HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

A kelta tündérek átka

2014.08.22. 08:00 :: Szabi DMC

(Gyártörténeti sztori, Sid távollétében most kivételesen Szabitól).

Ha azt mondanám, a Delorean-gyár bukása az ír tündérek haragja miatt következett be, akkor valószínűleg nem tartanátok teljesen beszámíthatónak, pedig 30 évvel ezelőtt sokan gondolták komolyan ezt a verziót is. A történetet Nick Sutton írta le röviden a könyvében, én pedig még kicsit utánaolvastam, és ezekkel a kiegészítésekkel teszem közzé.  

Először is egy kis kelta mitológia: tündérek, tündérek mindenütt a`la Gombóc Artúr. Jó tündérek, gonosz tündérek, goblinok, koboldok, manók és ezerféle más furcsa szerzet, de a lényeg, hogy mindannyian a tündérkasztba tartoznak. 

500fairies.png

Itt olvasható egy kiváló cikk erről a témáról; nekem a legszimpatikusabbak azok a jóságos, nagymami-szerű lények, akik egy kis sütiért cserébe elvégzik a házimunkát és vigyáznak a gyerekekre. Mennyivel hasznosabbak, mint egy csodaszarvas, nem? :). Egy másikuk meg mintha egyenesen Jabba palotájából jött volna, letagadhatatlan a hasonlóság:

500bujafereg.png

Az ír tündérek világában fontos szerepet játszanak a tündérfák, amelyek mágikus erővel bírnak, és gyülekezőhelyként szolgálnak, ha például a tündérseregek csatába indulnak egymás ellen. (Tudom, ez már durva, de azok ott keményebb népek, mint a mi hálóingben illegő-billegő, kákabélű tündéreink).

A tündérfa általában magányosan áll, és nem is feltétlenül fa: lehet galagonyabokor, bodza, és igazából bármilyen növény, amit a helyi folklór (értsd: pletykás vénasszonyok évszázadokra visszamenőleg) a tündérek fájának tart. A hiedelem szerint a tündérfa kivágása vagy akár csak megbolygatása is örök életre szóló átkot jelent: jó esetben csak aludni nem fog az illető, rosszabb esetben betegségek és szerencsétlenségek sorozata kíséri majd erősen megrövidült életét. Hogy mennyire hisznek még mindig az írek ebben, arra jó példa az az autópálya, aminek - az útépítő munkások követelésére - áttervezték a nyomvonalát, hogy az kétoldalról kikerüljön egy nyeszlett bokrot, akarom mondani: egy fontos tündérfát.

500fairytreemotorway.png

Ezzel el is érkeztünk a Delorean-gyár történetéhez. A hatalmas komplexumot - néhány meglévő épület felhasználásán túl - egy több mezőből álló üres területre tervezték felépíteni Észak-Írországban, Belfast egyik külvárosában. De a zöldmezős beruházás ír szemmel nézve "zöldmezős plusz egy darab tündérfás" beruházásnak számított, ezért nagy fejtörést okozott. Az alább képen nyíllal jelöltem a magányos fácskát, ami az új álomautó gyártásának útjában állt.

fairy tree DSC07651.png

Az építők 1979 márciusára már legyalulták az egész terepet, kivéve a fa közvetlen környezetét, amelyhez az írek nem voltak hajlandóak hozzányúlni. Végül Dixon Hollinshead, a gyárépítést irányító vezető elhíresztelte, hogy 200 fontnyi készpénzt rejtett el a fa gyökerei között. Mai árakon ez ezer font, azaz 400 ezer forint lenne, szóval jó pénz volt az akkoriban. Említésre méltó, hogy bár Hollinshead nem volt ír, a fát pedig kétperces munka lett volna kivágni, ő - biztos ami biztos alapon - mégsem kockáztatta ezt személyesen megtenni. Mindenesetre a fa néhány nappal később eltűnt, és már nem állt akadály a gyár felépítésének útjában. Évek múlva azonban hír érkezett a munkásról, aki állítólag kivágta a fát: egy üzemi balesetben elvesztette az egyik végtagját, és ez persze tovább erősítette a helyiek körében a tündérfák mítoszát. Hogy a kelta tündérek keze volt-e benne vagy sem, nem tudni, de a Delorean-gyár sem húzta sokáig, és rövid, problémákkal teli működés után végleg bezárta a kapuit.

500factory428237_363365700363025_1820288847_n.jpg

Kedden jövök a londoni Vissza a jövőbe show-ról szóló beszámolóval, addig is jó hétvégét mindenkinek.

3 komment

Címkék: történelem dtl Szabi

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr846618201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p-parker 2014.08.23. 21:48:05

Remek írás lett Szabi ! :) Csak így tovább !

Szabi DMC · http://delorean.blog.hu 2014.08.23. 22:12:02

Köszi, de Sid a Deló-történész, a többi ilyen sztorit már meghagyom neki :)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2014.08.24. 18:04:10

@Szabi DMC: Nem kell rám várni, írhatod ezeket nyugodtan. Én még úgysem olvasom a könyvet.
süti beállítások módosítása