HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A DMCL névváltozásai

2018.11.07. 10:00 :: Sidaries

Ha feltenném azt a kérdést egy átlag halandónak, hogy melyik cég gyártotta a Deloreant, akkor jó eséllyel azt a választ kapnám, hogy a GMC. Na ezt akkor most ne vegyük figyelembe. Ha viszont ez a halandó már rendesen le tudja írni az autó nevét és esetleg még a Facebook csoportunk tagja is, akkor rávágja, hogy a DMC. Ez már közel van a valósághoz, de még nem helyes. Ha azonban egy olyat kérdezünk, aki egy itteni fekete öves blogolvasó, az rávágja, hogy a DMCL, Dunmurryben. Ez így már elfogadható válasz.

Azonban...

Azonban a Delorean Motor Company nem arról híres, hogy minden ilyen egyszerű lenne. Mert oké, szigorúan véve a DMCL, azaz teljes nevén a Delorean Motor Cars Limited a gyártó, de John Delorean nem ezt a céget alapította Írországban. Mert a Delorean Motor Cars Limited egy átnevezés után keletkezett 1978 augusztus 16-án a Delorean Limited nevű cégből.

namechange2.jpgAzonban...

Azonban ez még mindig nem az a cég volt, amit John Delorean alapított annak idején. Mert a Delorean Limited szintén egy átnevezés után keletkezett 1978 július 28-án a - most kell megkapaszkodni - a Jarsm Securities Limited nevű cégből. Ami a neve alapján egy biztonsági cég volt. És valószínűleg eredetileg ezt a céget alapította John Delorean. Bár azt sem tudom kizárni, hogy megvett egy céget, majd azt alakította át a neki megfelelőre, mert az volt az egyszerűbb. Elvégre a bürokrácia ott is bürokrácia, John Delorean meg nem volt annyira szabálykövető, ha nem volt igazán muszáj, mint tudjuk. Elvégre félig magyar volt.

namechange1.jpgBár azért az alapítós történet a valószínűbb, legalábbis a felső dokumentum szerint, ami azt írja, hogy a Jarsm Securities Limitedet 1978 július 11-én alapították, tehát ezen a néven mindössze 17 napot létezett, igaz Delorean Limited is csak 19 napig volt. Ez mondjuk felvet kérdéseket. Ennyire nem tudták mit akarnak? Vagy már a köztes cégeknél is volt pár pénzmozgás, amit jobb volt nem tökéletesen nyomon követni? Tudja fene, de ahogy egy kicsit utánanéztem, hát nem pont ekkor (1978 július 31. körül) jelentette be John Delorean, hogy nem Puerto Ricoban építi a gyárát, hanem Észak Írországban? Elég érdekes egybeesés. Szóval lehet, hogy csak a hivatalos hátterét teremtette meg a gyártásnak, de azért ez nekem kicsit necces a két névváltoztatással.

namechange3.jpgZárszóként pedig visszatérve a bürokráciára, iderakok még egy levelet, ami 1978 október 25-én érkezett a cég akkori központjába, és - ha jól értelmezem - arról tájékoztat, hogy a Jarsm Securities név még nem foglalt. Hát ott is pörögnek a dolgok, addigra a cég már három hónapja nem is létezett.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem dtl

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr2214357181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása