HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Sztorizgatás John Deloreanről

2016.04.22. 10:00 :: Sidaries

Sok apró történet van John Deloreanről, amik nem érnek külön bejegyzést, maximum egy-egy Tudtátok-e... részt. Mára pár ilyet gyűjtöttem össze, vannak közte viccesebbek is, de a tanulság az, hogy John elég lazán kezelte a szabályokat és a lopáshoz is liberálisabban állt hozzá a szokásosnál.

John Delorean sokszor említette, hogy szolgált a 2. Világháborúban, ami részben igaz is, csak nem mindig fejtette ki teljesen az igazságot. Az átlagember egy ilyen mondás alapján arra gondol, hogy a fronton irtotta az ellenséget, de a valóság az volt, hogy habár három évre valóban besorozták, igazából a hátországban, a Dodge egyik üzemében dolgozott kisfőnökként ez idő alatt.

Egy másik eset akkor történt, amikor az angol királynő meglátogatta Detroitot. John úgy gondolta, hogy neki is tennie kell valamit. Ekkor éppen a Chevynél dolgozott, ezért szerzett egy aranyozott díszítésű, hófehér kabriót és elment, hogy összehaverkodjon a királynővel. Azt hitte, hogy csak úgy odamegy, átadja a kulcsokat, csinál pár jó képet a királynővel, annak ellenére, hogy meg sem volt hívva és kész. Hát nem jött be a terv. A királynő közelbe sem jutott, bár pár évvel később azért mégis elugrott Angliába párszor.

grandprix1.jpgAztán volt a Pontiac GTO-val is egy jó sztori, az elnevezése. A GTO-t nem ő találta ki, hanem a Ferraritól khm... vette kölcsön. A GTO elméletileg a 250 GT módosított, rövid tengelytávú változatának volt az elnevezése. Viszont sosem használták hivatalosan az elnevezést és nem is védették le, ezért Delorean felhasználhatta.

grandprix2.jpgEzen kívül a Grand Prix elnevezés is a versenyvilágból jött. Elméletileg a Grand Prix autók nyitott, együléses gépek, de mivel Deloreannek tetszett a hangzása, ezért felhasználta a Pontiacnél. Meg is bízta a Van and Fitz illusztrátorirodát, hogy rajzoljanak olyan képeket, mintha a Grand Prixeket valóban olyan híres európai helyszíneken vezetnék, mint amilyen a monacoi is. Az senkit sem érdekelt, hogy a nagy dög Grand Prixek a Brenner hágó első kanyarjánál elfogyasztanák a fékeiket, arról nem is beszélve, hogy nem is férnének be a kis európai utcákba.

Voltak azonban olyan ötletei is, amik nem jöttek be. Ilyen volt pl. az, hogy az Amerikaiak által szeretett és megszokott V8 helyett egy sorhatos motort szerelt egyes Pontiac modellekbe. Alig bírta átnyomni a GM-en az ötletét, de itt ő hibázott. Habár technikailag jó konstrukció volt, mégsem lett nagy siker.

sorhatpontiac.jpgMáskor viszont rengeteg pénzt spórolt meg a GM-nek. Egyszer volt egy találkozója pár feltalálóval, akik kifejlesztettek egy hűtőtúlfolyó tankot (Ezt nem tudom rendesen lefordítani. Eredetiben: radiator overflow catch tank). Elmentek a GM-hez, hogy eladják a terveiket, de balszerencséjükre Deloreannel volt a megbeszélés, aki meg is vette a tervet az egyik részleg számára. Innentől kezdve viszont az egész GM elkezdte használni, a feltalálók szerint jogtalanul. Per lett a dologból, aminek a végén a GM-nek végül fizetnie kellett, de közel sem annyit, mintha rendesen licencelték volna a technológiát.

1 komment

Címkék: john delorean

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr458652130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2016.04.22. 12:18:51

radiátor = hűtő, máris jobban hangzik, nem?
süti beállítások módosítása