HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Deloreanes átverések

2014.06.11. 21:00 :: Sidaries

Deloreant venni nem egyszerű. Normál autót sem, de Deloreant a ritkasága miatt még nagyobb tortúra. Ráadásul mivel az ember nem azért veszi mert szüksége van rá, hanem azért mert éppen megcsípte a Deloreanbogár és leszállt a rózsaszín köd a szemére, különösen veszélyes. Erre pedig szép számmal utaznak a csalók és biztosan sikerrel is járnak néha.

Skynet is fogott egy csalót annak idején, szerencsére kára nem származott belőle. Itt írt is róla, megéri újraolvasni. Rövidítve annyi történt, hogy a csaló nagyon olcsón kínálta az autót és abban reménykedett, hogy a potenciális vevők, akik úgy gondolják, hogy az évszázad üzletét készülnek megkötni, elutalják neki a kért előleget, amivel aztán ő majd jól lelép, az autót pedig nem küldi el, mert jó eséllyel az nem is létezik. Ez egy tipikus csalási forma, aránylag könnyű kiszűrni. Jellemzője az ilyen csalóknak hogy mindig utaznak és sürgősen kell eladniuk az autót. Olvastam olyat is, hogy egy közeli hozzátartozó halálesetét is belekeverték az egészbe, ezzel is próbálva együttérzést ébreszteni.

Vannak azonban sokkal nehezebben azonosítható esetek is. Van olyan, hogy az autó tényleg létezik, tényleg eladó és tényleg minden jónak tűnik, még egy személyes átnézés is megoldható és biztató. Viszont az autó továbbra is gyanúsan olcsó. Mi lehet ilyenkor a gond?

Több probléma is lehet. Ezeknek a jó részére - amerikai autó esetén - jó megoldás egy Carfax teszt. Az ilyen autók könnyen lehet hogy valami olyan kárt szenvedtek amit az eladó sajnos elfelejtett megemlíteni. Jobb esetben csak tűzkár, vízkár vagy valami egyéb komolyabb sérülés, ami azóta javításra került. Ezt a Carfax írja, csak el kell olvasni.

Nagyobb baj viszont ha a papírokkal van gond. Esetleg körbe volt törve, salvage title-t kapott, azaz ronccsá nyilvánították. Ez a forgalomba helyezést igencsak meg tudja nehezíteni, ha nem teszi azonnal lehetetlenné. Kisebb gond még a tekert óra lehet, esetleg az elveszett papírok. Ezek általában pótolhatóak vagy javíthatóak, de külföldről azért nem leányálom. Ha ilyen autót találunk, én nem javaslom, de akinek kalandparkja van és szereti a kihívásokat az nyugodtan nekiállhat. :)

Aztán van még egy igazán komoly és nehezebben kiszűrhető probléma. Az, ha az autó valami hitelnek a fedezete. Ezt általában a Carfax sem mutatja, bár az autó újkorában felvett hiteleket megemlíti. Az enyémet is hitelre vették annak idején, de aztán egy Autocheck teszt megírta hogy már lejárt a hitel. Őszintén szólva erre nem nagyon van ötletem hogyan kéne kiszűrni, de egy rákérdezés biztosan nem árt. Éppen most jött DML-en egy levél amiben azt írják, hogy a 3133-as éppen eladó Deloreant senki se vegye meg, mert annyi hitel van rajta, hogy két autóra is elég lenne. Újonnan.

Aztán végül egy általános tanács:

A csalók általában pénzt akarnak keresni, nem ismerik a pontos típust amivel mindezt meg akarják tenni. Számukra minden Delorean egyforma, nem veszik a fáradtságot, hogy kiműveljék magukat a típusból. Ezért aztán könnyen belefutnak olyan hibákba, amiket egy igazi rajongó egyből kiszúr. Mondok két példát: Azt mondják, hogy mondjuk 2300-as az autó alvázszáma, de a képeken egy  '82-es Delorean van sima csomagtartóval és hátsó antennával. Vagy azt mondják hogy 11000-es a VIN, de a képen levő autónak szürkék a felnijei, ami csak a koraiakon volt jelen, '82-re nem maradt belőle. Ilyesmi. Aztán azt hiszem szintén a Skynetnél volt még egy jó. Amikor a Spanyolországban álló autónál angol konnektorok voltak a falon. Az is elég gyanús volt.

Szóval a csalók általában hagynak nyomokat, amiket ha valaki odafigyel meg lehet találni. Összegzésként annyit mondhatok, hogy ha valaki Deloreanvásárlásra adja a fejét az keressen meg minket! Nem mondom hogy minden csalót kiszűrünk és olyan jó üzletet sikerül kötnie, hogy a csodájára jár az ország, de az biztos hogy rá fogunk neki mutatni olyan hibákra, amit ő biztosan nem vett volna észre.

2 komment

Címkék: használat behozatal

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr76296173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2014.06.12. 16:18:16

Ezek szerint nem volt felesleges 4 órán át állnom a szénmonoxidfelhőkben egy genovai mélygarázsban ;) Emlékszem, bennem még a pénz átadásakor is bennem volt, hogy most akár el is rohanhatna az eladó, és a büdös életben nem találnám meg sem őt, sem a kocsit.

Egyébként van egy másik, eladó Deloreanem, csak most éppen a nigériai bácsikám (aki népjóléti miniszter volt, de kobramarásban sürgősen elhunyt) lagosi palotájában van, amit szeparatista fegyveresek vettek körbe, de egy nagyobb előleg átutalása után le tudnám őket fizetni, és hazavezetném a kocsit, ami jelenleg metálzöld, de az árban benne van egy teljes szálcsiszolás is :)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.06.13. 16:11:47

@Szabi DMC: Egyáltalán nem.

Kéne a másik Delorean. Hova utaljam az előleget? :)
süti beállítások módosítása