HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Deloreantimeline.com

2019.10.30. 10:00 :: Sidaries

Ezt a blogot 2008 szeptember elsején indítottam, azzal a céllal, hogy az újonnan beszerzett autóm életének minden mozzanatát megörökítsem. Nem volt pontos ütemterv, nem voltak pontos témák, csak egy homályos elképzelés arról, hogy mit is akarok írni. Aztán pár hónap alatt kialakult a heti három bejegyzéses modell, miszerint hétfőn általános információk jönnek a találkozókról, klubeseményekről, szerdán az autómról írok, pénteken pedig a gyár történelmét kutatom. Ez volt a rendszer kb. 6-7 évig, aztán pár munkahely váltás és némi családi életbeli változás miatt ez átállt heti két bejegyzésesre, ahol ezek a határok elmosódtak, és a szerdai és pénteki bejegyzések összevonódtak. Közben volt pár vendégszerző, Szabi kimondottan sokat írt, de párszor Skynet és Bopat is jelentkezett egy-egy sztorival az autójáról, plusz párszor Dubniczkia is elmerült a veteránozás bugyraiban.

Azonban az idő telt, és felmerült két elég komoly probléma.

- Az első, hogy jelenleg már tizenegy éve írok egy olyan autógyárról, ami két évig gyártott autót. Ráadásul bőven az internet előtti időkben tette mindezt, ezért a vele kapcsolatos információk egyszerűen túl ritkák lettek, legalábbis az olyanok, amikről én még nem írtam. Ezért az új információk felkutatása egyre nehezebbé és időigényesebbé vált, míg a saját időm egyre kevesebbé. Eleinte fél-egy óra alatt megvolt egy pénteki bejegyzés, azonban ez jelenleg néha felmegy akár három órára is, a téma megkeresése, majd fordítása után. És mikor készen vagyok, sokszor úgy érzem, hogy nem érte meg az eredmény a bele fektetett időt, mert nem hordoz annyi új információt, mint elvárható lenne.

- A másik probléma pedig maga a blog, mint formátum. A blog nagyon jó arra, hogy naplót írjunk vagy egy történetet elmeséljünk, tehát a szerdai bejegyzésekhez, de egy ilyen csapongó kvázi tudományos kutatáshoz nem a legszerencsésebb, mint amik a pénteki bejegyzések is voltak, mert ha egyik héten a 1982-es csődről írok, aztán az 1976-os alapításról, majd az 1980-as Lotus prototípusokról, akkor azt a struktúra eléggé megszenvedi. A kronologikus kereshetőség hiányáról nem is beszélve.

Ezért már elég régen, még 2011-ben felmerült egy új oldal ötlete. Egy olyan idővonalra felhúzott oldalra gondoltam, ami a blogra már megírt bejegyzéseket kronologikusan mutatja be, így ok okozatilag is ad hozzá a DMC történetéhez. Az alapötletet egy terv követte, majd megpróbáltam szerezni egy olyan programozót, aki meg is tudja csinálni, nem horror áron. Jelentkezők voltak, elkezdett oldalak voltak, befejezett oldal viszont egy sem. Aztán az egyik szülinaposnak is beszéltem a tervemről, és végül ő ajánlott egy programozót, aki végre le tudta programozni azt, amit látni szerettem volna. Igaz, nem lett olcsó, de még határértéken belül maradt az ár, és így az idei év közepére már volt egy olyan üres oldalam, ami megfelelt az elképzeléseimnek.

Ekkor álltam át arra, hogy nekiálltam kitakarítani a "majd egyszer ezt meg kell írni" könyvtáramat, és ekkor indult az a nagyon sok blogjavításos bejegyzés. Mostanra fogytak el a kisebb javításos dolgok, plusz azok a memók, dokumentumok, amiket mindenképpen meg akartam írni, plusz az autó is megy a téli szünetre, ezért itt az ideje annak, hogy elkezdjem a költözködést az új oldalra. Természetesen közben találtam új megírandó dolgokat is, de ezek egyelőre maradnak tartalékban, és ha megtörtént a költözés, akkor majd egyszerre fogom felrakni ide, és az új oldalra is. Viszont addig ez a blog most kicsit háttérbe fog szorulni. Nem szűnik meg, olykor lesznek bejegyzések, plusz a költözés állásáról is folyamatosan írni akarok majd, de az biztos, hogy nem ez lesz a fő prioritás. 

Végül pedig várok mindenkit szeretettel a deloreantimeline.com-ra, ahol már fent van pár bejegyzés, de néhányszáz még várható. Chrome és Edge alatt biztosan működik, Firefox és Opera alatt valami hisztije van, majd javítjuk. Ja és a legjobbat még nem is mondtam. Ha minden számomra fontos dolgot átraktam oda, akkor tervezem, hogy visszafordítom angolra. Na az lesz a kemény meló, ezért ha valaki érzi magában az erőt, segítséget szívesen elfogadok. Ez azonban még sokára lesz.

Addig pedig köszönöm mindenkinek aki olvasta vagy olvassa ezt a blogot, nem gondoltam volna, hogy ennyi idő után is meglesz a napi 50-60 látogató.

13 komment

Címkék: ars poetica deloreantimeline

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr4315270910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.10.30. 15:32:09

Szuper. :) Nalam az operan remekül fut, igaz ugyan hogy mac os X környezet.

matyi101 2019.11.15. 14:01:42

Meg szabad kérdezni mennyibe került ez az idővonal? Mert én történelemből akartam egy hasonlót csinálni. :)

matyi101 2019.11.19. 21:14:11

@Sidaries: Semmi de nem lenne egyszerűbb ideírni? Vagy küld a gordon.flash05kukac gmél pont comra.

Prien-u47 2019.11.20. 19:38:49

Szerettem ide járni, a poszt elején a frász kerülgetett, hogy búcsúzkodás lesz... :)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2019.11.21. 06:51:36

@Prien-u47: Csak ideiglenesen. Már most vannak megírásra váró dolgok, de valamikor ezt a költözködést meg kell csinálni. Úgy gondoltam, hogy ennek most télen van itt az ideje, amíg a saját autómmal úgysem megyek, és így kevesebb az anyag.

numlockholmes 2019.12.11. 04:02:42

Sziasztok!

Én voltam az a srác, aki 2011 végén / 2012 elején készítettem nektek egy DeloreanTimeline oldalt / korai oldal változatot. A történet úgy szól, hogy akkor kezdtem az egyetemet és magát a webfejlesztést is tanulni :D és gondoltam sebtiben elvállalok valamit akár 0 tudással is. A tudásom így visszanézve nem volt valami egetverő de sikerült alkotni valamit wordpress-ben. Ha érdekel, hogy nézett ki a 9 évvel ezelőtti oldal akkor klikk ide:

www.youtube.com/watch?v=MF7PH2AU7tk

imgur.com/a/c6et3Qp

Hasonlít a mostani oldalra. 2011-es trendekhez képest egész jó volt, lehetett a bejegyéseket írni, a megadott dátumhoz rögzült az idővonalon az írás, lehetett kategóriákba szervezni a posztokat, amik fölül jelentek meg, ezekre kattintva pedig kijelölte az idővonalon az adott bejegyzést. A zoom, mint követelmény nem merült fel anno.

A dolog ott sikkadt el, hogy amikor bevettetek a fórumba akkor csak annyi iránymutatást kaptam, hogy rámutattatok 1 db feltöltött képre, hogy "ilyen legyen". Sajnos semmi több infó nem jutott el hozzám. Én el is kezdtem fejleszteni, de csak hetekkel később, amikor már majdnem kész volt az oldal kaptam meg a grafikákat nagy felbontásban és e-mailben egy pontosabb leírást. Sajnos ekkor már késő volt és az egyetem is közbeszólt, nem hittem volna, hogy ilyen húsdaráló is lehet egy oktatási intézmény ezért a fejlesztés abbamaradt.

El is küldtem Nektek a 90%-ig kész oldalt, telepítési útmutatóval, de aztán ezek szerint nem került felhasználásra. Mondjuk az is tény, hogy nem úgy nézett ki mint a kijelölt design. ( imgur.com/a/N5kRhsh ) Akkoriban azt hittem, hogy ez a megrendelőnek csak amolyan álomképe, hogy milyen legyen és nem kell pontosan azt megcsinálni :) Nem tudtam, hogy is megy ez az iparban, hisz még ott volt a tojás a fenekemen, épp csak kiköpött magából a középsuli és ekkor az ember még nem látja át a dolgokat.

Összességében sokat tanultam a fejlesztés közben és örülök, hogy összejött azóta az oldal.

2015-ben találkoztam is veletek futólag a Corvin mozi előtti Vissza a jövőbe találkozón

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2019.12.22. 09:08:05

@numlockholmes: Kis késéssel, de válaszolok, aznap nem volt időm, aztán elfelejtődött.
Igen, emlékszem rád, bár arra nem hogy eddig eljutott volna az oldal. Abban az időben nem volt a meglevőnél több elképzelésünk, a mostani oldal is ugyanazon adatok alapján készült. Aztán ami kérdés meg felmerült, azt megbeszéltük, hogy hogyan lenne jobb.
Egy kis szerencsével ez is működhetett volna, sajnos nem úgy alakult. Remélem azért még összefutunk valahol.
süti beállítások módosítása