HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Időutazók lettünk, avagy barangolások Hill Valley-ben

2015.10.15. 09:43 :: Szabi DMC

Még az áprilisi veteránautós találkozón találkoztunk Dobos János Vissza a jövőbe-rajongóval, aki pár héttel korábban járta végig Kaliforniában a film forgatási helyszíneit. Megegyeztünk, hogy a híres októberi dátum közeledtével megosztja majd élményeit a Delorean-blog olvasóival is, és a napokban meg is kaptuk fotóit és élvezetes beszámolóját a filmbeli helyszínek felfedezéséről, melyet változtatás nélkül adunk közre. Mit is mondhatnánk: nagyon irigylünk, János, külön pacsi jár a Terminator említéséért, s valószínűleg most mi is sokan átírjuk ezt a tételt a bakancslistánkon halvány ceruzásról vastag filctollasra :)

Bizony, ha lassan is, de mindannyian időutazókká váltunk. Harminc év telt el azóta, hogy Marty McFly és Dr. Brown útnak indultak az időn át, 1985-ből 2015-be. És ha minden jól megy, most október 21-én, délután 4 óra 29 perckor meg is érkeznek repülő Delorean-jükön a kaliforniai Hill Valley-be. :-)

Kézenfekvő volt tehát, hogy februári Los Angeles-i látogatásunkat azzal koronázhatjuk meg igazán, ha az évforduló alkalmából végiglátogatjuk a forgatási helyszíneket. Ebben a páromon kívül – aki jött velünk, mert hát mi mást tehetett volna – társamul szegődött Josh barátom, aki helyi lakos lévén sokkal otthonosabban mozgott a kisebb országnyi városban.

Meg kell, hogy mondjam, személyesen ott lenni a film forgatási helyszínein, szemtől szemben látni az ismerős házakat, utcasarkokat, sokkal izgalmasabb volt, mint elsőre gondoltam. A két, negyvenes éveiben járó férfi úgy ugrándozott és lelkendezett, mint gyerekek az édességboltban. Főleg ha az édességbolt Hill Valley-ben van...

Két dolgot előre kell bocsátanom. 1) A kaland során DeLoreannal nem volt alkalmunk találkozni (annál inkább hozzánk hasonló zarándokokkal). Erre azonban utólag, az áprilisi DeLorean-találkozó alkalmával sor került – köszönet érte a DeLo-tulajdonosoknak! 2) Mindössze egyetlen jelentősebb helyszínt nem látogattunk meg: Hill Valley főterét az óratoronnyal, amely a Universal Studios területén található, oda pedig elég borsos volt a belépő (100 $ körül fejenként) – így ezt az egy helyet kihagytuk. De az összes többi jelentősebb helyszínen jártunk!

És hogy honnan tudtuk, mit hol keressünk? Nos, remek térképeket lehet találni hozzá a neten...

Szöveg helyett jöjjenek akkor a képek, némi kommenttel. Nem rakok ide mindent, csak a legérdekesebbeket, mert túl hosszú lenne a beszámoló. Így sem rövid. Elnézést, hogy a legtöbb képen ott virítok, mint egy idióta turista – muszáj volt, hogy senki ne mondhassa, az internetről szedegettem össze a képeket... :-)

Nézzük!

A McFly-ház 1985-ben

Az egyik legjellegzetesebb helyszín a filmben – nem lehetett kihagyni. A házban magánemberek laknak, akiknek a nyugalmát nem akartuk megzavarni – bár valószínűleg hozzá vannak szokva a magunkfajták felbukkanásához a házuk előtt.

mcfly_h_z_1.JPG

Doki műhelye 1985-ben

A műhely persze díszlet volt, amit egy közönséges parkolóban állítottak fel a városban, egy Burger King szomszédságában (ami azóta is ott szolgálja a nagyközönséget). A parkoló felismerhető többek között a középtájon látható, ferdén futó aszfaltcsíkról.

vlcsnap-2015-10-11-11h00m51s185_1.png

burger_king.JPG

Be kell, hogy valljam, a helyszínen erős késztetést éreztem, hogy az ominózus „nyomvonalon” gördeszkázást imitáljak. A mozdulatsor – gördeszka nélkül – több mint furcsára sikerült; gondolkodtam is, égessem-e magamat azzal, hogy ideteszem a videót, de végül úgy gondoltam, a rajongók mégis örülni fognak, ha látják a helyet.

 

A Twin Pines Mall parkolója, ahonnan minden elindult...

Nos, talán ez volt az összes helyszín közül a legnehezebben felismerhető. Alaposan körülnézve persze felfedeztük ezt az épületet, azt a korlátot, de ezt fényképekkel elég nehéz visszaadni. Úgyhogy most be kell, hogy érjétek azzal: ez volt az a parkoló...

parkol.JPG

Nagyjából ahol a fotós áll, ott gurult le Marty a domboldalról a bokrok között.

Házak a Bushnell utcában

Hát ez viszont kétségtelenül a helyszínek egyik legérdekesebbje volt. Ebben a csendes, átlagos kis utcában ugyanis négy olyan ház is áll – szinte egymás mellett –, amelyek különböző helyszínekként szerepeltek a filmben: 1) Biff nagyanyjának háza a második részből, 2) a ház, ahová Biff feldobta a gyerekek labdáját, szintén a második részben, 3) Marty anyjának (és nagyszüleinek) háza 1955-ben, valamint 4) George McFly háza 1955-ben. És persze ott áll az a fa is, amelynek vaskos ágáról George kukkolás közben az autó elé esett. (Megpróbáltam felmászni ugyanarra az ágra, de olyan komplikált törzse van ennek a fának, hogy csak lehorzsolnom sikerült a bőrömet.)

A faág és a kukkolt ház:

fa_g_1.JPG

A nagymuter háza (hátul a garázs):nagymuter_h_za.JPG

George McFly háza 1955-ben:
george_h_za_1.JPG

Ugyanott fekszem!!! :-D
vlcsnap-2015-10-11-10h59m56s250.pngf_ld_n_fekv.JPG
Akadtak viszont érdekesebb történetek is. Kutyát sétáltató idős hölggyel elegyedtünk szóba, akiről kiderült: már akkor is ebben az utcában lakott, amikor a filmet forgatták. Így számos apró részlettel tudott szolgálni a film készítéséről. Elmondta például, hogy legalább ötvenszer vették fel azt a jelenetet, amikor George leesik a fáról. De mesélt egy még jobb történetet. A 60-as években volt valamilyen autója, amit nagyon kedvelt, és amivel rendszeresen a háza előtt, az utcán parkolt. (Később aztán túladott az autón.) Amikor 1985-ben a filmet forgatták az utcájukban, egy éjjel kinézett a házból az utcára, és alig akart hinni a szemének: a háza előtt egy pontosan ugyanolyan típusú, pontosan ugyanolyan színű kocsi állt, mint a valamikori autója. Először azt hitte, hallucinál az éjszakában, de kiderült, hogy véletlenül tényleg egy pontosan ugyanolyan kocsit parkoltak le a filmesek díszletként a háza előtt. :-)

nenivel.JPG

Megkérdeztük azt is, milyen sűrűn jönnek rajongók a házakat fényképezni. Kiderült: aznap már három turnus járt előttünk... Mindez egy csendes hétköznap történt – mi lesz ott az évfordulón??? Érdemes végignézni az utcát StreetView-val is – a rajongóknak ismerős lesz. :-)

Doki háza 1955-ben

A ház szinte ugyanúgy néz ki, de múzeumként működik. A „garázsban” pedig valamilyen könyvesboltféle üzemel. (Kattints a mozaikra a nagyobb képekért.)

Az iskola

Hát ez is magáért beszél. Az iskolaépület pont olyan, mint a filmben, a feliratot leszámítva.

vlcsnap-2015-10-11-11h05m26s3_1.png

iskola.JPG

Egy kicsit körbemászkáltuk az épületet (az iskola éppen zárva volt), és akkor fedeztük fel, hogy egy hátsó ajtóból be lehet látni a folyosóra, ahol több emlékezetes jelenet is zajlott. Ott is kattant hát a fényképező, csak úgy az üvegen keresztül.

iskola_folyos.JPG 

A Tengermélyi varázs bálterme

Ez volt a másik roppant izgalmas helyszín, amelynek holléte egyáltalán nem volt nyilvánvaló, ugyanis egy templom mögött meghúzódó, nem túl nagy iskola tornaterméről van szó, ami nemcsak hogy nincs szem előtt, de magánterületről lévén szó, bemenni sem lehet. Nekünk sem volt egyszerű, de Josh barátom elképesztő sármja végül megnyitotta az ajtókat.

A gondnok/tanfelügyelő/karbantartó vagy ilyesmi (az egyszerűség kedvéért nevezzük pedellusnak) végül beleegyezett, hogy ha a gyerekek elmentek, bemehetünk kicsit körülnézni. Azt kell, hogy mondjam, megérte a félórás várakozás.

Nem mintha a hely több lett volna egy szimpla tornateremnél, de mégis: körbenézve a teremben, még díszlet nélkül is szinte ISMERŐS volt! Izgatott gyerekekként szaladgáltunk fel alá, fényképeztünk, és pózoltunk a színpadon, ahol 30 évvel előttünk MJF játszotta a Johnny B. Goode-ot...! Érdekes módon a terem sokkal kisebbnek hatott, mint a filmben. De a filmekben ez már csak így szokott lenni.

Léggitározás a színpadon. Jómagam elénekeltem egy részt az Earth angel című dalból is:

tornaterem.JPG

A pedellus egyébként elmondta, hogy tényleg ritkán engednek be embereket, az elmúlt 15-20 évben talán ha egy-két tucatnyi rajongó nyert bebocsátást a „bálterembe”. Kiderült, hogy ő is az iskolában dolgozott már akkor, amikor a filmet forgatták.

A tornaterem kijárata, amin keresztül Marty, a szüleivel történt utolsó beszélgetés után, elhagyta az iskolát, hogy este 10 óra 4 perckor visszatérjen a jövőbe: tornaterem_kij_rat.JPG

A startpont

Arról a pontról van szó, amit a Doki a nekifutás kezdőpontjának jelölt ki az első részben (a villámcsapás előtt), és ahol a DeLorean kézifékes fordulóval állt a startvonalhoz. A hely a Griffith Park bejáratának közelében, a Greek Theatre (görög színház) szomszédságában található.

Amúgy semmi különös, az ember simán elmegy mellette, ha a térképről nem tudja, hogy ez az a hely. Jellegzetes tereptárgy azért a lámpaoszlop és a fa, amelyek a filmben is megfigyelhetők. Ha az ember összenézi a filmmel, látszik az is, hogy az egyébként tágas, többsávos utat a filmben leszűkítették, hogy szimpla városi kétsávos útnak nézzen ki.

startvlcsnap-2015-10-12-09h36m17s173.png

start_pont.JPG

Hogy, hogy nem, a helyszínen rajongókba botlottunk, akik pont ugyanazzal a céllal böngészték az út szélét, mint mi. Ők viszont az USA túlsó feléből érkeztek, hogy végiglátogassák a helyszíneket.

Az utcasarok 2015-ben

Ez az az utcasarok, ahol 2015-ben Doki és Marty leparkolt, hogy kimentsék Jennifert jövőbeli házukból (mielőtt az univerzum összeomlik), és ahonnan öreg Biff lenyúlta a DeLoreant. Jól be is álltunk a kocsival majdnem ugyanoda, ahol a DeLo parkolt 30 éve. :-)

A hely egyébként egy zárt lakóközösség részeként kerítéssel volt lezárva, de mi azért becseleskedtük magunkat.

vlcsnap-2015-10-11-11h17m12s190_1.pngutcasarok_2015_1.JPG 

Az alagút

Természetesen az, ahol a második részben Biff megpróbálja palacsintává lapítani Martyt.

Az alagút a Griffith obszervatóriumhoz felvezető úton található. (Ez az az obszervatórium egyébként, ahová a T800-as megérkezik a Terminátor 1-ben.) Végighajtottunk az alagúton; a videó többet mutat, mint egy sima fotó. Ismerős lesz. :-)

Nagyjából eddig a beszámoló. Remélem, tetszett. Mint említettem, jó pár más helyen is jártunk még, de azok talán kevésbé érdekesek, és a beszámolót túl hosszúvá tennék.

És végül a hab a tortán: ahogy szintén említettem fentebb, néhány héttel később, a magyarországi DeLorean-találkozó alkalmával végre – életemben először – beülhettem egy DeLoreanbe! Köszönöm az élményt!

Már csak az kell, hogy egyszer vezessek is egyet, és akkor tényleg kipipálhatok egy pontot a bakancslistámon! delorean_1.JPG

 

 

2 komment

Címkék: vissza a jövőbe

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr407956596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2015.10.13. 14:41:27

Nincs mese. Egyszer nekem is végig kell látogatnom ezeket a helyeket. Jó beszámoló.

p-parker 2015.10.13. 19:16:33

Izgalmas lehetett felfedezni a helyszíneket ,és remek beszámoló született belőle ! :) Köszönjük szépen !
süti beállítások módosítása