HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

John Delorean kábítószerügye - A tárgyalásra várva

2010.12.07. 10:01 :: Sidaries

Egy kis késéssel, de itt a folytatás:

Miután Deloreant kiengedték a börtönből, megpróbáltatásai közel sem értek véget. 1982 Október 29. és 1984 Április 18 között három fontos dolog történt. Ezek közvetlenül nem kapcsolódnak egymáshoz, ezért alfejezetekben írom le őket.

A megtérés:

Christina katolikus olasz családból származott, de életét nem éppen a keresztény hit szellemében élte. Az 1980-as évek elején viszont megtért. Sajnos nem találtam pontos időpontot, pedig sok mindent megmagyarázna. Az biztos, hogy valamikor 1981-82-ben történhetett. Mikor a DMC bezárt John nagyon maga alatt volt és a börtönbeli bibliaórák és Christina megtérése miatt ő maga is nyitottá vált a hitre, minek eredményeként 1983 júliusában ő maga is megkeresztelkedett. 

Sokan kétségbe vonták a megtérés hitelességét, mert a tárgyaláson ez plusz pontot jelentett Deloreannek, de a keresztelő pap, Robert Gustafson azt mondta, hogy "Ha csak megjátssza, akkor ez a legtökéletesebb alakítás, amit valaha láttam." (Most már biztosan tudhatjuk, hogy valódi megtérés volt, mert Delorean élete hátralevő részében jóval a tárgyalás után is szerény templomba járó ember maradt.)

Szabadrablás:

A megtérést eléggé beárnyékolta, hogy 1983 szeptember elsején két ügyvéd és pár segítő jelent meg Delorean házánál New Jerseyben és egy házkutatási parancsot lobogtatva tulajdonképpen kirabolták a házat. Lemásolták Delorean összes jegyzetét, amit a tárgyalásra készített és még a magándolgai közül is szemezgettek. Aznap csak a házvezetőnő Cindy Brady volt otthon, aki egymaga nem tudta megakadályozni őket. Annyit tudott tenni, hogy felhívta Delorean Los Angelesben, aki éppen a tárgyalásra készült, ami pár héten belül volt esedékes. Az ügyvédek végül 63 dobozzal és 9 iratszekrénnyel távoztak. Ezeknek jó része DMC dokumentum volt.

Igaz, azt is észrevették, hogy már előttük is volt ott valaki, aki több értékes tárgyat elvitt, ugyanis a szőnyegen sok helyen világos foltok voltak, habár máshol már kopottas volt. Elképzelésük szerint Delorean vitte el pár értékesebb tárgyát a bírói utasítás ellenére, hogy abban az esetben ha a házat lefoglalják legyen még némi értéktárgya. Habár mindkét eset előkerült a tárgyalások folyamán közvetlen hatása nem lett az ügy kimenetelére.

A videokazetták kikerülése: 

Delorean drogügyének talán a leghíresebb részlete az FBI által felvett hang és képanyag. Ezek a kazetták fontos nyomozati dokumentumnak számítottak, ezért mindenki megrökönyödve hallgatta Larry Flynt, a Hustler magazin tulajdonosának, korának pornókirályának bejelentését, miszerint birtokában vannak a kazetták másolatai és ezeket szívesen bárki rendelkezésére bocsájtja. A vevő végül a CBS csatorna lett és a Sunday Night News című műsorában le is vetítette a Delorean elkapását tartalmazó egy perc negyvennyolc másodperces felvételt. A probléma csak az volt, hogy mindezt 1983 novemberének első hetében tette, az esküdtek kiválasztásának megkezdése előtt mindössze kilenc nappal.

Ez, habár törvényes volt a szólásszabadság értelmében, etikailag nehezen magyarázható tett volt. A csatorna szerkesztői viszont úgy gondolták, hogy az etikát ebben az esetben nem veszik figyelembe a videó hírértéke miatt. Szerintük úgyis mindenki tudta már, hogy mi történt azon az októberi napon a kormány rendkívül bő nyilatkozatai miatt, így ez csak alátámasztja és kiegészíti az eddigi információkat.

Mivel az egész ország a videón csámcsogott, Delorean ügyvédje (Howard Weitzman) szerint lehetetlenné tette John Delorean ügyének pártatlan tárgyalását és ezért szerette volna, ha a CBS-nek nem engedik meg a videó leközlését. A bíró (Robert Takasugi) igazat adott Weitzmannek és habár a sugárzást megakadályozni nem tudta, de a tárgyalást fél évvel elhalasztotta, mert ő maga is félt, hogy az esetleges előítéletek valóban befolyásolnák a tárgyalás kimenetelét.

Larry Flintet is kérdezték, hogy mi volt a motivációja, hogy a kazettákat kiadja. Azt mondta, hogy szerinte Deloreant csapdába csalták és ő ezt szerette volna bizonyítani. Később még azt is elmondta, hogy tudomása van egy olyan kazettáról is, amelyiken kormányügynökök Deloreant fenyegetik, hogy ha kiszáll, akkor ő és családja is megbánja. Ezt a verziót Delorean is alátámasztotta, sajnos azonban ezek a kazetták később rejtélyes módon eltűntek.

Flynt később eljárás alá is került, hogy fedje fel informátorát, de ő ezt megtagadta és inkább kifizette a 250 000 dolláros bírságot. Később azonban kiderült, hogy egy James J. Smith nevű hivatalnoktól szerezte meg a kazettákat. Smith a los angelesi Carlson & Beardsley ügyvédi iroda alkalmazottja volt és habár kihallgatták, soha nem emeltek ellene vádat, igaz munkahelyéről kirúgták. Eskü alatt vallotta, hogy Flyntől 5000$-t kapott, de sokan ezt kétségbe vonják, mert kicsivel később vett egy üdítő automatákat árusító céget.

 

2 komment

Címkék: a kábítószerügy dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr662483021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.25. 15:27:47

nah ez is érdekes, hogy Flynn szerint ezzel John ügyét segítette volna, akkor az ügyvéd miért kezdeményezte a tárgyalás elnapolását? elvégre ha Johnnak ez kapóra jött volna, akkor minél előbb meg kellett volna tartani a dolgot - ergo Flynn inkább jókora faszságot csinált (meg kéne nézni az ő életéről szóló filmet is)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2015.11.25. 16:09:53

@scal: Flynt szerintem csak pénzt akart csinálni a felvételből, ami sikerült is neki. A véleményformálás szempontjából inkább Weitzmannek adok igazat.
süti beállítások módosítása