HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • Sidaries: @sóhegy049: Igen, a bal első fék egészen addig nyikorgós volt, amíg ki nem cseréltem a féknyergeke... (2022.11.05. 21:01) Ennyibe kerül egy Delorean 2022
  • Mairtin: @leeroy869: Alapvetően az eseményre nyomott póló volt. De ha van rá igény több darabra (nem 1-2 a... (2022.10.07. 16:39) Hannibal: NAAF sirató 2022
  • Sidaries: @Mairtin: Nagyjából igen. Az itinerről ezért raktam fel képet, azzal együtt talán jobban érthető. ... (2022.06.09. 11:07) Balaton Classic 2022
  • CSOKKI MÁLNA: @gigabursch: No igen, akkor inkább a Lambó, ha már felfelé nyílik.. (2022.06.03. 10:47) Az Új Delorean
  • Rocko-: @leeroy869: nem az autóval volt a bajuk. @Sidaries: nem megy sokaknak a szövegértés. :) (2022.04.28. 19:02) Magyarósi Csaba

Szerviztanácsok II. - A meleg indítási probléma 2. rész

2018.08.23. 10:00 :: Sidaries

Előző rész itt. Most pedig a melegindítási probléma potenciális okai valószínűségi sorrendben.

fuelsystem.gif

1. Nyomástároló (Fuel Accumulator K100519) - A nyomástároló a benzinpumpa és a motor között helyezkedik el, és a korábban említett benzinnyomás megtartásához szükséges. Belül egy gumimembránból és egy rugóból áll.

A gumimembránból adódóan a nyomástároló fokozottan hajlamos az öregedésre. Az élettartama nagyban függ a tankolt benzin minőségétől, valamint a hosszan benne pangó benzintől. Ezektől függően 10 és 20 évet szokott kibírni, de etanolos benzinben hosszú ideig állva, ez pár évre is rövidülhet.

A nyomástároló jellemzően folyamatosan romlik el, nem egyik napról a másikra. Ha azt veszi észre a tulajdonos, hogy az autó először 30 perc után indul nehezen, majd ez az idő egyre rövidül, esélyes, hogy a nyomástároló öregszik. Ez még valószínűbb, ha az eredeti alkatrész van az autóban! Ezt onnan lehet megismerni, hogy vastag fekete csövek csatlakoznak hozzá, amikről már foszlik a borítás, és előtűnik alóla a cső anyaga. Ez jellemzően az eredeti nyomástárolót jelzi, de lehet, hogy az előző tulajdonos csak a nyomástárolót cserélte ki, a hozzá tartozó kisebb csöveket azonban nem.

A nyomástárolót az alvázban találjuk, középtájon, a sebváltó és a sebváltókar között. Egy ovális lyukon keresztül lehet elérni. A cserealkatrész egy leírással jön, amiben fontos tanácsok vannak a cserével kapcsolatban.

A következő teszt a nyomástároló legbiztosabb tesztje, mivel azonban a szerelőt eláztathatja benzinnel, ezért nagy odafigyeléssel kell végezni, mert fokozottan tűzveszélyes! Először vegyük le azt a csövet a nyomástárolóról, amelyik az autó hátulja felé néz. Rakjunk a helyére egy rövidebbet, amit aztán egy vödörbe irányítunk. Ezután indítsuk be az autót. A kezdeti egyszeri löketet levéve ezen a csövön nem szabad menet közben benzinnek távoznia. Ha mégis így történik, akkor tönkrement a belső membrán. 

2. Benzinpumpa szelep - Az eredeti benzinpumpák tetején van egy nyomástároló szelep, ami a pumpa leállítása után is tartja a nyomást. A korai hosszú nyakú pumpákban van ez a szelep, ami hajlamos volt a meghibásodásra. A későbbi rövid nyakú pumpákban különálló szelep van, ezek azonban ritkán romlanak el. Mostanában már egyik szelep, illetve pumpa sem szerezhető be könnyedén, jobban járunk, ha veszünk egy új benzinpumpát.

Ha a benzinnyomás leállítás után nagyon hamar (15-30 mp) esik le nullára, akkor esélyes, hogy egy ilyen pumpával, illetve szeleppel van dolgunk.

Ennek az alkatrésznek a tesztjét úgy végezhetjük el a legkönnyebben, ha a motor leállításával egy időben teljesen elszorítjuk a benzinpumpából kimenő benzincsövet, olyan közel a pumpához, amilyen közel csak tudjuk. Ha így a nyomás tovább megmarad a rendszerben, akkor a szelep a hibás. Azonban vigyázzunk, hogy ha még az eredeti benzincsöveink vannak az autóban, tehát az eredeti fekete vagy narancssárga csövek, akkor ne végezzük el a tesztet, mert ezeket a régi csöveket ez erősen igénybe veszi és könnyen károsítja.

3. Üzemanyagelosztó, tömítés - Az üzemanyagelosztóban van egy kis fél centis tömítőgyűrű, aminek a hibája esetén a benzinpumpa szelephez hasonló hiba léphet fel. Ez a gyűrű nincs benne a kézikönyvben és az alkatrészkönyvben, mert főleg akkor szokott vele baj lenni, ha valaki az üzemanyagelosztót buherálja. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy ez az alkatrész a hibás, akkor külön kell kérni egy DMC szervizből.

4. Üzemanyagfolyás - A legegyszerűbb, és egyben a legveszélyesebb probléma. Meg kell nézni, hogy hol folyik a benzin és minél hamarabb megszüntetni.

5. Rossz keverékbeállítás - Jellemzően üzemanyagelosztó cseréje vagy pusztán a CO csavar elállítása után is jelentkezhet rossz járással vagy nehéz indulással jellemezhető probléma. Ilyen esetben a benzin-levegő keverék helyes beállításával orvosolhatjuk a problémát, de ez már egy másik rész témája lesz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: típushibák

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr814195967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása