HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A Deloreangyár emberei I. - Bevezetés, cégstruktúra

2009.11.20. 13:15 :: Sidaries

Beszéltem már a gyárról, a gyártásról és nagyon sok mindennel az autóval kapcsolatban, de nem beszéltem még az emberekről, akik mindezt lehetővé tették. Ők azok akik a munkájukkal felépítették a gyárat és sok embernek egy álmot és megélhetést biztosítottak egy akkoriban eléggé elmaradott, terror által keményen sújtott országban. Ez a mostani sorozat azokról fog szólni, akik a Delorean Motor Company életében fontos szerepet játszottak.

Ebben a mai részben előbb még csak egy általános bevezetőt tartok, hogy az elkövetkező emberek szerepei tiszták legyenek. Először is sokan csak arról tudnak, hogy Delorean Motor Company = DMC. Ez így igaz is, de közel sem teljes. Maga a cég több részből állt. 

DMC: A Delorean Motor Companyt John Delorean 1975-ben alapította Detroitban, de New Yorkban volt a székhelye. Ez a cég volt az anyacég. A már beimportált autók további szállításával és értékesítésével a DMCA foglalkozott.

DMCA: Itt további leányvállalatok is képbe kerültek. Ezeknek a leányvállalatoknak Kalifornia, New Jersey és Michigan volt a központja és itt további minőségi ellenőrzéseket végeztek mielőtt az autók a kiállítótermekbe kerültek volna. 

DR(L)P: DeLorean Research (Limited) Partnership volt a termékfejlesztésért felelő leányvállalat. Mind közül a legkisebb. Ide érkeztek be a támogatások, pl. Johnny Carson 500000 dollárja.

DMCL: Ez volt talán a legfontosabb, mert ennek a tulajdonában volt a gyártáskapacitás. Ezt Észak Írországban alapították és amikor 1982-ben bezárták a gyárat, akkor csak ez szűnt meg, bár nem sokkal később a cég többi része is tönkrement.

DMHC: A DeLorean Motors Holding Company akkor alakult, amikor a cégcsoport a gyártás felfutása után is veszteséges volt (1981 vége). Ez az anyacég mindegyik leányvállalatot felügyelte és a veszteséges működés utáni újjászervezés egyik eredménye volt. Nem találtam pontos információt, de az évek során több rosszul olvasható és nem teljes dokumentumot találtam. Őszintén szólva amit el lehet olvasni, azt sem nagyon értem, de iderakom, hátha valaki majd okosodik belőle.

LMC: További leányvállalatok is voltak még a cég által megvásárolt kisebb cégek, mint pl. a Thiokoltól megvásárolt Logan Machine Company, amelyik a már korábban említett hókotrókat gyártotta és egy ideig a DMC néven, majd később LMC-ként forgalmazott.

The John Z DeLorean Corporation: Átmeneti cég 1975-ben, amely az ERM technológia licencelését végezte.

DeLorean Sports Car Partnership: Ez a cég kapta a külső forrásokból a hozzájárulásokat, mint pl. a kereskedőhálózat általi 25000$-t.

Ezen felül további cégekkel is kapcsolatban volt a DMC, ezek közül a Lotus Motor Cars ltd, az ITAL Design S.p.A., a Legend Industries Inc és a Wooler Hodec Ltd voltak a leglényegesebbek a közvetlen beszállítókat mint a Renault, Peugeot, Jaguar, Volvo stb. nem számítva. Majd róluk is szót ejtek, ha odaérek.

Ez a cégstruktúra sokaknak a szemét bökte, mert a pénzmozgások elég nehezen voltak csak követhetők és amikor John Delorean perére 1984-ben sor került, akkor ez is az egyik oka volt a sikkasztási vádaknak.

Szóval ezek az alapok, ezentúl már életrajzok és munkaleírások következnek. Majd igyekszem mindenkinek odaírni, hogy melyik cégben milyen pozíciót töltött be.

Kezdésként természetesen John Zachary Deloreant kell megemlíteni, de az ő életéről és szerepéről szerintem mindenki tud. Aki pedig nem, annak ajánlom a delorean.hu ide vágó leírását a delorean.hu/john_delorean.php címen.

Ennek a mostani sorozatnak az alapját a pjgrady.co.uk oldalról veszem, de minden egyéb ismeretemet is beleadom, amit mindenfelé olvastam a neten.

Szólj hozzá!

Címkék: élet a gyárban a gyár emberei dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr91539592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása