HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Típushibák és tipikus hibák 11. - RPM relay

2009.06.19. 09:41 :: Sidaries

Előveszem ezt a régi sorozatomat, mert miközben a gyár történetét írtam eszembe jutott ismét néhány típushiba. Ma az RPM relayről fogok írni. Magyarul nem tudom mit jelent az RPM, csak azt, hogy itt nem a Round per minute jelentésében van használva. Szóval RPM relé:

Az RPM relé a Delorean elektromos központjában (az utasülés mögött) található relék egyike. Ezen a képen a 18. számmal jelölt, szépen pirossal bekeretezett relé az.

Az RPM relé a benzinpumpa áramellátását biztosítja és hibája esetén a pumpa nem működik, a motor pedig nem kap benzint. A Deloreanok egyik leggyakoribb leállási hibáját ez okozza, nem tudom, hogy felejthettem el eddig írni róla.

Van amikor csak úgy hirtelen bedöglik, de általában vannak előjelei a tönkremenésének. Akkor, amikor az autó csak úgy hirtelen leáll vagy nem indul, aztán egyszercsak minden gond nélkül megy tovább, az általában RPM relé hiba. A filmbeli Deloreannek is ez volt a hibája és ez okozta a film stresszes helyzeteinek egy jó részét. :)

Hogyha bedöglik, akkor nem kell kétségbe esni, mert van egy gyors, bár közel sem tökéletes megoldás a problémára. Veszünk egy gémkapcsot és az itt jelölt lábakat összekötjük:

Ezzel a benzinpumpát folyamatos áram alá helyezzük és ha rossz helyen ért minket a baj, akkor haza tudunk menni az autóval. Hosszútávon természetesen ez nem működhet, mert gondolom annak a relének más funkciói is vannak, ahogy olvastam talán a keverési arányt is állítja. Na ezekhez a dolgokhoz nem értek, de azt hiszem a lényeg átjött.

Mint sok más Deloreanalkatrésznél, ennél is van későbbi fejlesztett verzió. Lehet venni eredetit, de az ugyanannyira megbízható, mint az előző, de természetesen van a fejlesztett is drágábbért. Nekem még nem volt vele gondom, de ha lesz, akkor majd úgyis megírom hogyan oldottam meg.

5 komment

Címkék: típushibák

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr891194903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2009.06.21. 00:53:04

Ahogy én láttam (deloreanwiki-n pl), szerintem se Round per minute, hanem inkább Rotations per minute vagy Revolutions per minute. Ha forog a motor, akkor behúz a relé.

Ha egyszer lesz egy DMC-m, ezt a blogot kinyomtatom, és ott lesz a kocsiban vész esetére, az tuti :D

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2009.06.24. 12:29:12

Ezt jó tudni. :) Igyekszem minél több hasznos dolgot összehordani ide.

deep75 2012.06.08. 21:39:10

Szia!
VW GOLF 4 tulaja vagyok.Nekem is ez a problémám már mindent kipróbáltunk (benzinpumpa, benzinszűrő, fúvókák) éppen a mai napon gondoltam hogy a realy-t meg kellene néznem, nem-e ez a probléma. De nekem eddig még csak az indítás volt a gond minden 3-dik indításnál a szivattyúnak
se-kép se –hang . Pár nap múlva írok ha ez volt a hiba. Addig is köszi az infót!

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2012.06.08. 22:06:41

@deep75: Örülök, hogy tudtam ötletet adni. Ha pedig még meg is javul tőle az külön jó lesz.
süti beállítások módosítása