HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Delorean gyártóformák I.

2009.07.17. 11:51 :: Sidaries

Írtam már, hogy van pár dolog, amit nehéz beszerezni egy Deloreanhez, ha megsérül. Az egyik ilyen a bal első acélelem. Nem tudni miért, de ezekből vagy sokkal kevesebb készült vagy elvesztek, megsemmisültek a cég felszámolása alatt. Logikus lenne, hogy akkor ezekből újat kell gyártani és jó pénzért eladni. Ez sajnos nem annyira egyszerű. Itt ismét megemlíteném, hogy nem vagyok szakember, így csak konyhanyelven tudok fogalmazni, ezért ha valaki ki tud javítani, az tegye meg úgy, ahogy hobbikohász is tette korábban.

Szóval ahhoz, hogy ilyen nagyobb acélelemet gazdaságosan tudjál gyártani, ehhez szükség van egy présformára (bodymould). Ezek a présformák nagy böhöm szerszámok, amiket az acél kiöntésénél használnak. Természetesen ezeket a gyárban sokat használták, de a felszámolás után elvesztek. Nagyon sokáig senki sem tudta, hogy hol lehetnek, ezért elterjedt egy hír, miszerint az angol kormány a tengerbe dobatta őket, mert nem szerette volna, ha ezt az autót valaha is újragyártaná valaki. Ez egy nagyon szép történet lenne a konteo blogra, de nem ez az igazság.

2000-ben új információk kerültek napvilágra. Egy fickó szólt a dmcnews egyik írójának, hogy tud ezekről a présformákról, mert azokat egy halászhajón használják régóta, mint horgony a halászhálóknak. Egy képet is csatolt a leveléhez. Ezt:

A zöld nyíllal jelölt présformán még látszódik az ajtó íve. A hajó a Severn Princess volt, mely ebben az időben a Connemarai Ards Bayben dolgozott. Ez Belfasttól (Dunmurrytől) kicsit keletebbre található. 

A történet szerint a présformák a gyár felszámolása után egy roncstelepre kerültek majd onnan a halászcéghez, valószínűleg aprópénzért. Mikor a Braden Mara Fish Farm megvette őket volt pár amerikai látogatójuk, akik meg akarták venni a présformákat, de később már nem hallottak róluk és azóta sem tudják kik lehettek. Szerintem talán a KAPAC emberei voltak, de ez már valószínűleg soha nem fog kiderülni.

A présformák ezutáni sorsáról mást már nem tudni, de mivel a halászcég is tönkrement, ezért elképzelhető, hogy mégis a tenger mélyén nyugszanak, ahogy az eredeti történetben is szerepelt. Ez amiatt nagyon durva, mert ezek eredetileg rendkívül drága, egyedi gyártású szerszámok voltak, így ez a fajta pazarlás szerintem nagyon szomorú.

Végül még egy kép a hajóról:

A bal oldalon (B) elméletileg éppen a !bal első acélelem! présformája látható, míg a jobb oldalon (A) egy munkás éppen lök be a vízbe egy másik présformát, mint horgonyt. 

A történet eredetijét itt olvashatjátok több képpel: 

www.dmcnews.com/Resource/bodydies/bodydies.html

A már leselejtezett, rozsdásodó hajóról pedig találtam pár képet.

 

4 komment

Címkék: történelem dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr601251180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p-parker 2009.07.18. 23:48:21

Hát ez hihetetlen számomra !Bár az is igaz ,hogy még eszembe se jutott azon gondolkodni,mi történhetett a gyárban használt szerszámokkal ,és berendezésekkel !Minden esetre ez nagyon sajnálatos , de érthető dolog ....Még ha mi meghökkenve is olvassuk a beszámolókat !

Tzl 2020.02.25. 14:21:05

Valami itt nem stimmel. A lemezeket préselik, nem öntik.
Viszont ha tényleg öntés (moulding), akkor azok valószínűleg műanyag cuccok.
Nem lehet, hogy az az íves szerszám ajtókárpit?

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2020.02.26. 10:04:01

@Tzl: Jogos. Ha présszerszámnak írom, akkor már helyes szerinted? Mert valóban jobb lenne ezt használni az öntőformák helyett.

Tzl 2020.02.26. 16:25:43

@Sidaries: Elég hiányos tudással rendelkezem a fémmegmunkálás területéről, ezért nem szeretnék az okoskodásommal egy öngólt rúgni magamnak. :)

De az biztos, hogy a lemezeket préselik, és az általad zárójelbe írt "mould" szó egyértelműen az öntés, ami teljesen más. Szóval vagy nem a lemezek szerszáma ez, vagy az angol megnevezése nem ez.

Most nézem az eredeti cikkben lévő megnevezés a "body part press moulds". Lehet, hogy a mould itt öntvényt jelent és nem öntést. Vagyis ez a présszerszám öntvénye.
És akkor nem az öntőformákat dobálták a vízbe, hanem az öntvényeket. :)
süti beállítások módosítása