HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Per a DMCH ellen

2015.03.11. 10:00 :: Sidaries

Elég kellemetlen dolog történt mostanában. Igazából 1-2 éves a hír, de idén januárban megint előkerült pár helyen és így én is észrevettem.

John Delorean utolsó felesége, Sally Delorean úgy gondolta, hogy itt az ideje beperelni a DMCH-t. A hivatalos ok az, hogy szerinte a DMCH valódi jogosultság nélkül használja John Delorean nevét több termék (sapkák, tollak, noteszek, kulcstartók, stb.) esetében, valamint illegálisan licencelte tovább a Delorean és a DMC emblémát más cégek felé, mint a Nike, Mattel, Urban Outfitters és Apple. Sérelmezik továbbá azt is, hogy a tervezett elektromos Deloreanre sincsen licencük, mert az autó dizájnja még mindig John Delorean és örökösei tulajdona. A kereset célja, hogy a DMCH hagyja abba a jogsértő magatartást, mérje fel és térítse meg az okozott károkat. Sokan azonban inkább úgy gondolják, hogy csak egy kis pénzt szeretne kicsikarni a jól menő üzletből.

A vád ügyvédje, R. Scott Thompson szerint John Delorean megvette a DMC összes jogát, arculati elemét és minden egyéb intellektuális tulajdonát a csődeljárás alatt. Később, 2004-ben a DMCH-nak jogot adott arra, hogy az autó kézikönyvében és néhány helyen kisebb változtatásokat tegyenek, de a DMCH tulajdonosai elfogadták John Delorean intellektuális tulajdonához való jogait. Azonban erről a megállapodásról sincsen írásos dokumentum.

William Mead, a DMC ügyvédje azzal védekezik, hogy a DMCH már 10 évvel John Delorean halála előtt is létezett és már akkor több védjegy tulajdonosa volt. John Deloreannek minderről tudomása volt és semmilyen ellenvetése nem volt a cég működése ellen. Mead szerint a felperesnek semmi joga sincsen a DMCH 30 éves működését megszakítani és a kártérítési igény is jogtalan. (Itt egy kis magyarázat azért kell az évek miatt. A 10 évnél valóban a DMCH-ra gondol az ügyvéd, a 30 évnél pedig DMCH-ra és Stephen Wynne jogelőd szerelőműhelyére. A DMCH a '90-es évek végén szerzett jogokat bizonyos DMC-vel kapcsolatos dolgokra.)

Végül egy kis kiegészítés. Nem tudom hogy nálunk hogyan van, de Amerikában eléggé aprólékosan szabályozzák az összes ilyen védjegy és licenckérdést. Könnyen előfordulhat tehát, hogy valakinek egy logó használatánál keményen ki van kötve, hogy milyen körülmények és feltételek között használhatja. A DMCH esetében is erről beszélhetünk. Kicsit jobban kifejtve a DMCH jogai jelenleg a következők:

Használhatják a DMC logót a következő termékeken: 

- Autókon és azok alkatrészein valamint viszonteladók esetében.

- A következő ruházati termékeken: kabátokon, dzsekiken, pólókon, sapkákon.

Használhatják a DeLorean logót (2009 és 2011 óta):

- Autókon és azok alkatrészein és egyes kiegészítőkön, mint autótakaró és autójelvények.

A következő ruházati termékeken: kabátokon, dzsekiken, pólókon, sapkákon.

Szóval a pernek úgy tűnik van létjogosultsága még ha egy kicsit pénzszerzési szaga is van. Elvégre ha az elmúlt 10 évben senkit nem érdekelt a DMCH működése, akkor miért éppen most kell perelni? Mert már végre jól megy és így lehet belőle sok pénzt keresni?

Szólj hozzá!

Címkék: közösség nők

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr857257105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása