HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

John Delorean kábítószerügye - A tárgyalás II.

2011.01.14. 10:00 :: Sidaries

Ott hagytam abba, hogy az esküdtek visszavonultak döntéshozatalra. A bíró megtiltotta nekik, hogy a tárgyalás folyamán beszélhessenek az ügyről, így amikor végül rájuk került a sor, mindegyikük felszabadultan hagyta abba a napi gondokról és a politikáról folyó eszmecserét és végre mindegyikük arról beszélhetett, ami az elmúlt hónapban a legjobban érdekelte őket.

Előbb azonban egy kis kitérő az amerikai bírósági rendszer felé (remélem nem írok nagy marhaságot. Ha igen, akkor valaki javítson ki!). Az amerikai bíróságok esküdti rendszerben működnek. Ez azt jelenti, hogy a vádlott alkotmányos joga alapján kérheti azt, hogy esküdtszék döntsön az ügyében. A bűnösséget így az esküdtszék állapítja meg, habár esetleges bűnösség esetében az ítéletet a bíró hozza. Amennyiben hat hónapnál rövidebb börtönbüntetéssel néz szembe a vádlott, akkor a bíróság megtagadhatja az esküdtek bevonását, viszont ennél hosszabb időtartam esetében nem. Az esküdtektől a döntéshozatal során államtól függően többséget vagy egyhangúságot várnak el. Ahogy észrevettem Kalifornia állam egyhangú döntést kíván. Ennek megvan az a hátránya, hogy előállhat olyan helyzet, amikor patthelyzet alakul ki. Ha ez véglegessé válik, akkor a vádlottat el kell engedni, habár az állam kérheti az ügy újratárgyalását más esküdtekkel. Azért ezt a végkimenetelt a bírók mindenképpen igyekeznek elkerülni.

A döntéshozatal lassú és nehéz volt. Mindenki nekiállt átnézni a több hónap alatt összegyűlt jegyzeteit, a Takasugi bíró által mindenkinek lemásolt törvénykivonatokat és átolvasták a videó-felvételek átiratait. Megvitatták a dolgokat, majd másnap megtartották az első nem hivatalos szavazásukat. Eszerint heten nem bűnösre szavaztak, ketten bűnösnek gondolták Deloreant és hárman tartózkodtak. Ez a szavazás a statisztikáknak nem éppen felelt meg, mert az esküdtek tárgyalásának ebben a szakaszában jellemzőbb a több bűnös ítélet. Viszont a statisztikák szerint ha heten a nem bűnös ítéletet adják, akkor szinte borítékolható a végső nem bűnös ítélet. A nap folyamán nem sikerült igazi előrelépést elérni, nagyon úgy tűnt, hogy az esküdtek patthelyzetbe kerültek. Ez után felhagytak aznapra a vitával és hazamentek.

Másnap kicsit más szempontból nézték az esküdtek a döntéshozatalt, mert egyikük felvetette, hogy ne az alapján döntsenek, hogy Delorean részt vett-e a konspirációban, hanem hogy csapdába csalták-e. Ezt a felvetést Takasugi bíró is támogatta. Ennek eredményeként az eddigi három tartózkodó személy átállt a "nem bűnös" oldalra.

Ez után már csak két esküdt tartott ki amellett, hogy Delorean bűnös. Egyikük azt mondta, hogy azért szavaz erre, mert szerinte Deloreant nem csalták csapdába az elfogadható mértéknél jobban. Tehát elfogadta a csapdába csalás tényét, de nem érezte úgy, hogy a kormány cselekedetei olyannyira pofátlanok lettek volna. Erre az egyik esküdt azt mondta, hogy az ártatlanság védelme miatt miután Delorean azt mondta, hogy csapdába csalták, innentől kezdve a kormánynak kell bizonyítania, hogy nem csalták csapdába. Ez után az érvelés után a kételkedő esküdt oldalt váltott.

Már csak egy ember volt, aki továbbra is kitartott a bűnös ítélet mellett azzal érvelve, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa, ha Delorean egyáltalán nem akarta volna az egészet, akkor nem kellett volna részt vennie az egészben. A negyedik tárgyalási napon így megint patthelyzet alakult ki.

További győzködésre az utolsó esküdt is megadta magát. Rájött, hogy nem is azért tart ki a véleménye mellet, mert valóban ez a véleménye Deloreanről, hanem mert őt hibáztatja a kormány sikertelensége miatt. Mikor rájött, hogy ezért sem magát, sem Deloreant nem hibáztathatja, nagy nehezen, a 29. átbeszélt óra után ő is oldalt váltott.

A felmentés hírére a védőügyvédek ünneplésben törtek ki, míg az ügyészek lebénultak a döbbenettől. Egy későbbi interjú alkalmával az egyik esküdt a következőképpen fejtette ki a döntésük okait és üzenetét:

Nem akartunk tudatosan üzenni a kormánynak, de itt mégis van mondanivaló. Mégpedig az, hogy az emberek nem engedik, hogy a kormány túl messzire menjen. A bizonyítékokat nézve rájöttünk, hogy ez az egész olyan mint az 1984 című könyv. Az egyik csapda követte a másikat addig, amíg az FBI-nak meglett a szükséges bizonyítéka. Mi pedig megmutattuk nekik, hogy ez már túl sok volt. Ebben az ügyben megmutattok a kormánynak, hogy hol vannak a határok.

Végül pedig egy kis levezetés, majd a jövő héten jöhetnek az utóhatások.

A tárgyalás alatt több olyan emlékezetes dolog is történt, ami tovább színesítette az egyébként sem éppen szürke napokat. Az egyik ilyen a már említett Weitzman féle sajtótájékoztató volt, ami idővel saját nevet érdemelt ki. Ez lett a "Howard és Don Show", ami szinte mindig autogramkérők hada között zajlott és természetesen Christina volt a fő attrakció

Ha már Christináról volt szó, akkor egyszer a vád panaszt emelt ellene, mert jól hallható jelzőt használt (zsidózott) a vád egyik tanújával szemben. Valamint az egész tárgyalássorozat alatt többször kommentálta az eseményeket. Szidta a vádat és dicsérte a védőügyvédeket. Az utolsó napokban Walsh egy táblát helyeztetett el Christina és az esküdtek között, hogy ne láthassák egymást.

Egy másik alkalommal kiment a tárgyalásról, lejmolt egy cigit az egyik riportertől, majd nekiállt válaszolni a kérdéseire. A rögtönzött sajtótájékoztató teljesen felborította a rendet és a riporterek kiözönlöttek a tárgyalóteremből, hogy ők is kérdéseket tegyenek fel.

Már említettem, hogy Hoffman sokat ivott a felvételeken, de ugyanennyit evet is. Egy idő után már viccet csinált belőle az esküdtszék, az ügyvédek, a riporterek és néha még maga a bíró is, annyira feltűnő volt. Sokszor nem csak a saját ennivalóját ette meg, hanem az összes résztvevőjét is.

A vádnak a több kínos momentuma közül külön emlékezetes volt, amikor Perry ügyész elesett a székével és elterült a terem padlóján.

 

6 komment

Címkék: a kábítószerügy dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr742557054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2011.01.14. 10:30:54

sose értettem, mire jók ezek a bírósági rajzolók.

Mairtin 2011.01.15. 11:04:24

@scuynat: Azért vannak rajzolók, mert az amerikai törvény szerint tilos a tárgyalásokon fotózni vagy videofelvételt készíteni.

hdnctrl 2011.01.15. 13:42:27

@Mairtin: ja, ezt sejtettem (bár nem tudtam biztosra), de annyira bénák a rajzok...

bopat 2011.01.15. 15:12:41

Kajálni meg szabad :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.26. 11:18:53

"Rájött, hogy nem is azért tart ki a véleménye mellet, mert valóban ez a véleménye Deloreanről, hanem mert őt hibáztatja azért, mert a kormány sikertelensége miatt."
süti beállítások módosítása