HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

Címkék

701 (1) 88 (1) ablak (1) acél (5) ajtó (15) alibi (1) alkatrész (6) alváz (5) angle drive (3) angol (2) antenna (1) arany (4) aranyköpések (2) aranykor (1) ars poetica (3) autofilia (3) a cél (1) a gyár emberei (21) a kábítószerügy (15) barlangrajzok (5) beázás (1) béb (4) behozatal (5) benzinpumpa (5) bérlés (1) blog javítások (9) bopat 701 (21) bor (1) bricklin (1) bulvár (5) b zs (1) carfax (2) cégstruktúra (1) család (2) csomagtartó (1) dave halls world (1) defekt (1) deloreanközösség (9) delorean halála (1) delorean time (2) dml (8) dokumentáció (3) dtl (1) dubniczkia (12) dynolicious (2) ebay (2) egyéb autó (34) eladó (3) elektromos (5) elektromos delorean (2) élet a gyárban (21) érkezés (1) erm (2) eurofest (1) évforduló (15) evolúció (22) Facebook (1) fehér (2) fejlesztések (15) fekete autók (1) festett (3) film (6) fogyasztás (1) forgalombahelyezés (31) fotó (1) futómű (1) gebasz (1) general motors (1) Genova (2) goldenblog (6) gumik (3) gyár (2) gyorsulás (3) gyűrű (1) Halloween (1) használat (3) hatótáv (1) háztáji (4) híres emberek (2) hollandia (15) honosítás (2) hülyekérdés (2) humor (9) hűtő (1) idézet (37) időgép (7) írország (14) ismerős (10) Jalopnik (2) jég (1) john delorean (11) kakukktojás (1) karácsony (6) karambol (4) kárpitozás (2) katalizátor (1) képregény (1) kerékpár (1) keresőkifejezések (6) kezdetek (3) kiállítás (10) kiegészítés (6) kiejtés (1) kilátás (2) költözés (2) konteó (1) könyv (5) kormánybőrözés (3) környezetvédelem (2) közösség (12) kuplung (2) k jet (1) Lamborghini (1) lapple (1) légkondi (3) légszűrő (1) légterelő (1) leírás (1) lengőkarcsavar (3) levlista (2) link (2) lopás (1) lotus (2) magazin (7) mcdrive (1) melkus rs1000 (1) memo botrány (1) mercedes 300 sl (1) motor (4) motorcsere (2) mp3 (2) munchen (4) múzeumok (1) nők (10) notebook (1) olasz (4) olaszország (5) olaszorszag (3) Olaszország (4) oldtimer (4) öntőformák (3) ot expo (1) pakolás (2) passat (1) pénz (5) poénok (6) póló (8) Porsche (1) problémák (2) prototípus (10) Puerto Rico (1) rádió (2) reklám (19) rendszám (2) replika (9) repülő (3) rizsa (94) rokonság (5) rövidítések (2) rozsdakupac (1) rpm relé (3) sebváltó (1) Secret Cinema (1) Selmecbánya (1) sikkasztás (2) skynet (21) Skynet (2) sötét középkor (1) Star Wars (1) statisztikák (14) súly (2) szabályok (3) Szabi (53) szállítás (2) szerelés (111) szervizek (5) szilveszter (1) Szlovákia (2) sztori (1) sztriptíz (1) születésnap (7) szünet (2) takarítás (10) takaró (2) találkozó (109) tankolás (1) tél (12) tendenciák (3) tervek (6) tesco (1) tetőfelújítás (2) tévhitek (6) típushibák (17) tök (1) törésteszt (8) történelem (74) történetek (20) tudtatok e? (23) új delorean (11) utolsó évek (1) üzemanyagellátás (1) válogatás (2) vari (1) vásárlás (11) veteránvizsga (2) vezetés (39) vezetéstechnikai tréning (2) videó (3) videók (4) vin (8) visszahívás (3) Vissza a jövőbe (6) vissza a jövőbe (24) vurdon (12) wheeler dealers (1) Címkefelhő

Szünet (?)

2015.01.23. 10:00 :: Sidaries

Az a helyzet, hogy az elmúlt két hét pakolásról szólt és őszintén szólva semmire nem volt időm. Mint látszik, a blogra sem nagyon. Ráadásul jövő héten síelni fogok, ahol nem tudom milyen net lesz, szóval nem tudom hogy tudok-e írni vagy sem. Ha sikerül, akkor egész héten pénteki bejegyzések lesznek, ha nem, akkor pedig a jövő hét utáni héten jelentkezem újra.

1 komment

Címkék: rizsa

Elveszett dolgok

2015.01.21. 10:00 :: Sidaries

A hétfői blog nem feledékenységből maradt ki, hanem mert egyszerűen semmi írnivalóm nem volt. Bónuszként pedig rendes szerdai bejegyzés sincsen, mert nem mentem mostanában az autóval, ezért semmi újról nem tudok beszámolni. Amíg a helyzet meg nem változik, addig pénteki bejegyzések jönnek, mert régi dokumentációt viszont nagyon sokat találtam. Most egy darabig el vagyok látva, úgyhogy az elveszett bejegyzések miatt jöjjön egy elveszett tárgyakról szóló dokumentum a DMC New York-i irodájából:

thingslost.jpg

Téma: Lopott tárgyak a 35. és a 43. emelet irodáiból

Jó pár dolog eltűnt mindkét emeleti irodáinkból. Ha bármid is elvesztetted, esetleg észrevetted, hogy bármilyen irodai felszerelés eltűnt, kérlek sorold fel ide lentre.

Már tárgyalunk az üzemeltetőkkel a helyzet megoldásán és a biztosításunk fedezni fogja az elveszett tárgyakat.

Sok köszönettel,

Marian Gibson

 

Még egy kisebb adalék a témához, pontosabban Marian Gibsonhoz. Barrie Wills - aki Facebookon meglehetősen aktív mostanában - írt egy kommentet ehhez a képhez, amiben nem magára a történésekre, hanem Marianra reagált. Meglehetősen negatívan. Véleménye szerint Marian nagyon sokat ártott a DMC-nek és ha jól értelmeztem, akkor úgy tűnik, hogy a memo botrány kirobbanásához is volt köze.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem

Experimental Workshop II.

2015.01.16. 10:00 :: Sidaries

Jöjjön akkor a folytatás az Experimental Workshop fejlesztéseiből. Először az előző rész befejezése, majd a többi.

experimentalworkshop2.jpg6. Futóműbeállítás

Készítettünk egy módosított első felső lengőkart és gömbcsuklót, valamint egy hátsó lengőkart, hogy a meglevő beállítások módosíthatóak legyenek.

7. Tempomat

Foglalkoztunk egy kicsit azzal, hogy az Alpineba beszereltünk egy tempomatot, ami megfelelően teljesített.

8. Ablakmosó

Az eladása előtt még felszereltünk az Alpinera egy új ablakmosó szórófejet (normális embereknek csak spricni. :) ), ami nagyon jó vízszórásképet mutatott és még olcsóbb is volt a jelenlegi rendszernél.

9. Stabilizátorfelfüggesztés

Az eddigi fejlesztési és tervezési munkán túl, amit a stabilizátor rúd hátsó felfüggesztésein végeztünk, további fejlesztéseket tettünk az alváz felé vezető felfüggesztéseken is, hogy tovább csökkentsük a rúd nem kívánatos mozgását.

10. Kormánymű-foglalat

A felső kilences ponttal együtt kifejlesztettünk egy sokkal merevebb foglalatot a kormánymű részére, ami ugyanakkor egyszerűbb is.

11. Kézifék

Új kéziféket és kézifék kábel utat fejlesztettünk, hogy könnyebb legyen a járműbe szerelhetőség és jobb az illeszkedés. Újrapozicionáltuk a kézifékkart, hogy könnyebb legyen a beszállás és a beszerelés megtörténhessen az autón belülről is, ne csak kívülről és alulról.

12. Lengéscsillapító

A Girlinggel együtt dolgozva  új lengéscsillapító ütközőket fejlesztettünk ki előre és hátra is, miközben a hézagbeállításon is módosítottunk. A tesztpéldányok már készen vannak. Ezen felül kifejlesztettünk egy módosított hátsó lengőkar foglalatot, ami megfelelő iránnyal és kapcsolódással rendelkezik. Ez a módosítás ezen túl jobb kilátást is biztosít.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem evolúció

Delorean keringő

2015.01.14. 10:00 :: Sidaries

Múlt héten olyan jég volt hogy azt nem lehetett csak úgy ott hagyni. Mivel sózni még nem kezdtek a mi kétszázad rangú útjainkon, ezért előhoztam a Deloreant és kimentem pörögni egyet. Túl gyorsan nem tudtam, mert kicsi volt a hely, az autó pedig teljesen irányíthatatlan volt 20 km/h fölött, ahogy ezt már az odaúton is megtapasztalhattam. Jó poén volt, most egy darabig megint nem fogok jégre menni.

 

3 komment

Címkék: vezetés

Javítások

2015.01.12. 11:00 :: Sidaries

Új dolgok Christopher Bradleyről, az Experimental Workshop főnökéről.

Kék pont beleírása az első visszahívásos bejegyzésbe.

Új információk az 50000 mérföldes tesztautóról.

Két új kép a Giugiaro által készített rajzokról.

Néhány új alkatrészgyártási hely.

Sok elgépelési, helyesírási hiba javítása, kisebb kiegészítések, pontosítások. Külön felsorolni nem érdemes.

Szólj hozzá!

Címkék: blog javítások

Experimental Workshop I.

2015.01.09. 10:00 :: Sidaries

A nagy arcom miatt olykor eljutok odáig, hogy azt hiszem hogy már minden fontos dolgot tudok a DMC történetéről, de aztán mindig rájövök hogy ez nem így van. Sokszor előjönnek olyan dolgok, amik nem a már meglevő témákhoz hoznak kiegészítéseket, hanem teljesen új témákat nyitnak. Ilyen volt tavaly Christopher Bradley és az Experimental Workshop léte, amihez mostanra jött még egy kis kiegészítés. Egy listáról van szó, ahol leírják az éppen futó fejlesztéseket és azok állását. Íme a lista:

experimentalworkshop1.jpgMike Loasby írta a levelet G. A. Lacynek. Loasbyről már én is írtam, de a második ember nem tudom ki lehet, annyit sikerült kiderítenem hogy George Lacy a neve és biztosan ő is valami fejes lehetett. Talán majd egyszer találok róla is valamit. Szóval a lista a fontosabb fejlesztésekről 1981 június 3-ai dátummal:

1. Másodlagos ajtótömítés: Ahogy láthattátok, a skiccek által készített verzió már fent van az autón és úgy tűnik elég jól haladunk vele. Bill Oliver képben van a helyzettel és intézi a rajzokat a kivágandó részekkel kapcsolatban.

2. Közös alváz és sebesség váltó mechanizmus: Pillanatnyilag a manuális és az automata váltós alvázak különböznek a sebességváltó környékén. Javított mechanizmusokat - amik könnyebbek és olcsóbbak mint a jelenlegiek - fejlesztettünk az alvázzal együtt. Kipróbáltuk a manuális és az automata rendszereket is a Renault Alpine-on és teljes sikert könyvelhettünk el. Már csak a rajzokra várunk, hogy teljesen készen legyünk.

3. Puha első és hátsó végek: Kidolgoztunk egy olyan munkafolyamatot, ami munkapadon mindössze 30 másodperces felszerelési időt igényel a hátsó lökhárítóhoz. Ugyanezt a folyamatot elkezdtük az első lökhárítóval is, de még nem végeztünk és eddig még egyáltalán nem készítettünk rajzokat sem.

4. Alváz: Módosítottunk az alvázon hogy a hátsó rész is leszedhető legyen. Így az alváz szerelhetősége jelentősen javul. A rajzoknak még nem álltunk neki.

5. Kipufogó rendszer: Módosított, egyszerűsített és talán olcsóbbá tett felfüggesztési rendszert dolgoztunk ki. A rajzokkal még nem foglalkoztunk.

 

Végül pár kiegészítés a végére.

- Ezek a mostani fordítások a szokásosnál is szabadabbra sikerültek, de szó szerint fordítva túl magyartalanok lettek volna a mondatok.

- Mint minden mérnökember, a DMC dolgozók is inkább szerettek szerelni, mint dokumentálni.

- Megéri nézni a pipákat a rajzon. A nem pipált részek biztosan csak tervek maradtak, a pipált részek úgy tűnik megvannak a későbbi autókon.

- Úgy tűnik volt a gyárban egy Renault Alpine, amit kb. ezerszer szedhettek szét és rakhattak össze. Érdekes lenne megtalálni.

- A 6. pont majd a jövő héten jön a folytatással együtt.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem evolúció

Miért jó a DCM?

2015.01.07. 10:00 :: Sidaries

Pár napja beszéltem az Atival és előjött a klub is, mint téma. Szokás szerint röhögés lett a vége, mert ennyire kaotikus és decentralizált szervezet szerintem a világon sincs. Levéve persze a DMC Írországi gyárát, ami ugye egy szedett-vedett kupleráj volt. Aztán ahogy eszünkbe jutott pár történet, gondoltam, megírom ezt a bejegyzést is, hátha valaki kedvet kap, hogy regisztráljon a fórumra, mert a klubélet főleg ott zajlik.

Először is a klub ráér. Mindig. Elvégre időgépeink vannak nem? Ennek a Pató Pált megszégyenítő kapkodásnak vannak olyan hátulütői, hogy a jellemzően év elején, február környékén felmerülő pólókreálási folyamat végjátéka november, december környékére szokott befejeződni. Néha van hogy hamarabb, de inkább később. Olyannyira, hogy a tavalyi, hatodik éves klubpólót el is felejtettük. Bár mondjuk ahogy néztem, van még egy-kettő ötéves a szekrényemben, szóval ha valaki kér, akkor még lehet venni.

Másodsorban a klub szervezete nagyon laza. Nincsenek főnökök, nincsenek beosztottak, nincsen költségvetés, minden ad hoc módon működik. Persze vannak akik többet dumálnak, mint én is, vannak a fórumon névleges rangok, de akinek van legalább 10 hozzászólása, az már teljes jogú tagnak minősül és a szava majdnem ugyanannyit számít, mint bármelyik alapítóé. Persze ennek az ultrademokratikus berendezkedésnek és toleranciának a folyománya a következő tulajdonság:

A tökéletes döntésképtelenség. Mivel mindenki odafigyel a másikakra, ezért a konfliktuskerülés egyben a konfrontációkerülést is jelenti, ami sokszor a véleménynyilvánítás elmaradásában nyilvánul meg. A klub elmúlt hat évében eddig egy olyan konfliktus volt, ami valóban komoly volt, de azóta arról sincsen szó. És ez így van rendjén. Ennek a paradicsomi idillnek nagy segítője a teljes politikamentesség. Eddig soha, senki nem nyilvánította ki párszimpátiáját vagy pártunszimpátiáját, az egyetlen általánosan elfogadott politikai vélemény az hogy: "Bazmeg a parlamentben mindenki ilyen hülye?"

Aztán kicsit más téma. Van egy olyan fura szokás, ami bár nem direkt alakult ki, de mégis így van. Nem bírunk szép időben klubtalálkozót szervezni. Eddig a találkozóink 90%-a vagy baromi hidegben, vagy gatyarohasztó melegben történt. Persze ez alól kivétel az, amikor valaki más által szervezett találkozóra megyünk el, ott jellemzően jó idő van, de szerintem mindenki emlékszik az egyik júniusi Tavasznyitó Klubértekezletünkre, (lásd második és negyedik bekezdés) ahol szaharai hűsölés volt mindenkinek az álma vagy éppen Zsiga novemberi (elméletileg) kerti sütögetésére.

Végül pedig még valami. A klubban sok az általános autóbuzi. Emiatt sokszor kerülnek elő általánosabb témák és a klub gépparkját is megéri megnézni. A Vissza a Jövőbe egy fórumtémát levéve nem jellemző, bár az idei év nehéz lesz a 2015-ös dátum miatt. Majd kitalálunk valami okosságot, hogy miért is nem jöttek be a BTTF jóslatai. Ha jól számolom, akkor úgy december közepére meg is lesznek a frappáns válaszok.

5 komment

Címkék: közösség

Mégsem repül a Delorean

2015.01.06. 10:17 :: Szabi DMC

Pár hete volt szó a blogon arról az amerikai mérnökről, aki egy valóban repülő Delorean megépítéséhez keresett támogatókat a Kickstarteren.

hovercar.png

Kiváncsiságból visszanéztem az oldalra, hogy hogyan áll a gyűjtés, és hát sajnos

- csak 880 dollár gyűlt össze a szükséges 1,2 millióból,

- és egyébként is törölték az egészet: "előre nem látott jogi akadályok miatt törölnünk kellett a projektet. Reméljük, hogy a problémák megoldása után, 2-3 hónap múlva újra tudjuk majd indítani a gyűjtést".

Az nem derül ki, hogy Steven Spielberg védette-e le annak idején az ötletet, esetleg valamelyik különleges műszaki megoldás használatát tiltotta le a jogtulajdonos, de én inkább arra tippelnék, hogy más, nagysikerű Kickstarter-gyűjtésektől eltérően ezt valamiért nem kapta fel a digitális média, és észrevétlen maradt a decemberi hírdömpingben.

Azért van remény, mert január eleje óta másról sem szólnak a hírek, mint hogy 2015-re mi valósult meg a Vissza a jövőbe mozi második részéből, a repülő Delorean ötletére pedig most sok millióan felkapnák a fejüket. Jobb híján addig is be kell érnünk ezzel a légpárnás Deló-utánzattal, végülis ez valóban repül. Vagy legalábbis lebeg. De szinte biztos, hogy csúszik :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: repülő replika Szabi

Jöhet az új év.

2015.01.05. 10:00 :: Sidaries

Itt az új év, vége a szabadságomnak, a héten jönnek a menetrendszerű bejegyzések. Persze késések továbbra is elképzelhetőek, de igyekszem.

Szólj hozzá!

Címkék: tervek

Boldog Új Évet!

2015.01.01. 20:00 :: Sidaries

Habár a Bopat már kívánt boldog új évet, mivel ma kaptam a DML-en levelet a DMCH-tól, ezért azt idelinkelem. Mert jópofa és szép.

dmchbuek.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: rizsa