HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • Sidaries: @sóhegy049: Igen, a bal első fék egészen addig nyikorgós volt, amíg ki nem cseréltem a féknyergeke... (2022.11.05. 21:01) Ennyibe kerül egy Delorean 2022
  • Mairtin: @leeroy869: Alapvetően az eseményre nyomott póló volt. De ha van rá igény több darabra (nem 1-2 a... (2022.10.07. 16:39) Hannibal: NAAF sirató 2022
  • Sidaries: @Mairtin: Nagyjából igen. Az itinerről ezért raktam fel képet, azzal együtt talán jobban érthető. ... (2022.06.09. 11:07) Balaton Classic 2022
  • CSOKKI MÁLNA: @gigabursch: No igen, akkor inkább a Lambó, ha már felfelé nyílik.. (2022.06.03. 10:47) Az Új Delorean
  • Rocko-: @leeroy869: nem az autóval volt a bajuk. @Sidaries: nem megy sokaknak a szövegértés. :) (2022.04.28. 19:02) Magyarósi Csaba

A VIN 500 története

2016.01.22. 10:00 :: Sidaries

Olyannyira különleges lesz ez a mostani péntek, hogy egyáltalán nem lesz az. Olyan jó kis témát találtam tegnap, hogy ezt meg kell írnom. Jöjjön tehát akkor a VIN 500 nagyon valószínű története.

Tegnap volt 35 éve, hogy az első eladásra gyártott Delorean legördült a szalagról. Ezt az autót a DMCL-nél nem VIN alapján azonosították, hanem egyszerűen mint Job 1, azaz az 1. Munkapéldány. A soron aztán megkapta az 500-as jelölést is. A nagy napon John Delorean, Gene Cafiero, Don Lander, George Broomfield, Mike Loasby és John Haig is a gyárban volt, Barrie Willsel együtt.

John Haig volt a DMCL / Lotus építésű Job 1 vezetője és a nagy eseményre az ő teljes csapata is kivonult. Mike Foxoné lett a megtiszteltetés, hogy levezethette az autót a sorról és az összeszerelő csarnokon keresztül elhaladhatott John Delorean előtt. Haig és a csapata büszkén nézték, ahogy Mike elindult, elhaladt a vezetőség előtt, majd az ajtót keresztültörve az udvaron néhány üres ketrecbe csapódott.

Kitört a pánik, mert az eztán következő esemény már egy híres belfasti fotós, Esler Crawford fotódokumentációjával készült volna. Őt Dick Brown hívta meg, hogy fotózza a gyár összes fontosabb eseményét, az alapkőletételtől kezdve. John Haig, aki korábban egy elég kemény időszakot töltött el Teheránban Perzsia utolsó sahjával, ezúttal is nyugodt maradt. Megbeszélték George Broomfielddel, hogy kicserélik a manuális váltós Job 1-et az automata váltós Job 2-re a lehető legkevesebb munkával. Ez az autó azóta is VIN 500-ként pózol mindenhol. Haig a későbbiekben nagy szerepet vállalt az autó gyártási minőségének a drasztikus javításában.

Ezt követően, John és Gene, a következő körülbelül egy órában tüzetesen megvizsgálták az új autót, legalábbis nagyon úgy tűnt. Majd nem sokkal később, az elég alacsony növésű Don Lander, a vezetőülésben ülve jött rá, hogy nem éri el az ajtót, hogy lecsukja. A vezetőség gyorsan összedugta a fejét, majd megvitatták, hogy ezért a problémáért a beszerzési igazgató, valamint a termékkoordinációs bizottság feje a felelős (Ez Barrie Willset jelentette). Ez után pedig döntés született, hogy pillanatokon belül kapcsolatba kell lépni a CP Trimmel, hogy azonnal tervezzenek, gyártsanak és szállítsanak le egy pár kézzel varrott lehúzószíjat. Barrie 24 órán belül megjelent a frissen legyártott szíjakkal, ami az egyik első változtatás volt az első autóhoz képest.

Az eredeti VIN 500 sorsával kapcsolatban két verzió is van. A legvalószínűbb, hogy a biztosító kifizette a teljes autót árát, majd megsemmisítették, de vannak olyan vélemények is, amik szerint új VINt kapott és jelenleg is megvan valahol. Erről itt írtam már korábban. A megsemmisítős verziót erősíti az is, hogy az 500-as szériából több autó is így végezte, mert annyira rosszul sikerültek, hogy képtelenség lett volna értelmes áron feljavítani őket. Ráadásul ezek esetében a biztosító nem fizetett, szóval egy rossz minőségű és összetört autó szinte még nyereség is lehetett a többihez képest. Mivel azonban az 500-as töréséből eredő kár nem volt jelentős, az autó egyértelműen javítható volt, az is lehet, hogy egy másik autó árát szedték be a biztosítótól. Őszintén szólva a DMC-ből ezt simán kinézem. Azt, hogy melyik a valódi verzió, a fene sem tudja.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr998300312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása