HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

Címkék

2015 (1) 88 (1) acél (5) ajtó (16) alkatrész (6) alváz (5) angle drive (3) angol (2) antenna (1) arany (6) aranyköpések (2) aranykor (1) ars poetica (3) autofilia (3) a cél (1) a gyár emberei (22) a kábítószerügy (15) barlangrajzok (5) beázás (1) béb (4) behozatal (5) benzinpumpa (5) blog javítások (11) bopat 701 (22) bor (1) bricklin (1) bulvár (6) carfax (2) cégstruktúra (1) Comic-Con (1) csakegykép (1) család (2) csomagtartó (1) cuccok (1) dave halls world (1) defekt (1) deloreanközösség (9) delorean halála (1) delorean time (2) dml (8) dokumentáció (3) dtl (1) dubniczkia (16) dynolicious (2) ebay (2) Ed (1) egyéb autó (46) eladó (4) elektromos (5) elektromos delorean (2) élet a gyárban (22) érkezés (1) erm (2) Etyek (1) eurofest (15) évforduló (15) evolúció (26) Facebook (1) fehér (2) fejlesztések (18) fekete autók (1) festett (3) film (16) fogyasztás (1) forgalombahelyezés (31) fotó (1) gebasz (1) general motors (1) Genova (2) goldenblog (6) gumik (3) gyár (2) gyorsulás (3) gyűrű (1) Halloween (1) használat (4) hatótáv (1) háztáji (4) híres emberek (2) hollandia (23) honosítás (2) hülyekérdés (2) humor (13) hűtő (1) idézet (38) időgép (6) írország (28) ismerős (10) Jalopnik (2) jég (1) john delorean (17) kakukktojás (1) karácsony (7) karambol (5) kárpitozás (2) katalizátor (1) képregény (1) kerékpár (1) keresőkifejezések (6) kezdetek (3) kiállítás (11) kiegészítés (6) kiejtés (1) kilátás (2) költözés (2) konteó (1) könyv (5) kormánybőrözés (3) környezetvédelem (2) közösség (16) kuplung (2) k jet (1) Lamborghini (1) lapple (1) légkondi (3) légszűrő (1) légterelő (1) leírás (1) lengőkarcsavar (3) levlista (2) link (2) lopás (1) lotus (2) magazin (11) mcdrive (1) melkus rs1000 (1) memo botrány (1) mercedes 300 sl (1) MondoCon (1) motor (4) motorcsere (2) mp3 (2) munchen (4) múzeumok (1) nők (12) notebook (1) olasz (4) olaszorszag (3) olaszország (5) Olaszország (4) oldtimer (5) öntőformák (3) ot expo (1) pakolás (2) passat (1) pénz (7) poénok (6) póló (9) Porsche (1) problémák (2) prototípus (10) Puerto Rico (1) rádió (3) reklám (19) rendszám (2) replika (10) repülő (3) rizsa (130) rokonság (5) rövidítések (2) rozsdakupac (1) rpm relé (4) sebváltó (1) Secret Cinema (1) sikkasztás (2) skynet (22) Skynet (2) sötét középkor (1) Star Wars (1) statisztikák (14) súly (2) szabályok (3) Szabi (71) szállítás (2) szerelés (132) szervizek (7) szilveszter (1) sztori (1) sztriptíz (1) születésnap (8) szünet (2) takarítás (11) takaró (2) találkozó (161) tankolás (1) tél (13) tendenciák (3) tervek (8) tesco (1) tetőfelújítás (2) tévhitek (6) típushibák (17) tök (1) törésteszt (8) történelem (103) történetek (29) tudtatok e? (33) új delorean (12) üzemanyagellátás (1) válogatás (2) vari (1) vásárlás (11) veteránvizsga (2) vezetés (52) vezetéstechnikai tréning (2) videó (8) videók (4) vin (10) visszahívás (3) vissza a jövőbe (49) Vissza a jövőbe (19) vurdon (12) wheeler dealers (1) Címkefelhő

Dubniczkia: Delorean Klub menni észak

2016.10.19. 10:00 :: Sidaries

Állok a tetőablaknál és nézem a hegyek felett felkelő napot, ahogy viaskodik a leszálló köddel. A gyönyörű fényekben még álmosan a jószerencsémre gondolok: csodás helyen, barátokkal és csodás autókkal könnyűnek és szépnek tűnik az élet.

donovalyklubtalalkozo1.jpgValahol ott kezdődött, hogy Bopat meghívta a klubot Donovalyba egy idényzáró találkozóra. A készülődés és szervezés a szokásos alapossággal alakult. Nem volt programterv, nem volt résztvevőlista, csak egy dátum és a szándék. Bopat úgy gondolta, hogy péntektől biztosít szobát, én úgy gondoltam,hogy szombaton kora reggel indulunk, Sid pedig nem gondolta sehogy. :) A kommunikáció teljes hiánya nem tette könnyűvé a dolgunkat, de ez a klub nyolcadik évében már nem bosszantó, inkább csak bájos sajátosság. Parker csütörtök este mondta le a részvételt, McFly pedig még péntek este sem tudta, hogy csatlakozik-e hozzánk. Végül úgy alakult, hogy csak négyen tettünk eleget a meghívásnak.

Szombaton kicsike késéssel indultunk Andival Gödről Szobra, ahol Sidék vártak minket. Nagyjából egy órával a tervezetthez képes el is indultunk a Passattal Donovaly felé. Az út nagyon klassz volt és az időjárással is mákunk volt. A beígért hűvös és esős idő helyett napos, kellemes őszi idő fogadott minket. Odafelé még egy teszkózás is belefért. Amikor megérkeztünk a panzió elé, eszünkbe jutott, hogy nem ártana értesíteni Bopatot az ittlétünkről. Persze sms-t nem olvasunk, mert továbbra sem erősségünk a kommunikáció. Nekünk akkor nem is ott kellett volna lennünk, hanem Besztercebányán Bopat tervei szerint. Sebaj! A szomszédos presszóban egy jó Kofola mellett vártuk meg vendéglátónkat.

Bopat az autógyűjteményének tán' legkorszerűbb darabjával jött fel a hegyre, egy Nissan 370z Roadsterrel. Naná, hogy potyáztam és a jobb egyben utaztam Besztercebánya történelmi központjáig. Ez a kocsi szinte mindent képvisel, amit én egy autóban fontosnak tartok: hátul hajt, benzinnel megy, nincs teteje, bestiális a hangja, van stílusa és rohadtul gyors.

donovalyklubtalalkozo4.jpgEgy nagyon hangulatos helyen ebédeltünk rendkívül finomat. Innen csak egy helyre vezethetett az utunk, Bopat garázsához, a DMC-hez. A kocsi sajnos most nincs használatban, mert valami idétlenkedik a motor környékén. Az augsburgi (Deloman) szerviz óta nem akar rendesen működni az autó. Gyönyörűen beindul, majd 1-1,5 perc után elkezd össze-vissza járni, nem veszi rendesen a fordulatot, majd végül leáll. Már több szerelő is látta, de sajnos nem találták a hibát. Mi mint hobbiszakértők persze próbáltuk lenyomni a profikat, és megkíséreltük megkeresni a hibát. Átnéztük a csatlakozásokat, a vákuumcsöveket, kitisztítottuk az alapjárati motort és néhány csövet, de a probléma nem oldódott meg. Telefonon becsatlakozott McFly is, az ő tippje látatlanban, az elmondások alapján az üzemanyag pumpa hibája. Nem tudom, talán csak annyit, hogy biztosan valami apró de annál bosszantóbb hiba lehet csupán. Kívánom, hogy hamar megoldódjon! Ez így leírva nem tűnik soknak, de arra pont elég volt, hogy 3 órát eltüntessünk a délutánból a lányok kárára. Andinak azt ígértem, hogy kirándulunk, szép helyeket látogatunk, ehelyett egy garázssoron töltött hűvös délután jutott nekik. Mi viszont jól szórakoztunk.

donovalyklubtalalkozo5.jpgBopat gyűjteményének része egy Nissan 300zx is, ami a korának egyik legizgalmasabb kocsija. Még szép, hogy azzal mentünk vissza a hegyre, a panzióhoz. Döbbenetes ez az autó. Ez a citromsárga, kivehető üvegtetős űrhajó úgy gyorsul, olyan hangja van, úgy tapad az útra és úgy kanyarodik, hogy csak egyetlen gondolat maradt nekem a szerpentin végére: instant get. A többiek persze röhögtek — mert már én is látom --, hogy aminek négy kereke van és benzint éget el, abba én jó eséllyel bele tudok szeretni. De ez tényleg egy különleges autó, amit nagy becsben kell tartani, de vétek néha nem kinyomni a szemét. Háromezer köbcentis hat hengeres v-motor ikerturbóval, hátsókerék hajtás, közel háromszáz lóerő és hat másodperc alatti gyorsulás százra még ma is tökéletes receptje egy élményautónak, nemhogy huszonöt éve...

donovalyklubtalalkozo2.jpgErre muszáj volt koccintanunk a kedvenc szlovák italommal, a Fernet Stock Citrussal. Néhány pohár után, józan sofőr híján gyalog mentünk a falu központjába egy csodás vacsorára. Szlovákia tradicionális konyhája nekem nagyon nagyon ízlik, de szinte mindig a kedvenc, a bryndzové halušky győz az étlapról, most is így lett. A csárdából még átmentünk a szomszédos egységbe, ami egy fantasztikusan reprezentatív sörfőzde. Ne egyszerű kocsmára gondoljatok, inkább egy olyan luxus helyre, aminek a belmagassága vagy nyolc méter és a falakat eredeti zenei relikviák, egy Harley Davidson és egy preparált jegesmedve díszítik. Ha ez nem lenne elég, akkor itt van a Hegylakó eredeti kosztümje és kardja is a filmből. De amitől én letérdeltem, az James Hetfield eredeti Gibson-ja volt. Ez a hely állítólag a szlovák gazdasági miniszter tulajdona. Jó tudni, hogy ebben az országban is speciálisan fektetik be a közpénzeket. Persze a sörök is fantasztikusak voltak. Bekajálva elégedetten sétáltunk vissza a panzióba, ahol a majdnem teljesen elkészült Eurofest videót is megnéztük. Négy hónap alatt elkészülni a videóval? Minek kapkodni? :) Éjszaka fél kettőre szokás szerint álomba röhögtük magunkat.

donovalyklubtalalkozo3.jpgHajnali fél nyolckor ébredtünk Andival. Ez a hely valami csodás. A hegyek fölött kibukkanó nap, a ködös táj erős vizuális inger napindításnak. Bopat finom kávéval kínált minket. Míg Andi a kutyákkal, addig én a Csehszlovák gyártmányú ratrakkal ismerkedtem. Mikor Sidék is csatlakoztak, egy csodás hotelbe mentünk reggelizni. Mindig elcsodálkozom, hogy Szlovákia egyik legdrágább helyén, egy luxushotel éttermében mennyire mérsékeltek az árak az otthoniakhoz képest, és hogy itt mennyivel többet ér a pénzem.

donovalyklubtalalkozo7.jpgReggeli után megköszönve Bopatnak a vendéglátást útnak indultunk. Persze már nem először hittük azt, hogy egy számunkra ismeretlen helyen biztosan jobban tudunk tájékozódni gps nélkül, de ismét nem tudtunk. Kisebb kerülővel értünk haza, egy kisebb hányingerrel a gyomromban. Sidet nagy valószínűséggel egy autóversenyző lelke tette magáévá a határhoz közeli helyes-völgyes-kanyargós utakon. Ez a turista osztályon (hátsó üléssor) inkább tortúra volt, mint élvezet. (S: Bocs. :D) De a lényeg, hogy szerencsésen hazaértünk és rengeteg élménnyel lettünk most is gazdagabbak. Komolyan mondom, hogy bánhatja mindenki, aki kihagyta ez a valóban klassz bulit. Idénre ez volt az utolsó találkozónk, de jövőre a tervek szerint nálam Gödön, egy kertipartival indítjuk a szezont.

donovalyklubtalalkozo6.jpgKöszi srácok! Szuperek vagytok.

3 komment

Címkék: találkozó

Eurofest 2016 - A legfaszább videó az eseményről.

2016.10.12. 10:00 :: Sidaries

Ennyit még életemben nem szoptam egy videóval sem, mint ezzel. Okkal mentek el hónapjaim azzal, hogy összehozzam. A vágás és az összerakás sem volt problémamentes, de a kis fekete keretesek elkészítése egy rettenet volt. Volt közben két gépelhalás, rettentő mennyiségű programhiba mindenféle videószerkesztőben és egy nagyon küzdős youtube feltöltés, ami a végére még rontott egy jót az egyébként sem ultraHD minőségen, de mindegy, ennél jobbat nem lehet kihozni, akárhogyan is próbálkozok vele. Szóval ha már belefeccöltem ezt a kurva sok energiát akkor legalább nézzétek is meg, jó? :)

Kis érdekesség még a végére: Dubniczkianak sikerült egy zseniális betűtípust kiválasztani a kis fekete szövegekhez, csak egy baj volt vele, hogy ebben a típusban nincsen ő és ű betű. Tehát úgy van az összes szöveg megírva, hogy ezek a betűk nincsenek benne. Egy kivétellel. Aki először megtalálja, az kap egy sört tőlem a következő találkozásunkkor.

Aki pedig összes átvezetőzenének megküldi az előadóját és címét, az vezetheti a Deloreant. :D 

3 komment

Címkék: írország eurofest

Kész az Eurofestes videó!

2016.10.10. 10:00 :: Sidaries

Pikkpakk, alig négy és fél hónap alatt összedobtam az Eurofestes videót. Még van pár kisebb tennivaló vele, de úgy tűnik napokon belül elérhető lesz. Sima SD videó, abból is a szarabb minőség, de azért nézhető. Legkésőbb jövő szerdán linkelem.

1 komment

Címkék: írország eurofest

NAAF 2016

2016.10.05. 13:00 :: Sidaries

Megírtam az augusztusi NAAF beszámolóját, de mivel ez majd a delorean.hu-ra fog kikerülni, ezért kicsit várni kell rá. Remélhetőleg még a mai nap folyamán meglesz, aztán akkor ide is belinkelem.

Update: Megvan, íme a link, de a delorean.hu Események menüpontjából is elérhető.

3 komment

Címkék: találkozó

Kulcstartók 2.

2016.10.03. 12:00 :: Sidaries

Azt hiszem mostanra összegyűlt, hogy kinek kell kulcstartó, úgyhogy a héten elkezdem a kipostázásukat. Megkeresek majd mindenkit, készüljetek! Egyébként meg hideg van és nyálas idő, autózás az nem lesz. Még jó, hogy múlt héten mentem egy jót.

Szólj hozzá!

Címkék: rizsa

Dunakanyar II.

2016.09.28. 10:00 :: Sidaries

A következő nap igazából a generációkon átívelő rajongásról szólt. A koncert után elég sokáig aludtunk, nehezen sikerült bármit is tennem másnap reggel, pedig az ivászat teljesen kimaradt, mert hát haza is kellett jönni valahogy.

Amikor végül sikerült leszenvedni magunkat a lakásból, jött a rokonság a két nagymama személyében és itt volt az ideje, hogy ők is rendesen megnézzék a Deloreant és kipróbálják mennyire kényelmes. Nagyon ritka ettől a korosztálytól ez a boldogság, amit az autó okozott, inkább a távolságtartó mosolygás a jellemző, esetleg az unokák, gyerekek figyelése, hogy jól viselkedjenek. A kipróbálás verdiktje végül az lett, hogy nagyon kényelmes ez az autó, de lehetne magasabb is, mert elég nehéz kiszállni belőle. Jogos észrevétel.

dunakanyar4.jpgEz után elindultunk csavarogni egyet. Autózgattunk, fagyiztunk, sétáltunk a Dunaparton, messziről nézve tombolt a romantika, pedig igazából mindenféle okokból végigröhögtük a fél napot. Szerencsére jó idő volt, bár estére esőt mondtak, aminek nem nagyon örültem. Ezért eleinte úgy gondoltam, hogy délután haza is megyek, mert ahogy már párszor említettem, ezek a gumik már nagyon szarok, kellene másikakat venni. Végül mégis maradtam és egészen estig nagyon jól szórakoztunk.

1.jpgA tegnapi nap folytatásaként ismét jött a gyerekprogram is, mert vittem egy körre a Dudu kisfiát, aki végigvigyorogta az utat. Annak ellenére, hogy alig látott ki. Igaz eleinte szóvá tette, hogy túl halk ez az autó, de visszafelé kicsit elengedtem a lábamat és a motor 5000 körüli hangjával már kibékült. Nagyon élvezte, majd lehet, hogy az ő és az előző napi négy gyerek véleményéből összerakok egy bejegyzést a blogra. 

Ezután ideje volt tankolni egyet, ahol egy nem túl jó 11 fölötti fogyasztás jött ki, majd letettem az autót az éjszakára és reméltem, hogy nem fog esni az eső.

dunakanyar5.jpgNem jött be, nyolc után már elkezdett szemerkélni az eső, aztán egész este esett. Reggel, mikor indultam munkába, minden el volt ázva. Szerencsére az autót ez a legkevésbé sem zavarta, mindenféle beázása már a múlté, ezért csak a csúszkálással kellett foglalkoznom. Ami elmaradt. Hazafelé ki akartam hagyni egy elég komoly szerpentines szakaszt, ezért először komppal mentem, majd további bő egy órányi út várt rám. Teljesen eseménytelen volt minden, nem csúsztam meg egyszer sem, bár egyszer éreztem, hogy már határon vagyok. Már az írországi úton is éreztem, hogy maga az eső nem gond, csak az, ha áll a víz az aszfalton. Azzal nem tud mit kezdeni ez a régi gumi. Azért örültem, mikor végre beállhattam a garázsba a csuromvizes autóval. Szép tiszta lett.

2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vezetés

Klubtalálkozó

2016.09.26. 10:00 :: Sidaries

Megtartottuk hétvégén az utolsó idei Delorean klubtalálkozót Donovalyn. Igaz, autó csak egy volt, Bopaté, mert minek Deloreannel menni egy klubtalálkozóra, de így is nagyon jó volt. Majd egyszer dubniczkia megírja, hogy mik is történtek.

Szólj hozzá!

Címkék: találkozó

Dunakanyar I.

2016.09.21. 10:00 :: Sidaries

Egyszer régen, még 2010-ben voltam a Dunakanyarban a Deloreannel. Akkor egy kisvonatozás volt a program, most máshogy alakult. Őszintén szólva ezúttal kicsit kényszermegoldás volt az út, de jobban nem is nagyon sikerülhetett volna. Miután a Passat már lassan nagykorú, ezért olykor előjönnek hibái. Most éppen elől morog benne valami, de már hetek óta nem találjuk az okát. Amikor éppen mennem kellett, már olyan hangja volt, hogy nem mertem vele elindulni, ezért döntöttem a Delorean mellett. Meg mert jó poénnak tűnt, mert régen mentem vele és úgyis mindig jó egy kicsit meghajtani.

dunakanyar1.jpgSzóval menni kellett, beültem a gépbe és egy nagyjából eseménytelen út következett. Ezúttal a kompozás odafelé kimaradt, mert inkább a szlovák oldalon mentem, ott pedig Garamkövesd és Szalka között van egy elég kemény szerpentin, ami Passattal is csak 50-60 körül biztonságos és mivel a Deloreanen elég szarok már a gumik, kicsit paráztam tőle. Persze feleslegesen, mert száraz időben tapadnak rendesen, így az 50-60 körüli sebességet ugyanúgy tudtam tartani. A lényeg, hogy odaértem és szóltam Dudunak, hogy pakolás van, megyünk dubniczkiahoz, mert nincsen messze és ezer éve rágja a fülemet, hogy ha Deloreannel arra járok, akkor szóljak és menjek. Így is történt, bepattantunk és már húztunk is tovább.

Közben volt egy nagyon vicces eset. Máskor is le lehet olvasni az emberek szájáról egy bazmeget vagy lehetett látni ahogy mutogatnak felém, de ilyet még nem láttam, mint ami ezúttal volt. Egy csávó vitte át a gyerekét a síneken, miközben fogta a kezét, majd amikor meglátott, teljesen lefagyott és annyira nézett, hogy miközben elhaladtunk mellette, még a gyerek kezét is elengedte, aki meg persze semmit nem értett az egészből. Na neki szó szerint tátva maradt a szája.  Így leírva persze nem megy át teljesen a dolog, de élőben több volt, mint mosolyogtató.

Megérkeztünk hozzá, de kuss és hullaszag volt a háznál, plusz a két kutya. Na mondom ez mi ez? Telefon, majd: "Jaaa, azt elfelejtettem mondani, hogy kertipartin vagyunk és egész nap iszunk, gyertek ide!" Nabazmeg, a klub esszenciája már megint teljes fordulatszámon üzemel, gyerünk tovább. Poros földút, szőlőhegy, amit akartok, magyarul egy olyan helyszín, ahol a Delorean olyan szinten volt tájidegen, hogy az én kis falum szinte már Kalifornia volt hozzá képest.

dunakanyar2.jpgBeparkoltam az udvarra és egy rövid beszélgetés után neki is álltunk enni, ha már egyszer olyan volt a gulyás, hogy megállt benne a kanál. Plusz rájöttem, hogy a Delorean családi autó. Simán elfér benne négy gyerek, akik tökéletesen tudnak banánt szétkenni a kormányon. Persze nagy gondot nem okoztak, úgyhogy inkább csak röhögtünk a mérgeskedés helyett, szóval nagyon jó kis másfél óra volt, amit ott töltöttünk. Tovább nem tudtunk maradni, mert Dudunak koncertje volt, aztán nem jó, ha az énekesnő késik, indulnunk kellett.

Időben odaértünk, bár valahogy ennek az útnak is földúton araszolás lett a vége. Leálltunk a színpad mögé, mert nem akartam, hogy annyira szem előtt legyen a Delorean, de azt hiszem egyértelmű, hogy ez egy teljesen felesleges igyekezet volt, mert szinte azonnal megjelentek a bámészkodók és kisebb-nagyobb szünetekkel végig lézengett valaki az autó körül. A koncert után főleg az elszabadulás volt a nehéz, de mikor sikerült, onnantól már csak a hazaút és az alvás volt hátra. Jó kis nap volt, megérdemeltük a pihenőt. Meg hát másnap is volt még tenni és mennivaló.

dunakanyar3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vezetés

Vissza a rendes kerékvágásba

2016.09.19. 10:00 :: Sidaries

Hétvégén sikerült megszerelni a gépemet, ha így is marad és nem döglik be újra, akkor a szerdai bejegyzéssel nem lesz gond, valamint ahogy a jelenlegi programomat nézem, még egy pénteki bejegyzésre is van lehetőség. Régen volt már, van pár témám.

2 komment

Címkék: rizsa

Kések

2016.09.14. 12:00 :: Sidaries

Az elmúlt két hétben folyamatosan esik-kel az otthoni gépem és mivel éppen tegnap este mutatta be a legutóbbi hanyattvágódását, ezért a mai blog kimarad. Remélhetőleg sikerül holnapig megjavítani, és akkor pénteken pótolom a ma kimaradt bejegyzést. A videóval pont ugyanez miatt szintén nem tudok haladni. Vannak bajok.

Szólj hozzá!

Címkék: rizsa