HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A csomagtartó módosulása

2011.05.20. 10:00 :: Sidaries

Gyűjtögettem az infókat arról, hogy miért is módosult annyiszor a Delorean csomagtartójának a teteje. Először a kis tankolós csapóajtó, majd a díszcsíkok tűntek el és hivatalos információt nem találtam róla, hogy miért. Szerencsére a dmctalk-on, (ami most elég rossz állapotban leledzik) ez a téma is előjött és én ki is írtam magamnak a lényeget. Kicsid ködszurkálós a téma, de elgondolkodtató. Ezek jönnek most.

Két fő okot szoktak felhozni a csapóajtó megszüntetésére. Az egyik az, hogy túl nagy volt miatta a selejt aránya és ezért kellett megszüntetni, a másik pedig az, hogy biztonságosabb volt nélküle a tankolás, mert az éles peremmel megvághatta magát az ember (persze azt nem vették figyelembe, hogy nagy szélben a lecsukódó csomagtartó úgy vág majd fejbe 2008-ban, hogy csillagokat látok).

Viszont sokaknak sikerült régi munkásokkal beszélnie és más dolgot is lehetett hallani tőlük. Két QAC dolgozó szerint ezeknek az indokoknak nincsen semmi valóságalapja. A csapóajtó eltűnése csak és kizárólag Dick Brownnak köszönhető, aki utálta (Róla és a QACról itt írtam) és addig küzdött ellene, mire sikerült eltávolítania az autóról. 

Ezt alátámasztja egy Lapple dolgozó beszámolója is, aki habár nem tudja, hogy mi lehetett az oka a csapóajtó eltávolításának, de ő a biztonsági okot sejtette a háttérben, igaz elismerte, hogy csapóajtó és a díszcsík nélkül valóban kevesebb lett a selejt. Viszont szerinte ők emiatt nem panaszkodtak. Elmondások szerint ez volt a legnehezebben legyártható elem, nagy felülete és a lapossága miatt. Ennek ellenére a Lapple egy professzionális cég volt, egy ilyen csapóajtó kivágása nem jelenthetett nekik olyan nagy gondot. Elvégre ennél bonyolultabb dolgokat is megoldottak az ajtó környékén.

Itt jegyezném meg, hogy mivel ezt az elemet nem a DMC gyártotta, hanem a Lapple, ezért esélyes, hogy egy megegyezett áron szállították nekik az alkatrészt, a selejt pedig a Lapple magánügye lett volna, tehát a DMC nem hiszem, hogy a Lapple kedvéért módosította az elemet. Persze, ha a Lapple cserébe olcsóbban gyártotta le, akkor az már más. Egy egyszerű számolással alátámasztva, ha a Lapple mondjuk 10 dollárral olcsóbban gyártotta a csapóajtó nélküli változatot, akkor az a tervezett 30000 autós darabszámmal már 300000 dollárt jelentett volna, amit a DMC könnyedén el tudott volna költeni másra is.

Azt is el tudom képzelni, hogy Dick Brown tényleg utálta a csapóajtót és próbált indokokat kitalálni arra, hogy megszabaduljon tőlük. Végül mikor sikerült, akkor már senki sem tudta, hogy mi is volt az igazi indok.

1 komment

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr262879955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2011.05.20. 11:20:16

Nem úgy "ismerem" John Z-t, hogy zavarta volna, hogy egy alkatrész 10 dolcsival olcsóbb vagy drágább. Szerintem nem tetszett a Dicknek, ennyi. Nekem se tetszik egyébként.
süti beállítások módosítása