HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Egy Delorean Dubaiban I.

2016.03.16. 10:00 :: Sidaries

Ez a történet azért tetszett meg, mert habár alig szól az autóról, ráadásul maga a vétel is elég átlagos, de a helyszínek és a személyek benne annyira távoliak számomra, hogy le kellett fordítanom. Meg hát a stílusa is nagyon jó volt, remélem sikerül belőle minél többet átadnom. Készüljetek, hosszú lesz.

 

Van egy Deloreanem. Egy igazi. Ez, amelyik ebben a percben is itt áll a garázsomban. És ez valami istenverte módon szürreális dolog. Ha a szürreális a Marsnak, vagy egy másik galaxisnak vagy egy távoli dimenziónak lenne az irányítószáma, akkor ez az volna. Gondolom sok kérdésetek van. Honnan jött? Hol találtam én ezt itt, az Egyesült Arab Emirátusokban? Működik? Valóban annyira rossz, mint mondják? Van benne fluxuskondenzátor? (Ezt az utolsót elég gyakran hallom.)

Igazából csak egy lényeges kérdés van. Miért vettem Deloreant? Nagyjából ugyanannyi idősek vagyunk. Ő (Itt a she szót használja, tehát az ő autója is nő. :) ) 1981 szeptemberében született, én pedig hamarosan 35 éves leszek. (A cikk 2015 októberi) Szóval én túl fiatal vagyok ahhoz, hogy emlékezzek arra, amikor ez az autó a popkultúra ikonjává vált, vagy éppen amikor üstökösként átszáguldott az autózás egén, majd pillanatokkal később kihunyt. Ahhoz is túl fiatal vagyok, hogy annak idején láthattam volna a Vissza a Jövőbét. Alig voltam öt éves, amikor Robert Zemeckis varázslatos, időutazó klasszikusa megjelent és beírta magát a történelemkönyvekbe. És nem csak Michael J. Foxból és Lea Thomsonból csinált sztárt, hanem egy bukott, elfeledett autót is - ami egy ember őrült álma volt csak - örökre bevésett emberek millióinak a szívébe.

deloreandubai1.jpg

Micsoda? Te nem láttad a Vissza a Jövőbét?

Nem. És először nem is az első filmet láttam. Mi nem néztünk filmeket a Giado házban. Könyvmolyok voltunk. Nem azt mondom, hogy nem tévéztünk volna. Ismertünk minden járművekkel kapcsolatos sorozatot, mint a StreetHawk, Airwolf, Knight Rider ... ismerd csak be, ahogy olvasod ezeket a címeket, mindegyik főcíme az eszedbe jut, de a lényeg, hogy filmeket nem néztünk. Ez a kora '90-es évekig tartott, amikor a műholdas tévézés megérkezett az Emirátusokba. Hirtelen, a Star TV csodáján keresztül elérhetővé vált számunkra a cenzúrázatlan tévézés, ami a ... Baywatchet jelentette. Hirtelen sokkal többet néztük a tévét és sokkal jobban is érdekelt minket. Így jutottam el oda, hogy Ramadan reggelén éppen az Abu Dhabi 2-t néztem a kapcsolgatások között arra várva, hogy elkezdődjön a Suhoor, amikor belefutottam a Vissza a Jövőbe második részének az utolsó 20 percébe. Csak az alagutas üldözés jut eszembe hirtelen, de 12 éves fejemnek ez maga volt a nirvana. Egy bátor hős, egy különc tudós apafigura, egy abszolút utálható főgonosz  és egy hihetetlenül vagány autó, ami még repülni is tud! Aztán pedig a cliffhangerek öreganyja.

Hogyan lehet, hogy én ezt még nem láttam eddig? Ez hogyan történhetett? Meg kell keresnem a harmadik részt és ki kell találnom, hogy mi történt ezután. Megtalálta Marty a Dokit? Visszajutottak 1985-be? Ti már tudjátok, hogy igen, de én két évig még nem tudhattam meg mindezt. Mindenhol kerestem, de fővárosunk videóboltjait sokkal jobban érdekelte a Demolition Man kamerás kalózváltozata, mint egy régi '80-as évekbeli film. Aztán jött egy csavar: Nézd, - mondta a boltos - nincsen meg a harmadik rész, de itt az első. Szélsebesen kivettem a filmet és már rohantam is haza, hogy megnézhessem. Óriási örömmel raktam be az otthoni öregecske videóba a kazettát, felsóhajtottam mikor elkezdődött, aztán csalódtam a végignézés közben. Mert halk volt. Nagyon halk.

deloreandubai2.jpg

Mint kiderült ez volt a létező legszarabb Vissza a Jövőbe másolat, ami csak létezhetett. Annyira sötét volt a kép, mintha a legócskább kamerával vették volna fel, a színek annyira kifakultak, hogy szinte fekete-fehérnek tűnt a film, a hangerő pedig annyira halk volt, hogy még egy erősítő sem tudta volna megmenteni. röviden összefoglalva katasztrofális élmény volt. Mindezek ellenére vagy ötször néztem végig egyhuzamban, amikor pedig sikerült rátennem a kezemet a harmadik rész kazettájára egy szerencsétlen barátom jóvoltából, két évig nem adtam neki vissza.  Igazából két év után is csak azért adtam vissza, mert elhagyta az országot.

Így váltam hát egy igazi BTTF rajongóvá. Minden jelenetet, mondatot, sort memorizáltam és Istenemre mondom, leginkább az autót akartam. Marty akartam lenni. El akartam hagyni a gyalogos életet és érdekes jövőket és ismerős múltakat akartam meglátogatni. de hol tudnék találni egyet? Én, egy tősgyökeres sri lankai, a poros közel keleten lehetetlennek tartottam mindezt. Aztán ahogy egy másik híres filmkarakter is mondja: Az élet megtalálja az utat. (Life finds a way.)

Folytatása jövő héten következik.

Szólj hozzá!

Címkék: történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr68480380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása