HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Szerviztanácsok II. - A meleg indítási probléma 1. rész

2018.08.16. 10:00 :: Sidaries

Mivel a NAAF képek begyűjtése folyamatban van, ezért nem azt írom meg, hanem folytatom a szervizes sorozatomat. Ez a most előkerülő hiba azt hiszem a legjobb mindkettőnknek, mert Skynetnek és nekem is ez a nyűgöm. Legalábbis a hiba leírásából úgy tűnik.

Nem ritka eset, amikor egy Delorean motorja nagyon nehezen vagy egyáltalán nem indul be, amikor üzemmeleg. Módszeres hibakereséssel pedig elkerülhető a rossz alkatrészek kicserélése.

A Delorean üzemmeleg motorjának a beindulásához a legfontosabb tényező, hogy meglegyen az üzemanyagrendszerben a megfelelő benzinnyomás. A Bosch K-Jet egy mechanikus befecskendezőrendszer, amiben az injektorok körülbelül 48 PSI (3,3 bar) nyomáson nyitnak, ellentétben a mostani elektronikus befecskendezőrendszerekkel, amikben az injektorok tulajdonképpen apró elektromos szelepek, amik az üzemanyagnyomástól függetlenül nyitnak és zárnak. 

A motor hideg állapotában a motor kap egy extra löket üzemanyagot az indításkor, ami miatt több üzemanyag jut a hengerekhez és így a motor beindul. Azonban ha a motor/hűtővíz hőmérséklete 35C (95F) fölött van, ezt a többletüzemanyagot a motor nem kapja meg. Az ezzel kapcsolatos problémákkal majd a hideg indítási résznél foglalkozok.

Az üzemanyagrendszert úgy tervezték, hogy a motor kikapcsolt állapotában 40 PSI (2,75 bar) nyomást tartson nyolc órán keresztül. A kézikönyv szerint ez csak 10 perc, de gyakorlati okokból a 30 perc a minimum. Ha ez a nyomás nincs meg, akkor a motor hője az injektorokban és csövekben levő üzemanyagot felforralja és elpárologtatja, így a csövekben a folyékony halmazállapotú üzemanyag helyett gáz halmazállapotú lesz. Amikor ez történik, akkor ennek a permetnek nem lesz elég nyomása ahhoz, hogy nyissanak az injektorok és így az injektorok előtt fog sűrűsödni. Elég hosszú indítózás után azonban a motor kidolgozza ezt a permetet magából, és a motor beindul, de rossz akkumulátor és magasabb hőmérsékletek esetén az akkumulátor hamarabb fogy ki, mint ahogy a motor be tudna indulni.

A hiba elhárításához a legegyszerűbb, ha szerzünk egy műszert, amivel meg tudjuk mérni az üzemanyag nyomását, azonban ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor sem kell pánikba esni, van egy másik lehetőségünk is, ami ugyan csak becslésre jó, de a semminél több. Ha leszedjük a légszűrőházat, akkor le tudjuk nyomni az ott levő torlótárcsát. Ezt először akkor nyomjuk le, amikor a motor már jó ideje nem ment, hogy érezzük az üzemanyagnyomás nélküli ellenállását. Amikor azonban a motor működik vagy nem rég állítottuk le, akkor érezni lehet, hogy nehezebb lenyomni. Ezt a nagyobb ellenállást egy jól működő üzemanyagrendszer esetében 30 perccel a leállítás után is éreznünk kell, azonban vigyázzunk, mert ezt a tárcsát nyomogatva könnyen le tudjuk fullasztani a motort!

Ez a hiba jellemzően 5 esetre vezethető vissza. Ezekről fogok írni a következő részben, mert a "Cseréljünk ki minden alkatrészt, ami szembe jön." módszer szükségtelenül drága lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: típushibák

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr6414183427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása