HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • Sidaries: @Tzl: Igen. Ezért van, hogy habár az én autóm alváza elég jól néz ki, mégis látszik rajta pár repe... (2020.03.19. 09:28) Egy komolyabb áttekintés a gyár történetéből - képekben
  • Tzl: @Sidaries: Elég hiányos tudással rendelkezem a fémmegmunkálás területéről, ezért nem szeretnék az ... (2020.02.26. 16:25) Delorean gyártóformák I.
  • Sidaries: @numlockholmes: Kis késéssel, de válaszolok, aznap nem volt időm, aztán elfelejtődött. Igen, emlé... (2019.12.22. 09:08) Deloreantimeline.com
  • Burgermeister: várjuk az uj anyagokat (2019.11.28. 02:47) Haladok
  • matyi101: @leeroy869: lehet nemzetközi babérokra pályáznak. (2019.11.15. 13:44) Apsürde fotózás

Tévhitek 4. - A Delorean mint név és cég

2008.11.14. 10:38 :: Sidaries

Mára egy kis helyesírás és nyelvészet. Itt több hibás elképzelés is van, részben John Delorean miatt, mert ő maga is több írásmódot használt aktuális hangulatától függően. Szépen sorban:

1. Leírás

Az alapító neve John Zachary Delorean volt, de a cég neve már nem volt ilyen egyszerű. Több verzió is volt:

- Delorean: Az általános használat és leírás. Én is így használom.

- De Lorean: A hivatalos leírás. Pontosabban a hivatalos leírásban félszóközt használtak, mert az kicsit Európaiasabb. :) Mivel a félszóközt nem mindenhol lehetséges használni (itt sem), ezért teljes szóközzel is használták. Jó példa a félszóközös írásra az autó hátuljának a felirata. Valahogy így:

- DeLorean, De lorean, delorean, stb.: Így is látni néha, de habár megszokott, nem helyes. Céges dokumentumok nem használták ezt a formát.

2. Kiejtés

Itt is országa/embere válogatja ki mit használ.

- Én simán fonetikusan használom, ahogy leírom. Szóval "Delorean", hangsúly az első "e" betűn. Totálisan helytelen.

- A filmekben "Dölorien"-ként használják, hangsúly az "ö"-n. ami már majdnem jó, de mégsem.

- A helyes kiejtés a "Dölórien". Hosszú "ó" és a hangsúly szintén a "ó"-n van.

- Plusz információkért még megéri ellátogatni ide.

3. A cég (DMC)

Itt csak pár gondolat. A Delorean Motor Company egy független amerikai autógyártócég volt 1975 és az 1980-as évek közepe között és 1981 és 1983 között gyártott autókat. Az autók elején DMC felirat van. A GM és a GMC felirat természetesen téves, habár sokan keverik. Végülis a régi autókon még a betűtípus is hasonló így a GMC - DMC felirat tényleg hasonlóan tud kinézni. Így valahogy:

És egy GMC felirat:

 

Szólj hozzá!

Címkék: tévhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr59768494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.