HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

K-Jet szerelés

2014.06.18. 10:00 :: Sidaries

Akkor a mai gigászi szerelős bejegyzést kezdjük az egyszerű alapoknál. A Delorean K-Jetes befecskendezéssel készült. Bővebben kifejtve viszont ez (természetesen) nem igaz, mert KL-Jetes a rendszer. Magyarul megint megdőlt egy Deloreanes axióma. Tegye fel a kezét aki meglepődött! A kettő között az L betű a Lambda szondára és az ECUra utal, ami a keverékképzést még egy kicsit továbboptimalizálja a sima K-Jethez képest. Ez a verzió egy átmenet volt a teljesen mechanikus K és a már elég elektronikus vezérlésű KE között. Azokhoz hasonlóan nagyon jó addig, amíg minden működik, szerelni viszont ezt sem túl könnyű.

Szóval ezekkel a betonbiztos alapokkal álltam neki én és a szerelőm a javításának, de természetesen egyikőnk sem tudta megcsinálni. Ezért eljutottam odáig, hogy most már tényleg szükségem van valakire, aki ért is hozzá. Mivel már korábban is hallottam a helyről és a Bopat autóját is rendbe rakták, ezért nem volt mese: El kellett mennem az injektor.hu-s szervizbe.

Múlt péntek lett a napja a kirándulásnak és szerencsére sikerült is az egész napomat szabaddá tennem, amit aztán szerencsére nem is kellett teljesen kihasználnom. Egy eseménytelen út után reggel hétre már ott voltam Érden és pár perccel később már bent is állt az autó a műhelyben. Elmondtam egy gyors kórtörténetet, a fontosabb javításokat, szereléseket, kendácsolásokat és minden szakszerűtlen próbálkozásunkat. A munkafelvevő srác igen jó fej volt, egyszer sem fogta a fejét, csak csöndesen bólogatott és jegyzetelt. Majd mikor mindez megvolt, kimentem a műhely elé és onnan nézelődtem körbe. Szívesen maradtam volna bámészkodni, de ott van az oldalukon, hogy nem nagyon szeretik az okoskodó tulajokat, ezért nem akartam a terhükre lenni. Úgyis jobban értenek hozzá mint én.

Odajött viszont hozzám a műhely tulajdonosa és beszélgettünk egy bő negyed órát mindenféle autókról. Beszélt egy csodaszép, de rettenetesen megbízhatatlan autójáról, néhány érdekesebb szerelésről és persze a Delorean és a PRV is előkerült. Ahogy Bopat mondta is, nem a kedvence ez a motor, viszont én nem éreztem, hogy annyira utálná. A 701-es elég sokszor előjött mint téma és mondta is hogy rémálmaiban is előfordul azóta is, viszont örül hogy sikerült jól megcsinálni. Az még nekik is igazi kihívás volt.

injektorponthu.jpgMiután visszament  műhelybe én elindultam gyalog felfedezni a várost és keríteni valami ennivalót. Összességében körülbelül 5 km-t sétáltam, nézelődtem, ettem, aztán visszanéztem az autóhoz, hogy történt-e vele valami. Addigra már elég jól szét volt kapva és fel is kötötték mindenféle műszerre. Nem értek hozzá, de talán oszcilloszkóp lehetett az egyik, de olyan frankó EKG jele volt a Deloreannek hogy elvigyorodtam. Szóval szerelték keményen, mértek mindent, de mint mondták, nem volt túl rózsás a helyzet.

Szerencsére ezt nem gondolták olyan komolyan. A hiba röviden az volt, hogy mikor odamentem a motor nagyon durván túldúsította a keveréket. Ez eddig még nem lepett meg, kb. mi is idáig jutottunk. Viszont ők mértek is és egy értékre emlékszem is. A Lambda 1,3 körül volt. Szerencsére nem felejtettem el elmondani a Lambda szonda cserét is, ezért megnézték a Lambda alrendszert is és rájöttek, hogy igazából nem működik. A vadiúj Lambda szonda nem csinál semmit, az ECU szintén elég furán adja a jelet, szóval elég para volt a helyzet. Mivel nem volt nálam hirtelen cseredarab ezekből, ezért egy huszáros vágással kikötötték az egész hóbelevancot és megcsinálták az autómat sima K-Jetesre és kiszedték belőle az "L" betűt.

Eleinte kicsit bizalmatlan voltam az egésszel kapcsolatban, de azt mondták hogy nyugodjak meg, minden olyan lesz mint régen, majd elmentünk egy körre. Az autó marha jól ment, nagyon jó volt a hangja és semmi szaga nem volt bemelegedés után. Tényleg úgy tűnt igazat beszélnek. És őszintén szólva baromira tetszett az autó egész működése. Még egy kis utólagos állítgatás és minden rendben lett. Úgy kisimult az alapjárat amennyire csak lehetett, a motor erős, a fogyasztásról pedig majd később beszámolok ha már lesz rendes értékem, de egy kisebb tankolás után úgy tűnik sokat javult.

Voltak azonban rossz hírek is. A hat hengerben a kompresszió már nem éppen új autós. A két középsőben éppen a 10-es határérték fölött van, a négy szélsőben pedig 10,5. Ha jól emlékszem akkor ezeknek valahol 13 körül kéne lenniük. Emiatt egy kis alapjárat ingadozás elkerülhetetlen, de szerintem én ezt észre sem fogom venni az előző tapasztalatok miatt. Valamint lassan a motorhoz is hozzá kell nyúlni, mert ezen majd valamikor javítani kell. Azért pár évem még van addig.

Aztán a bemelegedésszabályzó is csak éppen van benne a "még jó" kategóriában, hamarosan ott is kell majd egy felújítás. Szerencsére a normál szerelőmnél kaptam egyet, mert már vagy 10 éve állt náluk az egyik szekrényben esélytelenül a felhasználásra, szóval azt valamikor majd felújíttatom és lesz egyből cseredarabom ha ez kinyuvad. Azt mondták nagy érték, ritka darab. El is hiszem.

Konklúzióként tehát annyi, hogy a Deloreanek KL-Jetesek. Az enyém viszont már csak sima K-Jet. Ja és még valami. Elméletileg emiatt a módosítás miatt csak egy értéke fog változni az autónak. A károsanyag-kibocsátása 10-20%-kal meg fog növekedni. Sajnálatos, de egyelőre még elfogadható kompromisszum. Azért előbb utóbb megint visszarakom a Lambdát. Szeretem hogy környezetkímélő a Delorean.

8 komment

Címkék: szerelés

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr446313276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2014.06.18. 16:12:01

Az enyém már régóta sima K-jet, sőt, a vacuum canister sem volt benne egy darabig. A "Delorean" meg a "környezetkímélő" szó pedig nem való egy mondatba :)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.06.18. 16:59:41

@scuynat: Pedig korához képest tényleg meglepően tiszta. Persze itt most nem a tiedről beszélek. :)

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2014.06.18. 21:13:31

"mint mondták, nem volt túl rózsás a helyzet".
Ugyanezt mondták nekem, amikor futárral elküldtem hozzájuk a melegedésszabályzót. Emberi számítások szerint még oda sem érhetett a futár, már hívtak az injektorosok, hogy így sz@r a cucc, meg úgy. Szóval igazából azt mondanak, amit akarnak, úgysem köthet bele a laikus autótulaj. Én a helyedben azért felújíttattam volna a melegedésszabályzót, ha már ott volt a kezükben.

Rocko- 2014.06.18. 22:00:49

s mi lesz a folytatása a dolognak? Lambda, bemelegedésszabályzó beszerzése, majd vissza Érdre?

@Sidaries: no igen, nem mindegy, hogy relatív vagy abszolút rendszerben nézzük. :)

Rocko- 2014.06.18. 22:01:59

@Szabi DMC: "mint mondták, nem volt túl rózsás a helyzet".
mé, hát melyik uccába' vannak? :D

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.06.19. 08:24:32

@Szabi DMC: Nem akartam addig ott lenni, ha még jó. Most úgyis van az a másik, majd ha arra járok akkor azt felújíttatom. Nem sürgős.

@Rocko-: ECU-t kéne szerezni, de azt mondták hogy rendesen működőt nehéz lesz, mert 30 éves a legfiatalabb is és ilyen időintervallumban már az elektronika is öregszik. Majd még kitalálom mi legyen.

Rocko- 2014.06.19. 09:12:27

@Sidaries: én mondanám, hogy programozható ecu, de nem tudom mennyire fér bele nálad a DMC ortodoxiába és OT vizsgába.

bopat 2014.06.23. 23:17:45

Na örülök neki, hogy sikerült rendberakni a motort.
Az enyém nagyon szépen jár, a mai napig is :)

Ami vicc, hogy úgy csinálták meg az egész hóbelevancot, hogy a motor közben tök szar volt, ette a vizet, összevissza járt a motor stb.
Amikor a motor kész lett, csak visszarakták a Kjetet és tökéletesen működött.
Na ezért le a kalappal előttük. Még a az okoskodását is megbocsájtom neki :)
süti beállítások módosítása