HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

Klubtalálkozó

2020.09.02. 10:00 :: Sidaries

Szerencsére mivel nem vagyunk túl nagy klub, ezért simán meg tudtuk tartani az idei klubtalálkozónkat. Majd akkor leszünk bajban, ha fölötte leszünk az ötszáz főnek, de ahogy nézem ez idén még nem történik meg. Szóval elkezdtük valamikor júniusban szervezni a találkozót, de mivel a klub eléggé átment standby módba, ezért nem ment könnyen. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a fórum bedöglött, úgy tűnik afölött eljárt az idő. A facebook oldalunk megy, de ott ilyet nem lehet megszervezni, ezért maradt a telefonon mindenkit felhívás. Elég hamar kialakult, hogy valamikor július második felében kéne ezt megoldani, aztán meglett a pontos hétvége is. Viszont a helyszín idén más lett, mert nem mentünk Mentosékhoz Agárdra, hanem inkább maradtunk Budapest mellett, mert hát az az emberek nagy részének mégiscsak közelebb van, aki meg nem fővárosi, annak meg úgyis mindegy. Ezért aztán megegyeztünk, hogy megyünk McFlyhoz a Pilisbe.

Így aztán az adott napon, ami ezúttal ráadásul péntek lett, mindenki összekapta magát, és munka után húzott fel a hegyekbe. Elég sokan sikerült összejönnünk, McFlyék ugye adottak voltak, de jöttek Mentosék ketten, plusz Hannibal, Bopat és a Deloreanje, Attiláék és az új Delorean, mi is mentünk ketten két autóval, plusz bónusznak vittük a porontyot és a járókáját a Deloreanben! valamint megérkezett kisebb műszaki zavar után Zsolt is. Sajnos Dubniczkia nem tudott jönni, de az utolsó pillanatig baszogattuk, hogy változtasson ezen, de nem jártunk sikerrel.

klubtalalkozo1_1.jpg

Természetesen a legnagyobb látványosság az új Delorean volt, amit jól átnéztünk mindenhonnan, megbeszéltük minden csavarját, és kifaggattuk a tulajdonost mindenről amit tudhatott róla, és amiket nem. Az este végén, mivel ők sajnos nem tudtak éjjelre maradni, még egy gyors lámpaszerelés is történt, mert a hátsó helyzetjelzői és az egyik féklámpa is rakoncátlankodott. Szerencsére McFlynál a létező legjobb helyen volt, pillanatokon belül darabokban volt az autó és fél óra múlva már újra is lett építve a hibás részlet. 

A nap innentől szinte teljesen a Deloreanek nélkül telt, de ahogy korábban is írtam, ez a klub már inkább baráti társaság, nem pedig egy autórajongói klub. Az elmaradhatatlan sütögetés és ipari mennyiségű mindenmegivás, valamint tortaevés után szinte mindenki belezuhant az ágyba, csak Zsolt, McFly és Hannibal gondolták azt, hogy teljesen oké éjjel háromkor zuhogó esőben kint (bár eresz alatt) jacuzzizni, de hát ez egy ilyen banda. Bopatnak külön örömöt okozott alvás közben McFlyék egyik macskája. aki mindenképpen kapcsolatot szeretett volna Bopattal, aki ezt annyira nem díjazta.

klubtalalkozo2_1.jpg

Hát a másnap, az tényleg másnap volt. Bőven délután volt, mire összeszedtük magunkat és leléptünk, bár McFlyékat eddigre még nem sikerült kirobbantani az ágyból. Nekik eléggé más a bioritmusa, mint egy átlagembernek. Mivel akkor még csak sejtettük, amit most már tudunk, ezért megegyeztünk, hogy ha nem lesz NAAF, akkor ebből a buliból csinálunk még egyet. Hát most már úgy tűnik ideje lenne nekiállni megszervezni magunknak a pótNAAFot.

Ja igen, és még valami. A poronty tökéletesen jól bírta a bulit. Elvigyorgott, játszogatott, időben elaludt meg minden. Igazi wellnessbaba és úgy tűnik tökéletes partiállat lesz. 

Szólj hozzá!

Címkék: találkozó

Ventilátorszerelés

2020.08.26. 10:00 :: Sidaries

Most már összekapom magam, mert elképesztő, hogy mennyire trehányul nem írom meg azt a pár dolgot sem, ami idén történik. Oké, hogy 2020 eddig katasztrófa minden szinten, emiatt a Delorean is többet áll, mint bármikor amióta nálam  van, de azért ez már tényleg több a soknál. Szóval akkor ventilátorszerelés.

Ez a hiba olyan lassan alakult ki, hogy már az idejét sem tudom, hogy mikor kezdődött. A lényeg, hogy már 2008-ban sem volt túl jó a Delorean által befújt levegő mennyisége. Akkor McFly segítségével szétszedtük a középkonzolt, ahol aztán vissza és átdugdostuk a vákuumcsöveket, és sokkal jobb lett. Akkor annyiban hagytuk a dolgot, mert a légkondi megszerelése után már kielégítő lett az utastér hűtése. Nem mondom, hogy 35 fokban bent 20 fokra le tudott hűlni a hőmérséklet, de kibírható volt. Azonban mostanra megint előjött a probléma, hogy habár a légkondi megy, mégis alig van befújt levegő. Mivel ez a vákuumcsövekkel már nem magyarázható probléma volt, utánanéztem, hogy mi lehet a gond. A dmctalkon többen mondták, hogy könnyen lehet, hogy a levegőcsövek egyszerűen eltömődnek a behulló falevelektől, hát nekiálltam körbenézni, hogy mi lehet a megoldás.

ventilatorszereles1.jpg

Először a vezető oldalon szedtem szét a kormány alatti csöveket, ez aránylag könnyű művelet, de ameddig be tudtam nyúlni, semmi érdekeset nem találtam, teljesen tiszta volt minden. Ezután leszedtem az ablaktörlőket, majd az alattuk levő rácsot műtöttem ki. Ez már sokkal cifrább volt, de azért nem egy motorcsere. Ezután benyúltam addig ameddig tudtam, és már ki is tudtam szedni egy jó maréknyi szemetet, érződött, hogy jó helyen járok. Ezután egy slagból levágtam egy kb. 30 centis darabot, majd porszívóval lejjebb mentem, és onnan is ki tudtam porszívózni még valamennyi szemetet. Viszont a levegő mennyisége nem változott jelentősen, valahol volt még egy dugulás, mentem vissza a dmctalkra keresgetni. Mondták, hogy ilyenkor jön a ventilátormotor.

ventilatorszereles2.jpg

Hát akkor ventilátormotor. Ez az utas ülése előtt van, nagyjából a jobb lábfej fölött. Négy csavar tartja, nem bonyolult kiszedni, viszont oda bepréselni magam és kicsavarozni a csavarokat már más téma. A Deloreanszerelés és a jóga közvetlen rokonok, mondtam már? Kisebb bazmegolások után sikerült kiszedni, majd ahogy ott körbetapogattam bent, további két marék szemetet szedtem ki, főleg az autó közepe felől. Bingó, megvan a fő szemétkupac. A porszívóval további darabkákat szedtem ki, majd visszaraktam mindent.

Így most már sokkal jobb a levegőmennyiség, főleg oldalról, már van értelme járatni ventilátort, nem csak a búgást hallom, hanem haszna is van. Viszont a közepe még mindig nem az igazi, azzal még kell egy kört futnom valamikor.

Szólj hozzá!

Címkék: szerelés

Vissza a Jövőbe vetítés - Tatabánya, Park mozi

2020.08.03. 10:00 :: Sidaries

Két hónapja nem írtam semmit, pedig van pár dolog, amit már meg kellett volna. A következő bejegyzések egyáltalán nem követik a kronológiát, de azt hiszem ez nem is különösebben számít.

Legyen akkor az első a címben is szereplő mozis vetítés. Ami a legjobb volt az egészben, hogy ez nem egy szokásos mozi volt, ahol az autót megnézve szépen mindenki bemegy a vetítésre, az autó pedig kint várja a film végét, hanem egy autósmozi, ahol Deloreanből ülve nézhettük meg mi is a filmet. Hasonló volt a kaposvári vetítéshez, de jobb annál.

Emailben kerestek meg a szervezők, hogy aztán azonnal igent is mondjak a felkérésre több okból is. Ilyen esetben nekem a legfontosabb, hogy tetszik-e a rendezvény. Ha nem, akkor hat ökörrel sem fognak elvinni, viszont ha igen, akkor meg ugyanennyivel sem fognak visszatartani (Na jó, egy rendes eső azért lelassít.). Meg hát ahogy öregszik az ember, hajlamos otthon bepunnyadni, és ezek a dolgok jók arra, hogy újabb és újabb élményeket szerezzek.

tatabanyaparkmozi1.jpg

Mivel a szervezők egy kisebb kiállítást is szerettek volna, ezért szóltam Zsoltnak is, aki szerencsére szintén ráért azon a hétvégén, ezért összedobta a motyót, plusz a család egy részét és jött is. Két héttel ezelőtt aztán hat óra körül odaértünk mindketten, és meglepetésünkre elég sok ember összejött már addigra is, pedig a film csak nyolckor kezdődött. A szervezők szerint kb. másfélszerese volt a látogatók száma a megszokottnak, ami ha jól emlékszem, 60-70 autót jelentett.

Amikor begurultam, Zsolt már ott volt, gyorsan beálltam a mutatott helyre, kipakoltuk a cuccait, aztán álltuk a rohamot, mert az aztán jött. Elvégre volt ott párszáz ember, aki a Vissza a Jövőbére jött, ráadásul volt két szabad órájuk kezdésig, így csak a bámészkodás volt a dolguk. Ami pedig a legjobb, hogy abszolút kulturált volt a közönség és a szervezők is. Nem mondom, hogy nem örültem a film kezdésének, de ez egy kellemes fáradtság volt.

Sok szokásos kérdés jött, pár különlegesebb, és megint megismertem egy kupac érdekes embert. A legjobb a 205 vagy 210 cm magas fickó volt, akit csakazértis beleültettem az autóba, pedig mondta, hogy úgysem fér be. Hát nem fért be, olyannyira, hogy az ajtót nem lehetett rácsukni, mert az autó teteje felett nézett ki előre. Aztán volt egy Jennifer és egy McFly, ők valahonnan jó messziről jöttek csak az autó miatt, a filmre nem is maradtak, valamint sok ismerős is megjelent. Név szerint nem írom le őket, de nagyon örültem, hogy sokukkal évek után ismét össze tudtam futni.

tatabanyaparkmozi2.jpg

Végül aztán elkezdődött a film, és az egyik legnagyobb élmény nekem az volt, hogy - mivel még soha nem voltam autósmoziban - az autóból jön a hang. Megvan, hogy milyen frekvenciára kell hangolni a rádiót, aztán az autó hangszóróiból jön a zene és a szöveg. Igazából ezt szinte jobban élveztem, mint magát a filmet, amit nem meglepő módon már elég sokszor láttam. Ezért aztán elég sokat beszélgettünk közben Zsoltékkal is.

Mikor pedig vége lett a filmnek, megvártuk, míg mindenki kigurul, aztán mi is mentünk haza. Jó élmény volt, megbeszéltük a szervezőkkel, hogy ha esetleg lesz a 2. 3. rész is, akkor ismét számíthatnak ránk.

Szólj hozzá!

Címkék: találkozó

Új Delorean! VIN 6451

2020.05.22. 10:00 :: Sidaries

A szerdai bejegyzésben írtam, hogy még az idei évben is van remény. Hát íme!

Sziasztok kedves DeLoreanesek, itt Attila!

Anyukám a hibás! Megnézette a (konok és önfejű) 8 éves kisfiával azt az ominózus filmet, aminek hatására 18 év elteltével a kisnagy gyerek összeszedte magát, és nekiállt komoly vételi szándékkal DeLoreaneket nézegetni az interneten. Nem mintha abban a 18 évben nem követtem volna a hirdetéseket...

2019 novemberére állt össze a kép, hogy biztosan meglesz. A blogot addigra már végigolvastam, az összes képet végignéztem. Európában keresgéltem, de az AmeriCarGo rávilágított, hogy Európában többen foglalkoznak azzal, hogy az amerikai piac alját megveszik, áthozzák, picit rendbe teszik, és Mike Brewer után szabadon viszonylagos haszonnal eladják nekünk, egyszerű európai vásárlóknak. Inkább intézzük magunk, várjuk meg amíg ideér, de sokkal jobb állapotút lehet találni Amerikában, egy „neppertől vásárolt”európai példány áráért.

Innen is köszönöm a tanácsot Szolga Attilának, és az AmeriCarGo-nak! 

Nézegettük... volna... ha az egyik legígéretesebb példány árát nem vitték volna le a komoly nézelődés első napjáról a másodikra 3.000 USD-vel. Ez egy olyan csökkentés, aminek hatására azt mondtam, hogy ha azt ráköltjük (tehát a keretben maradunk így is), sok baj már nem lehet. Ezt azonnal meg kellett venni!

vin6451-01.jpg

2020. január 17. volt az a nap, amikor kattintottunk az eBay-en. Az AmeriCarGo Los Angeles-i telephelyétől 20 km-re lévő, egy tulajos, 14.988 mérfölddel, frissen szervizelt, és szépen futó autóra. Mondták ők...
1981.11.10-i gyártás, hibátlan külsővel és belsővel, működő Craig rádióval, de valamiért sötétzöld padlóborítással... ami gyönyörű és precíz munka, de MIÉRT ZÖLD???!!!

vin6451-02zold.jpg

Az egész adásvételi és szállítási folyamat számomra maga volt az örökkévalóság, de visszatekintve ennél gyorsabb, korrektebb, és gördülékenyebb szolgáltatást nem is kaphattam volna.

2020. március 27. volt az a nap, amikor a konténer kinyílt, és megpillantottam először, Fóton. Apám, és Péter barátom, aki segített, hiányolta az örömkönnyeket, de én tudtam, hogy az akkor lesz, ha felkerül a rendszám, és az első km-ket forgalomban megtehetem. Addigra viszont már megvolt az időpont a muzeális minősítésre, Április 6. AZ 9 NAP!!! Rohanjunk!

vin6451-03.jpg

A hibalista a következő volt a „just serviced and runs well” autón, a teljesség igénye nélkül: komplett üzemanyagrendszer (AC, gumik, tömítések, szintjelző) és csövek cseréje; üzemanyagtank tisztítása; kiegyenlítőtartály cseréje; első maszk fényezése; SZÉLVÉDŐcsere; komplett elektromos rendbetétel; féktárcsák; betétek; főfékhenger, kuplung munkahengerek, szűrők, folyadékok cseréje; díszcsík felragasztása; elektromos antenna cseréje; ajtózárak és gyújtáskapcsoló cseréje; 1988-as évjáratú gumiabroncsok cseréje; kötelező bemelegedésszabályozó, RPM relé, futómű csavarok cseréje; nagytakarítás. Nem várok / vártam új és tökéletes autót, nagyon jól tudom hogy milyen egy veteránautó, de ez pont súrolja nálam a beetetés, túlárazás határát. Ha nem fértünk volna bele a keretbe, mérgesebb lennék. Ez minden volt, csak „just serviced and runs well” nem... Illetve de, mert a „just” relatív... találtunk benne egy 1996-os olajcsere munkalapot. „Szinte just.”

Ha nincs az én apám, aki idén 20 éve foglalkozik veteránautók felújításával, akkor ez az egész nem jöhet létre. Megfogadta hogy kitagad, már 8 éves koromban, ha ilyet merek venni... de megéltük ezt is, Fater! Ismered a gyerekedet, nem? Amit a fejébe vesz, az meglesz... ilyen vagy Te is.

vin6451-13.jpg

Mindehhez a manőverhez továbbá elengedhetetlen volt Ed segítsége Hollandiából, és az, hogy Péter barátom Edtől 40 km-re dolgozott, és pont az autóval egy napon jött haza szabadságra, így elhozott mindent.

A muzeális minősítés napjára minden összeállt, saját lábán ment be, és minősített oldtimerként jött ki.

vin6451-11ot.jpg

A műszaki vizsga időpontja Május 6. lett, ezt is hiba nélkül vette az autó, így május 13-án megkapta az OT-8443 rendszámot, így szerencsés esetben találkozhatunk Budapesten és környékén.

vin6451-12muszaki.jpg

Első utunk Május 14-én, Solymár felé:

vin6451-14solymar.jpg
Bónuszkép 2020. május 16-ról, mert hát nekem már volt szerencsém látni az új magyar Deloreant

vin6451-15talalkozo.jpg

5 komment

Címkék: behozatal új delorean

Az idei év eddig

2020.05.20. 10:00 :: Sidaries

Nyugodtan mondhatom, hogy az idei év szinte mehet a kukába. Elég sok meghívásom volt márciusig, amikből kivétel nélkül nem lett semmi. Először a nagyobb kiállítások:

- Az Oldtimer Showt az április 17-i kezdésről először eltolták június 12-re, majd október 9-re.

- Az AMTS-t, amit habár még mindig nem szeretek, de meghívtak, és egy marha jó koncepció része lett volna az autó, ezért igent mondtam, elhalasztották március 20-ról szeptember 15-re.

Ezek a tervek, majd meglátjuk, hogy a halasztásokból mi lesz, mit szól hozzá a vírushelyzet. Aztán persze voltak kisebb magántalálkozók is tervben, egy jegyes fotózás, két szülinapos, és egy modelles fotózás is. Hát egyelőre ezekből sem lett semmi, de talán majd ezeket is be tudjuk pótolni nyáron.

A legfontosabb találkozók szempontjából is elég rossz a helyzet, a Lakeside Weekend, tehát Agárd, idén is elmarad, pedig idén már sikerült megegyezni a szervezőknek a kempinggel, tehát már lehetett volna. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy a NAAF is erősen billeg. Lehet, hogy egy hét halasztással meg tudják tartani, mert augusztus 13-16 a jelenlegi időpont, de elméletileg augusztus 15-ig nem lehet ekkora rendezvényt szervezni. A szervezők még keresik a megoldásokat, remélem megtalálják.

Részben ezeknek köszönhetően tavaly tél eleje óta eddig összesen 160 mérföldet mentem, ami azt hiszem negatív rekord azóta, hogy megvan a Delorean. Mindezt pedig megfejeltem azzal, hogy mindössze négy bejegyzést írtam a blogra január óta. Ilyen sem volt még soha.

Aztán tágabb Deloreanes körben volt két fontos haláleset is. Idén Don Steger, tavaly John Hervey hagyott itt minket. Don Steger, "A Don", a kaliforniai Delorean szerviz nyugdíjazott tulajdonosa volt, John pedig a Special-T-Auto és a Delorean Auto Parts oldalak, szervizek főnöke. Mindegyikük a Deloreanek megjelenése óta szerelte ezeket az autókat, haláluk nagy veszteség az amerikai tulajdonosoknak.

Szóval eddig ez az év katasztrófa, de még van remény.

2020nemjo.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb írás

Év eleji történések

2020.04.24. 10:00 :: Sidaries

Ez a vírus a Deloreanezésnek is keresztbe tesz. Az év eleji szervizt jellemzően február-március környékén szoktam megcsinálni, de idén februárban még nem volt túl jó idő, március elején meg sok volt a dolgom, mert nem tudtam, hogy a hónap közepétől most akkor lesz teljes karantén vagy sem, ezért amivel csak lehetett, végig kellett érnem. Amikor meg tudtam az autóval foglalkozni, a zárat szereltem, illetve interjút adtam, bár egy kisebb oroszlányi Jeep találkozó még éppen belefért a korlátozások előtt. A zárszerelést leírtam korábban, arról nem írok mást, levéve azt, hogy azóta sikerült a jobb oldalról is zárhatóvá tenni az autót. Amióta megjött a Delorean, azóta nem tudtam onnan bezárni, mert nem fordult el a kulcs, viszont most, hogy nekiálltam foglalkozni a problémával, eljutott az agyam odáig, hogy mi lenne, ha telenyomnám a zárat WD40-nel, hátha nincs semmi komoly gond, csak koszos. És láss csodát, bejött! Szóval azóta már onnan is nyitható-zárható az ajtó, kis szépséghibaként a központi zár onnan ugye nem működik, de akkor is előrelépés.

A Jeep találkozó még március 14-én volt, az oroszlányi V8 étteremben. Párszor voltam már ott, nagyon jó hely, ezúttal is hívtak, gondoltam úgysem lesz sok találkozó mostanában, elmegyek. Jó ötlet volt, jót kajáltunk, beszéltem pár jó fej emberrel. A szokásos. Ami különlegesebb volt, hogy a Delorean év eleji szokása szerint a jobb hátsó fék oda és visszafelé úton is befogott egy kicsit, valamint a bal első is nyikorgott néha. Ez nagyjából ki is jelölte az idei év szervizirányát.

Az interjúfelkérés pedig a 24.hu-tól érkezett, mert az egyik korábbi kisfilmes, aki még valamikor megkeresett, azóta már újságíróként dolgozik, és úgy gondolta, hogy a Delorean egy jó téma lenne egy üres hétvégére. Erről már írtam korábban is, a lényeg, hogy megkeresett, megcsináltuk az interjút és azóta ki is került az oldalra. Íme:

eveleje1.jpg

Jó kis cikk, örülök, hogy ilyen is van. Bár ha tudom, hogy szószerint fognak bizonyos dolgokat leírni, akkor lehet, hogy egy kicsit megválogatom a szavaimat, de így meg kicsit személyesebb lett a dolog. :)

Szóval ezek voltak év elején, ezután pedig már nagyon érett az év eleji olajcsere és átnézés. Ilyenkor mindig szeretek egy kis fejlesztést is véghezvinni, és most erre bőven megvolt a keret, mert tavaly év végén küldtem Ednek pár kormányt, majd azt ismét nem fizettettem ki vele, hanem mondtam neki, hogy azt a bő 500 eurót rakja el nekem hitelkeretbe, majd év elején úgyis levásárlom nála. Ez pedig egy marha jó ötlet volt, mert az akkori 320 forintos euróárfolyam azóta inkább 350-360 körül van, így csak ezen már nyertem 15-20e Ft-ot. Na oké, de mi legyen a fejlesztési irány? A keret így legalább 170e Ft volt, de inkább 200e, mert hát egy kicsit azért rakjunk hozzá, hogy Ed is hallja, hogy csipog az sms az átutalásról.

eveleje2.jpg

Mivel az elmúlt pár év mindegyike azzal kezdődött, hogy a kevés téli használattól berozsdásodott fékek rakoncátlankodtak, majd a jobb hátsó idővel rendbe jött, a bal első meg egész évben nyikorgott, ezért ránéztem az Ed oldalára, majd megrendeltem mind a négy féknyerget, meg pár kisebb dolgot. A szokásos szűrőket, plusz 16 kerékcsavart, mert a régiekből öt darab már vállalhatatlanul ronda volt, a maradék meg legalább háromféle. 

Elvittem hát a cuccokat a szerelőhöz, ahol aztán bő egy hetet dokkolt az autó, mert két napig nem volt idejük ránézni, utána meg megküzdöttek minden egyes csavarral, és a 40 éve összeállt kosszal. A szétszedés-összeszerelés közben kiderült, hogy a tárcsák még teljesen jó állapotúak, viszont a jobb hátsó fék betétei nem meglepő módon teljesen szétkoptak, és a bal hátsó sem volt túl jó. Annak ellenére, hogy az első betétek még jók voltak, mégis megrendeltem az összes fékbetétet (40e Ft), plusz előkerítettem otthonról a sufniból még pár félrerakott kézifékbetétet is. A félig rosszakat meg elraktam. Így aztán összeállt a gép, mentem vele egy tesztkört és igazából nem éreztem, hogy hú, de mennyivel jobb lett. Azt viszont igen, hogy nincs nyikorgás, és hát a jobb hátulja sem fogott be, tehát a célt elértem. Remélem most a fékekhez nem kell komolyabban hozzányúlni 15-20 évig. A szerelőnek további 65e Ft-ot fizettem, szóval ez a kis szerelgetés 270e Ft körül volt, ami jóval fölötte lett a tervnek, de szerencsére még mindig nem egy átlagos közbeszerzés.

eveleje3.jpg

Innen már csak az volt hátra, hogy egy napra a Delorean lett a napi autóm, mert a Passat meg egy visszahívás miatt megint szervizes volt. Most aztán még jobb vele menni, már csak egy hibája van, ami még komolyabb odafigyelést igényel. Az ötös fokozat szinkrongyűrűje egyre rosszabb, ha nem odafigyelve váltok, akkor reccsen. Azt hiszem megvan a jövő év elejének is a dolga.

Szólj hozzá!

Címkék: szerelés találkozó megjelenések

Zárjavítás

2020.04.06. 10:00 :: Sidaries

Akkor jöjjön egy jó kis gigabejegyzés, ha már úgyis kicsit el van hanyagolva a blog, habár a DTL szépen töltődik fel. Egyelőre eléggé úgy tűnik, hogy az idei szezon eléggé takarékon fog lemenni, mert itt van április, de nem mentem még a Deloreannel 50 kilométernél többet, sőt, még az év eleji olajcsere sem volt meg. Volt viszont egy fotózásom, és interjúm, ami majd valamikor ki is fog kerülni a 24.hu-ra. Sajnos pont akkor készült, mielőtt beütött a járvány, aztán azóta az viszi el a fő híreknek fenntartott helyeket, kis mellékhírnek meg nem akarják kirakni. Nekem nem sürgős, majd valami lesz belőle. Na de a lényeg nem ez, hanem hogy pont aznap bedöglött a zár a jobb oldali ajtóban, így az interjús képeken is csak a bal oldali ajtó van nyitva. Hát ez lesz az oka.

A zár bedöglésének meg szintén megvan a maga oka. Ez a jobb oldali mindig kicsit fura volt nekem, mert nem kattant annyira szépen, mint a bal oldali, ráadásul míg a bal oldali bezárásánál a jobb oldali is bezáródott, ugyanez visszafelé nem működött, tehát a központi zár funkció onnan nem volt elérhető. Ez a két kis hiba még nem volt elég ahhoz, hogy szétszedjem az ajtót, az viszont hogy bezárt, és nem nyílt többet, na az már igen. Ez egyébként úgy történt, hogy az utasom úgy gondolta, hogy jó ötlet lesz a bal kezével nyitni az ajtót, majd nyitás közben így félig sikerült lenyomnia a zár gombját is, majd mikor így félig bezáródott, nekiállt feszegetni az ajtót. Máskor is volt már ilyen, azt hittem, most is csak rendesen le kell csukni az ajtót, játszani egy kicsit a zárral, esetleg az én oldalamról is, aztán megjavul. Hát nem így lett.

Lement a fotózás és interjú, majd hazamentem, beálltam a Deloreannel és otthon nekiálltam utánanézni, hogy most akkor hogyan is működik a zár. Elolvastam pár leírást, megnéztem az elérhető videókat és nézegettem a vonatkozó képeket, aztán pár nap után úgy éreztem, hogy itt az ideje a szerelésnek. 

Egy normális autó ajtaja elég egyszerű, mert elől van egy zsanér ami fogja, hátul pedig van egy zár, ami a helyén tartja az ajtót. Ezzel szemben a Delorean ajtajának ugye fent van a zsanérja, és az ajtó elején és hátulján is van egy zár, aminek egyszerre kell bezáródnia ahhoz, hogy az ajtó  menet közben a helyén maradjon. Emiatt aztán az egész nyitó és bezáró mechanizmus jóval bonyolultabb, mint egy átlagos autóban. A zárból egy rúd megy előre az ottani zárhoz és kettő hátra, egy a zárhoz, egy pedig a kulcslyukhoz. Az ajtónyitó pedig további egy rúd előre és egy hátra. Hogy minden még jobb legyen, az ajtó alsó részén van egy szolenoid és egy csúszókapcsoló, ami a központi zárat intézi. Ez úgy működik, hogy amikor bezárod az egyik ajtót, akkor az előbb említett csúszókapcsoló átkattan a zárt állapotába, ami a túlsó ajtóban levő szolenoidot is aktiválja, és az bezárja a túloldali zárat is. Valahogy eképpen:

Az első próba nem a teljes szétszedés volt, hanem a door lock module áramtalanítása. Előfordul néha, hogy elektromos hiba miatt a fent említett szolenoid zárja be az ajtót, ilyenkor nem kell szétbontani az egész ajtót, hanem elég csak az utasülés mögötti elektromos központban a hátul, legfelül levő door lock modult lehúzni, így áramtalanítani, amivel az ajtó kinyílik. Az esetek nagy részében visszadugva a modult helyreáll a rendes működés. Nálam ez sajnos nem sikerült, neki kellett állni a szétszedésnek.

Az ajtó kárpitja két részből áll, egy felső és egy alsó részből. A felső részt elég könnyű leszedni, csak ki kell rángatni a felső patentokat, és már jön is le, kb. öt perc alatt készen is van. Innen már jól be lehet látni a zár bizonyos részeihez, és ez rövidtávon elég is volt. Ugyanis innen már el lehet érni a jobb fentre, a kulcslyukhoz menő rudat, amit egy kicsit előrefelé meghúzva már ki is nyílt az ajtó.

zarjavitas1.jpg

Ezután visszazártam az ajtót, és próbáltam nyitni, nem sikerült, ismét csak ezzel a módszerrel sikerült nyitni. Majd még párszor. Innentől kezdve egyértelmű volt, hogy a hiba komolyabb, mint egy egyszeri beakadás. Ilyenkor a legvalószínűbb hiba, hogy a feszegetés hatására elgörbül egy vagy több rúd az ajtóban. Ahogy néztem az aktuálisan elérhető rudakat, látszott, hogy habár ezek sem teljesen egyenesek, de nem ők lesznek a hibásak. Valamint ha ki is akarnám szedni őket, jobban neki kell állni a bontásnak.

És itt jött a szerelés neheze, az alsó ajtókárpit leszedése. Abban ez a felső videó segített. Elég homályos meg rángatja is a csávó a kamerát, de a lényeg azért pár nézés után látható. Van pár könnyen elérhető csavar az ajtónyitó panelje körül, van egy kupac patent az ajtó alján, valamint van két igazán szemét helyen levő csavar. Az egyik az ajtónyitó alatt, a másik pedig a zár előtti lyukon átnézve látható, és mindegyik az ajtólehúzónak a rögzítőcsavarja. Hát ezekhez már nem volt elég a felszerelésem, kellett még pár szerszámot szereznem, majd azokkal is jól megszenvedtem, mire sikerült kiszednem őket. Innentől már könnyen lejött a kárpit, lehetett tanulmányozni a hiba okát.

Elég sokat, talán egy órát is elszórakoztam csak azzal, hogy kinyitottam, bezártam az ajtót, és közben néztem, hogy mi hogyan működik, majd két dologra jöttem rá. Az egyik, hogy közvetlenül a zár gombjából a csúszókapcsolóba, illetve a szolenoidba menő rúd kizárt, hogy ennyire görbe gyárilag, illetve, hogy az első zárba menő rúd elég furán mozog, nagyon feszül. Kiszedtem mindkét rudat, majd megnéztem így a zárást, és sokkal jobbnak tűnt, egyértelmű volt, hogy ezek között van a hiba. Ezután következett a kisebb rúd kiegyenesítése, amit berakva viszont nem volt olyan jó a zárás érzete, mint nélküle. Itt jöttem rá, hogy a zárnyitó gomb tud mozogni előre-hátra, és az enyém, gondolom a korábbi elgörbülések miatt már kicsit el volt csúszva. Kicsavaroztam, átraktam pár milliméterrel arrébb, visszacsavaroztam, beraktam a rudat, és tökéletesen működött a zárás. Frankó. Már csak az első zárat kellett összerakni.

zarjavitas3.jpg

Visszaraktam a rudat, ami nem tűnt görbének, és egyből nem működött rendesen a zárás megint. Próbáltam kicsit mozgatni, esetleg máshogyan berakni, de semmi. Az első zárnál egyszerűen nem mozgott valami. Kiszedtem megint a rudat, benyúltam az első zárhoz, és egyszerűen sehogyan sem tudtam megmozdítani. Két lehetőség van. Az egyik, hogy valahogy úgy működik az a zár, amit én nem értek, a másik pedig, hogy ez már évek, talán évtizedek óta rossz, és berohadt. Mivel ehhez a zárhoz benyúlni iszonyatosan nehéz, ezért inkább a második verziónál maradtam, és nem raktam vissza az előre menő rudat. A teszt azt mutatta, hogy a zár így is tökéletesen fixálja az ajtót, nem lehet kinyitni, ha be van zárva. Nekiálltam inkább az összerakásnak.

zarjavitas4.jpg

Éreztem, hogy ez is egy jó mulatság lesz, mert azt a két szemét csavart kiszedni is elég volt, nem hogy visszarakni. Amikor pedig az összerakásban elértem idáig, sokkot kaptam. Ugyanis az ajtólehúzót nem lehetett visszarakni, mert a kiegyenesített rúd belelógott. Próbáltam máshogy berakni az ajtólehúzót, próbáltam arrébb mozgatni a rudat, de semmi, nem lehetett összerakni. Már éppen azon voltam, hogy egy kicsit görbítek rajta, de akkor jött az ötlet, és megfordítottam a rudat. És bejött! Majdnem egy hülye felhasználói hiba miatt kellett újrakezdenem az egészet. Innen már egész könnyűnek tűnt a csavarok visszarakása is, majd jött a maradék kárpit visszarakása és készen is voltam. Párszor még kinyitottam, becsuktam az ajtót, kizártam, bezártam, és minden teljesen jól működött.

zarjavitas5.jpg

Egy dolgot levéve. A jobb oldali csúszókapcsoló alsó része el van görbülve, ezért amikor átkapcsol a zárt állapotra, akkor nem érintkezik a szükséges érintkezővel, ezért a központi zár továbbra sem működik. Amikor viszont én magam megnyomom a kicsit elgörbült kapcsolórészt és zárom az áramkört, akkor működik. Viszont ennek a visszagörbítéséhez ezt a részt is le kellett volna bontani, amihez semmi kedvem nem volt, ezért ez maradt így.

Szóval kisebb veszteségekkel ugyan, de működik újra a zár, remélem most egy darabig így is marad. Végül pedig ide rakok még egy összefoglaló képet, hátha így jobban érthető lesz.

zarjavitas2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szerelés

15 év

2020.03.19. 13:00 :: Sidaries

Ma 15 éve, 2005 március 19-én halt meg John Delorean. És körülbelül ugyanezen a napon kattant be az agyamba a gondolat, hogy kéne venni egy Deloreant.

Szólj hozzá!

Címkék: évforduló

Javítások

2020.02.21. 10:00 :: Sidaries

Már nagyon régóta nem írtam a blogra, de legalább sikerült megcsinálnom az angol feliratot a 2016-os Eurofest videóhoz, szóval most már tényleg nekiállhatok a timelinera költöztetésnek. A köztes időben viszont megint találtam érdekes dolgokat, ezért pár javítást meg kellett tenni.

A festett Deloreaneknél egy kiegészítés, hogy most akkor hogyan is volt ez a gyári festés.

Pár új kép és némi javítgatás a gyári présformák későbbi történetéről, pontosabban az azokat vízbe dobáló hajóról.

A töréstesztekhez találtam pár képet az európai töréstesztekről is.

Sok új kép a VIN 500-asról szóló bejegyzéshez, és emiatt a képek galériába rendezése.

Megint egy kupac kép az aranyból készült Deloreanekhez.

 

Szólj hozzá!

Címkék: blog javítások

Egy komolyabb áttekintés a gyár történetéből - képekben

2019.12.31. 14:00 :: Sidaries

Régóta gyűjtögetem a képeket a gyárról, és mivel nem akartam ezt az évet lezárás nélkül hagyni, ezért laza négy óra alatt összerendeztem őket, és most felrakom az egészet ide. Szép zárása az évnek, jó nézelődést! Elég nagy, 105 képes anyagról van szó, Lehet, hogy némelyik már volt a blogon, de a nagy részük biztosan nem.

Az első blokkban a gyár bejelentése, a kinézett mező, valamint az épületek vannak.

Aztán a következő blokkban az alváz, a műanyag kaszni, az ajtó és a motor a főszereplő.

Utána következik az összeszerelősor.

Majd a szállításra felkészítés.

Utána az elkészült autókkal való pózolás.

Aztán az első szállítmány behajózása 1981 húsvétján.

A végéhez közeledve a management és John Delorean.

Végül pedig a csőd és a felszámolás képeiből pár.

Szép kis történet, lement két év alatt.

factory15cloth01.jpg

37 komment

Címkék: történelem