendelkezésre. Knut említ egy anekdotát is, ami többször előfordult vele. Sokszor megkérdezték tőle, hogy mennyibe kerül az autó és ő mindig visszakérdezett, hogy: "Miért? Akarsz egyet?" A válasz erre minden esetben az volt, hogy: "Ááá, dehogy."

deloreanarak2.jpgVolt a cikkben egy érdekes összevetés is, amikor összehasonlította a Delorean és a Porsche 911SC árának változását ugyanebben az időszakban. Ezt mutatja a felső táblázat, csak a piros vonal ezúttal a Porsche-t jelenti. Erről egyébként egy táblázatot már mellékeltem korábban is, de ez kicsit más megközelítés, ezért megéri megemlíteni.

Megállapítható, hogy a Delorean jobban tartotta az árát ebben az időszakban, azonban a jelenlegi helyzettel kapcsolatban ezzel már annyira nem vagyok bizakodó. Láttam az elmúlt pár évben Porschékat elég durva áron árulni.

Végszóként Knut még kisebb jóslatokat is tett, amiben leírta, hogy véleménye szerint a Deloreanek ára a közeljövőben nem fog nagyot emelkedni és ebben igaza is lett. Később, mikor én 2008-ban megvettem az autót, akkor már sokan várták az emelkedést John Delorean halála, és a 30 év elérése miatt. Igaz nem akkor, hanem pár év késéssel, de ez az emelkedés azt hiszem az elmúlt két évben meg is érkezett.

Szólj hozzá!

Címkék: pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr897796572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása