HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Zenék Deloreanhez

2012.10.31. 10:00 :: Sidaries

Megint egy 100%-ig szubjektív témát vettem elő, de azt hiszem érthető a választás. Nekem - és talán másoknak is - az autózáshoz szervesen hozzátartozik a zenehallgatás. Ha pedig jó a zene, akkor a vezetési élmény is magasabb. Ha pedig ráadásként Deloreant vezetek, ez hatványozottan igaz. Ezért aztán összeszedtem egy válogatást, ami a kedvenc autós zenéimet tartalmazza. Számomra is meglepő módon a lista nagy részben filmzenéket tartalmaz.

Több fajta zene van, ami ilyenkor az ember eszébe jut. A Delorean BTTF kötődése miatt egyértelmű, hogy mivel kezdem a felsorolást:

Jellemzően, ha sok ideig nem vezetem az autót, akkor ez a kezdőszám. Egyből átérzem a hangulatot. Ehhez persze hozzátartozik a teljes Vissza a Jövőbe zene (azért azt nem linkelem teljes egészében), amit még 2008-ban beraktam az autóba és ottmaradt azóta is. Persze ennek van egy másik oka is. Ha találkozok valakivel, aki először látja az autót és hallja a zenét, akkor az külön élmény neki. Az pedig jó. Elvégre az autóról jó benyomást kell kelteni. :)

Aztán a következő, ami nekem nagyon hozzátartozik a Delorenhez az a Rocknrolla főcímzenéje, az I'm a Man:

Ezt azért szeretem, mert kicsit lassabban indul, de mire kiállok az udvarból éppen lendületben van. Mindemellett pedig van ennek a számnak egy olyan igazán kemény, vagány, tesztoszterontól csöpögő ereje, hogy az első pár perc után már az élet császárának érzem magam.

Szorosan az I'm a Man után jön a The Subwaystől a Rock & Roll Queen. Hasonló mint az előző, viszi tovább a hangulatot, hasonlóan egyszerű és hatásos.

Egy kis váltással itt a Mátrixból Rob Dougan - Clubbed To Death-je. Ezt a zenét jobban szeretem hosszabb, egyhangúbb utakra, autópályára, mert ez is hosszabb és egyhangúbb. Kevés benne a nagy váltás és a meglepő momentum, egy témát visz végig.

Aztán jöhet Tomoyasu Hotei és a Battle Without Honour or Humanity a Kill Billből. Szerintem elképesztően klisés zene, de olyan jól van összerakva, hogy mégis élvezhető. Kikönyöklés, lazulás. Főleg városban az igazi.

Elvis mindig joker, főleg egy ilyen jó feldolgozással. 2.08-nál pedig igazán jó érzés egy vissza kettő padlógáz.

Elvis Presley - A Little Less ConversationA Ponyvaregényt ugye mindenki látta? Aki nem, az most hagyja abba az olvasást és húzzon filmet nézni. Aki pedig nem teszi és meghallgatja a Dick Dale & his Deltonestól a Miserlou-t, majd rájön, hogy "De hát ez a Taxi zenéje!", na ő minősített eset, sok mindent kell még bepótolnia.

Így a vége felé közeledve egy kicsit lassabb szám jön, The Verve - Bitter Sweet Symphony, szerintem mindenki ismeri. Kellemes krúzolásra, városban piroslámpázni teljesen ideális. Gumiégetésre kevésbé.

Végül pedig az egyik legnagyobb kedvencem, a Nine Inch Nailstől a The Hand That Feeds. Elképesztő energia, jó hangszerelés, nagyon jól összerakott zene. És vajon mikor kell nekiállni előzni? 2:08-nál. Elképzelhető, hogy ennek a számnak valamilyen kozmikus jelentősége van?

És itt most jöhetne még sok-sok egyéb zene, de már így is rekordméretű a bejegyzés terjedelem szempontjából. Gondolok itt a komplett '90-es évekbeli retróválogatásomra, néhány igazi vadállatzenére vagy pár lazulós prüntyögésre, amik lehet, hogy még előkerülnek egy másik válogatásban. És most egy igazi interaktivitásra buzdító kérdés: Ti milyen zenét hallgattok vezetés közben?

3 komment

Címkék: vezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr464879895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2012.10.31. 22:05:11

Számomra is meglepő módon (már kiderült párszor, hogy a zenei ízlésünk nem egészen egyezik) egész sokat bírok a fentiekből.

Amit én hallgatok a kocsiban, az leginkább a V6 illetve a V8 hangja. Sokan panaszkodnak arra, hogy a Deloreannek nincs jó hangja, ez szerintem tévedés (bár az enyémen azért dobnak a kipfogóvégek), ugyanezt mondják a Magnum HEMI-jére is, azzal szintén nem értek egyet, tipikus hátszőrfelállító V8-as üvöltése van, ha tolom neki (amit eléggé nehéz megállni).

Mégis, milyen zenét hallgatok a kocsiban (Honda, I4): Music fm, ha nagyon idegesít, Petőfi, ha az is, akkor meg a kb fél éve bent felejtett Dave Clarke mix-cd, amiből részleteket a kiválasztottaknak már volt szerencséje Komáromban hallgatni (minimal techno).

streakynuts 2012.11.03. 01:42:01

Jethro Tull-tól az Aqualung nekem valamiért nagyon vezetős zene. Talán az album dinamikájában és a számsorrendben van a titok. Wingertől még bármi, különösen az utolsó 3 lemez irdatlan jó vezetés közben, meg a Kyuss is első lemeze is.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2012.11.06. 18:57:18

@scuynat: Hát az a minimal techno elég hmmm... érdekes volt. :)

@streakynuts: Ezek már inkább az én ízlésemnek megfelelő zenék.
süti beállítások módosítása