HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Film - Ready Player One

2018.04.11. 10:00 :: Sidaries

Hát eddig itt még nem volt filmajánló, de mivel a Ready Player Oneban elég sok utalás van a Deloreanre, ezért nagyon vártam, és így utólag azt mondom, hogy okkal. Itt már írtam róla korábban, megéri azt is elolvasni, mielőtt valaki ennek az írásnak nekiáll. Igyekszem csak minimálisan spoilerezni lenni, szóval aki még a megnézést tervezgeti, annak sem kell félnie.

readyplayeroneplakat.jpgSzóval akkor itt ez a könyvadaptáció, ami egy virtuális valóságról szól, valamint annak a sorsáról. A fő sztorit szerintem szinte mindenki ismeri, de azért pár szóban leírom. Van egy James Halliday nevű, elég érdekes fickó. Kicsit antiszociális, közepesen autista és teljesen zseni. Halliday összerak egy virtuális valóságot, az Oasist, ahová az emberek egyfajta kábítószerként menekülnek, az egyébként eléggé nyomasztó disztópikus jövőből. Aztán egy idő után Halliday meghal, majd ekkor egy üzenet jelenik meg az összes felhasználó számára, miszerint elrejtett egy húsvéti tojást (Easter egget, ami lefordítva szerintem elég bénán hangzik, pedig így van.), aminek a megtalálója nyer egy rakat pénzt, plusz az Oasis adminjogát. Elég jó kis díj, rá is áll mindenki egy ideig, és itt kezdődik a film.

A film esetében három dologról kell beszélnünk. Az első maga a sztori. Őszintén szólva az egy erős átlagnak vehető, nem hoz túl sok újdonságot. Vannak benne a jófiúk és lányok, meg a csúnya gonosz gigacég, akik küzdenek egymással, tényleg semmi extra. Vannak persze fordulatok, meg izgalom, de azért ez a forgatókönyv biztosan nem fog Oscar díjat kapni. Meg valószínűleg a színészek sem. Hozzák a kötelezőt, de semmi extra. Mondjuk miután a multikulti elég jól működik az egész film alatt, még akár Oszkár bácsi is benézhet valami másik kategóriában.

A látvány a második, ami fontos, és itt ez tényleg nagyon a helyén van. Tipikusan mozis élmény, 3D, meg minden. Nagy, szépen meganimált terek, szimpatikus avatárok, tényleg jól néz ki. Kicsit hozza ez is a virtuális valóságos megjelenést, nem egy tipikus Crysis grafika, éppen ideillő.

A harmadik pedig az, amiben a film igazán a legjobb. Az a nosztalgiacunami, ami folyamatosan éri az embert, az fergeteges. Ott van a Vissza a Jövőbe Delorean, a főhős autója, természetesen KITT fénnyel az elején, nyitott ajtóval vagánykodva. Meg amikor a Mortal Kombat 2 Kintarojának a hasából kimászik az Alien, az is nagyon nagy. (Nyugi, ennyi volt a spoiler) És lehetne sorolni napestig. Viszont ez a nagy pozitívum egyben a nagy negatívuma is a filmnek. Ha valaki nem élte/játszotta végig a '80-as '90-es éveket, nem fogja érteni ezeket az utalásokat és csak kapkodja a fejét, hogy most ki miért néz ki úgy, ahogy. Márpedig a film, a formátum miatt, nem engedheti meg, hogy minden kis utaláshoz fél perces kommentárt fűzzön.

Végül pedig pár szó a Deloreanről. Azt már ez előző írásban is említettem, hogy a könyvben a Delorean nem egy kimondottan fontos momentum, de mivel a film elég rugalmasan kezeli a könyv cselekményét, ezért belefért, hogy nagyobb szerepet kapjon. Persze így sem egy Vissza a Jövőbe szerű főszerepre kell gondolni, de így is jó volt látni. A sok kis egyéb utalás pedig a Vissza a Jövőbére külön jó volt, a hangoktól, a képi megjelenésig.

Szóval akkor jó film a Ready Player One? Nekem igen, de lesz, akinek nem az. Ez a film a most 40 körüli kockagenerációnak lesz a kultfilmje, a fiatalabbaknak meg megér egy megnézést. Viszont teljesen megértem azokat is, akik kimennek a film felénél, mert semmit nem értenek az egészből, ahogy azt tették páran akkor is, amikor mi néztük. Én inkább az leszek, aki kikockázva nézi végig még egy párszor otthon, hogy minden kis mellékszereplőt és bigyót megtaláljon.

Ami szintén megér egy rövid említést az az, hogy mi hogyan is kerültünk oda a film premier előtti vetítésére. Az Intercomtól kerestek meg, hogy a hivatalos bemutató előtt egy héttel, szeretnének meghívni egy kupac filmes bloggert és videóst, hogy külön nézzék meg a filmet. Ott pedig volt valami játék, ahol egy Deloreanezés volt a fődíj, ami majd az én autómban történik. Emiatt kaptam én is egy meghívót az egyel későbbi vetítésre. Természetesen elmentem, ami elég jó ötletnek tűnt, mert habár már vagy két hete volt az egész, még nem kerestek meg, hogy akkor hogyan is lenne ez az autózás.  Lehet, hogy nem is fognak, akkor pedig kaptam egy ingyenes mozijegyet. Frankó.

1 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr8113823862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a8zoli 2018.04.14. 01:48:49

komoly a delo knight rider :D
süti beállítások módosítása