HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Megéri Deloreant lopni?

2013.10.11. 10:30 :: Sidaries

Már kitaláltam ezt a bejegyzést pár hete, de aztán Bopat jó fej volt és belinkelte az alapanyagomat a fórumra. Mondjuk a fórumot kevesen olvassák, ezért megéri ide is kirakni amit írni akartam. Főleg mert ez azért egy erősen bővített verzió lesz.

Szóval a fő kérdés: Megéri Deloreant lopni?

Az egyszerű válasz az, hogy nem. Bővebben kifejtve több oka van annak, hogy nem. Először is miért lopnak autót? Alapvetően két okból. Az egyik ok, ami mostanában egyre elterjedtebb: Alkatrésznek.

Na most a Delorean alkatrésznek nem túl jó. Nincsenek benne kimondottan drága alkatrészek, ami miatt megérné elvinni. Zömében 30 éves Renault, kisebb részben Volvo és különféle amerikai meg mindenféle egyéb szedett-vedett cuccokból van összerakva. Ezeket újonnan megvenni sem drága, ezért annyira valószínűleg a feketepiaca sem túl nagy. Ráadásul egy tolvajnak nagyon meg kéne tanulnia a Delorean felépítését ahhoz, hogy tudja, hogy melyik rész kinek való. Ez pedig egyszerűen nem éri meg az időt.

Más téma már a külső elemek értéke, mert azok között vannak igen drága darabok. Viszont ezeknek meg a piaca nagyon kicsi és belterjes. Ezért ha a potenciális tolvaj mondjuk leszerel egy bal első elemet és feldobja a netre eladóként, majd másnap a Facebookon az eredeti tulajdonos megírja, hogy valaki lelopta az autójának az elejét, elég hamar kiderül, hogy valami nem tiszta az eladónál. Persze ha megrendelésre lop a tolvaj, akkor azért már más a helyzet.

Aztán a másik lehetőség, hogy a tolvaj egészben szeretné az autót továbbértékesíteni. Ez a Delorean esetében megint csak nehézkes a piac kicsisége miatt. Ha ellopja az autót és megpróbálja eladni mondjuk az alvázszám átütésével, akkor egy új eladó Delorean nagyon feltűnő lesz. Egy szürke Golf esetén el lehet tűnni a tömegben, de egy Delorean az más. Ha nem egy, hanem mondjuk két Delorean lesz eladó valahol, az túl jól látható az autót keresők számára. Itt is a megrendelésre lopás a nagyobb veszély, de a Delorean még nem annyira drága, hogy egy autógyűjtőnek megérje ellopatni, aztán beraknia a garázsába. Ha csak állni kell, szobornak, akkor 15000 dollárért vagy euróért lehet venni egy nem működő, de szép példányt, ami aprópénz egy igazi autógyűjtőnek. Akinek a Delorean az álma, az pedig nem lopásban gondolkodik, mert úgysem ebben a világban él. :)

stolendelorean.jpgSzóval szerintem ezért lehet az, hogy habár nagyon sok helyről hallok Deloreanes híreket, lopásról nagyon ritkán esik szó. Amióta figyelem a fontosabb oldalakat, azóta összesen két lopásról hallottam. Az első alkalommal Svédországban kötöttek egy egy Deloreant, de egy-két napon belül megtalálták egy elhagyatott úton, ha jól emlékszem üres tankkal, jelentős sérülés nélkül. Valószínűleg valaki csak elvitte egy körre és élvezkedett egy kicsit.

A másik már komolyabb volt, mert ott egy - erősen csökkent értelmű - tolvaj ellopott egy sok éve egy kaliforniai mezőn álló fekete Deloreant (VIN 4712). És miután hazavitte a trélerrel - mert ugye az autó működésképtelen volt - gyorsan csinált róla pár fotót és felrakta a Craiglistre a nevével és telefonszámával. Ott pedig körülbelül fél óra rátaláltak a netezők és pár levélváltás után ki is derült, hogy erről az autóról van szó. Nem sokkal később már kopogtattak is a rendőrök az ajtón és vitték el az iqbetyárt. Egy kicsivel bővebb leírás a Jalopnikon található.

Ja meg elméletileg ellopták Will.I.Am átalakított Deloreanjét is, de remélhetőleg csak azért, hogy belökjék egy szakadékba. Néhány hír szerint már megvan, néhány szerint még nincs. Őszintén szólva olyan nagyon nem érdekel.

Végszóként tehát annyit, hogy az elmúlt öt évem tapasztalata alapján a Delorean nem egy lopandó jármű. És én ennek nagyon örülök.

4 komment

Címkék: használat

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr565562095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prien-u47 2013.10.11. 18:57:44

typo: Deloreant

kétszer is, egyszer a címben. :)

bopat 2013.10.11. 22:00:08

Bocs hogy elrontottam a meglepetést :)

Rocko- 2013.10.12. 00:06:24

napközben csak a címet láttam, és végiggondolva én is ugyanerre jutottam.
kolléga mondott olyat, hogy fanatikusként otthon kiállítod, és körbeépíted, mozinak, a fluxuskondenzátor a pattogatott kukoricakészítő, etc., de ez annyira irreális, amennyibe kerül a projekt, abba belefér egy demo DMC váz építése is.

szóval nem éri meg.
süti beállítások módosítása