HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A Deloreanközösség V.

2010.07.09. 12:01 :: Sidaries

Eddig felsoroltam már négy (öt) embert, akik szerintem fontosak a Delorean közösségben. Mindannyiukról pozitívan nyilatkoztam, gondoltam hát, hogy most kicsit változtatunk.

A világban van kb. 6000 Delorean, ennek kb. 6000 tulajdonosa és ehhez még egy jó nap kupac mindenféle funkciójú rajongó. Elkerülhetetlen, hogy legyenek közöttük igazi gyökerek is. Ma egy ilyenről lesz szó sok angol nyelvű linkkel.

Ed Bernstein (halálbüntetés terhe mellett nem összekeverendő Ed Udinggal) a Delorean ONE szerviz tulajdonosa. Elég sokszor találkoztam már a nevével és a jelzői általában az elitista, arrogáns, bunkó és a lenéző volt, habár néhanapján volt aki pozitívan nyilatkozott róla, de sokan később csalódtak. Kezdem egy kis történelemmel:

1983-ban, amikor a DMC tönkrement és az autógyártás leállt éppen elkezdtek alakulni a különböző tulajdonosi klubok és az egyiknek Ed lett a főnöke. A '80-as és a '90-es évek meghatározó (és mindenki elismeri, hogy annak idején sok segítséget adó) klubja volt a Delorean Owners Association (DOA). Hivatalos újságjuk a Delorean World (DW), amiben több szerelő állítása szerint csak és kizárólag a Delorean ONE hirdetései szerepelhettek(-nek). Ed a DOA segítségével tulajdonképpen egyeduralkodó lett a nyugati parton, de ekkor bejött az internet és a Delorean tulajdonosok lehetőségei hirtelen kibővültek és nyilvánosságra került Ed sok csúnya dolga, amit addig a tulajdonosok sokszor csak hírből hallottak.

Az egyik ilyen, hogy Ed árai más szervizekhez képest az egekben voltak. Csak egy példa: A felújított Deloreanek ára nála 76750$, míg a houstoni valóban felújított és új alkatrészekkel telepakolt Delorean "mindössze" 57500$. Amíg az ember nem tudott róla, addig belenyugodott, hogy a ritka autójának drága a fenntartása, viszont az internet segítségével egy alkatrész máshonnan fele vagy akár harmadáron is beszerezhetővé vált. Ed erre elég speciálisan válaszolt. Innentől kezdve mindenkitől kérni kezdte a VIN számát és ha kiderült, hogy valaki már vásárolt mástól vagy más szervizében javíttatott, akkor azt onnantól kezdve nem szolgálta ki!

Sokak szerint Ed egy igazán kedves ember volt a '80-as években. Még az is előfordult, hogy ha esetleg nem tudta befejezni egy autó időre való szerelését és a vevő már megérkezett, akkor meghívta saját házába és volt, hogy még a vendégszobát is a rendelkezésre bocsátotta úgy, hogy a túlórákért a vevőnek nem kellett fizetnie. Aztán mikor ez a vevő egyszer küldött egy levelet a DML-re, ahol kiderült, hogy más szervizzel is kapcsolatban van és Ed ezt észrevette, akkor legközelebb Ed már rácsapta a telefont a szerencsétlen vevő nagy meglepődésére.

Olyan is volt, hogy egy dmctalk tag Deloreant akart venni és nem fogadta el az Ed által ajánlott autót, hanem azt mondta, hogy inkább venne egyet maga és a Delorean One-ban újítaná fel. Erre Ed felkapta a vizet és kidobta. Természetesen ez volt az utolsó találkozásuk.

Persze ezek a hírek gyorsan elterjedtek és valószínűleg erősen visszaesett a forgalma, mert egy idő után olyan új hírek is voltak, hogy amikor valaki megbízta egy szereléssel, akkor a pénzt elrakta, viszont a munkát nem végezte el vagy csak nagyon rossz minőségben.

Ezzel egy időben a DOA és a DW jelentősége is csökkenni kezdett és a tulajdonosok egyre inkább az interneten kezdtek szerveződni. Amikor megtudta, hogy mik derülnek ki róla, akkor Fatboy álnéven kezdett mindenkit fikázni, de lebukott. Néhány érdekes levél tőle: 1 2 3

Az előbb említett levelek között van egy 2004-es, amiben Edről már múlt időben nyilatkoznak, miszerint becsukta a boltot. Ezt írták a dmctalkon is, bár azt a témát nem bírtam megtalálni. Ennek ellenére az oldala még működik és levelet is lehet neki küldeni, bár nem válaszol. Legalábbis nekem. És itt jönnek be a saját tapasztalataim. Eddig két levelet írtam neki és egyszer sem válaszolt. Először csak úgy általában kérdeztem, hogy tud-e valamit az autóm történetéről, szereléseiről, majd másodszor, mikor észrevettem, hogy a a hátsó lámpákat tartó nyákra Delorean ONE van írva és utána arra kérdeztem rá. Ugyanúgy semmi válasz. Lehet, hogy az egyik előző tulajdonos valami bűnt követett el. :)

Ha már bűnök. Azt már említettem, hogy Ed számára mástól vásárolni bűn, mással szereltetni bűn, de a Delorean levelezőlistára (DML) írni is bűn. Korábbi bűnözőtől autót vásárolni, Edet kritikával illetni szintén bűn. Márpedig ő bűnözőket nem szolgál ki.

Azt hiszem eleget írtam már Ed Bernsteinről. Végeredményben annyit szeretnék az egészhez hozzáfűzni, hogy Ed, habár valamikor sokat tett a közösség fennmaradásáért, az internet elterjedésével ámokfutásba kezdett és végül ellehetetlenült. Lehetett volna máshogy is.

2010 december 31.-ével végleg nyugdíjazta magát minden Deloreannel kapcsolatos ügyben. Aki további történetekre kíváncsi az itt háborodhat fel.


 

2 komment

Címkék: közösség

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr422140668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2010.07.09. 19:33:05

érdekes név ez a bernstein...

bopat 2010.07.09. 23:20:42

Ez nagyon jó és érdekes poszt volt !
süti beállítások módosítása