HTML

Élet egy Deloreannel

Ez a blog a Delorean Klub Magyarország blogja. Terveink között szerepel a tulajdonunkban levő autók minél több kalandját megörökíteni, a Delorean Motor Company és John Delorean életét minél részletesebben dokumentálni.

Friss topikok

  • gigabursch: Az utolsó bekezdésben a lényeg!!! :-))) (2023.10.18. 12:45) Klubtalálkozó 2023
  • gigabursch: Sok csodát nem várok... Majd ha lesz, akkor tíz év múlva egy tízéveset. (2023.10.06. 11:46) Új Deloreanek - Frissítés 8.
  • Sidaries: @Tomchy: Valóban. Bár azért tegyük hozzá, hogy a vadnyugaton sem voltak éppen pontosak a vonatok a... (2023.09.26. 09:32) Levél érkezik - 42 év késéssel
  • bopat: Azért mentem lassan, mert nem bírtátok az iramot :) Vissza kellett fognom magam. (2023.07.13. 14:49) Ausztriai kirándulás
  • a8zoli: meg sokszor 15 evet kivänok ;) (2023.06.30. 18:33) 15 év

Az első idei szerelés

2013.03.06. 10:00 :: Sidaries

Pénteken még elég rossz és hideg idő volt, de szerencsére szombatra kisütött a nap. Emiatt aztán mese nem volt, meg kellet nyitnom a szezonomat. :)

Persze azért az nem úgy működik, hogy csak beülünk az autóba aztán már megyünk is. Kiálltam, megnéztem a hűtővíz szintjét, gumikat, lámpákat, meg úgy általában kicsit megvizsgáltam az autót, elvégre az elmúlt 3-4 hónapban elég keveset ment. Miután minden rendben volt, már csak egy dolgot kellett megtennem.

A felújítás alatt - mint írtam is - elég sokat buheráltak az ajtókkal, többek között kicsit gyengítettek a torziós rugókon. Mivel hidegben normál esetben is előfordul, hogy a gázteleszkópok már nem tudják teljesen felnyomni őket, az én legalább öt éves teleszkópjaim már csak alig tudták megmozgatni őket és már akkor sem tudták megtartani az ajtókat, amikor teljesen felnyitottam őket. Valószínűleg a nyarat még ki lehetett volna húzni velük, de igazából nem akartam, hogy kicsit is lógjanak, mert az ajtók túl fontosak ennél az autónál.

Ezért aztán hétfőn rendeltem Edtől két új teleszkópot, ami szállítással kb 28000 Ft volt, és szerencsémre péntekre meg is érkezett. Már csak ki kellett cserélni. És itt be is jött a 2. szabály. Mondom ezzel megleszek 10 perc alatt. Csak feltámasztom az ajtót, kiütöm a régi teleszkópokat, berakom az újat és kész. Aha. Persze. Az egy dolog, hogy alig találtam használható lécet a kitámasztáshoz, de a kiütés is elég nehezen ment. Azért, mert ahhoz, hogy a teleszkópot ki lehessen venni, ahhoz először el kell távolítani egy kis biztonsági kapcsot, ami nem annyira egyszerű. Ez a kapocs egy nagyon kemény hajlított drótdarab, amit csak egy szögben lehet eltávolítani. 

gazteleszkop.jpgTalán majd a kép alapján el tudom magyarázni. Ezekről a kis baszokról van szó. Ezt úgy kell felrakni, hogy a kis hegyes vége belemegy abba a kis lyukba, ami a teleszkóp alján lévő kis gömbben van. A képen is látszik, pont az árnyékos részen. A trükk itt az, hogy csak egy adott szögben tud belemenni a lyukba a hegy, aztán szépen rá kell csíptetni elforgatás után a kapocsrészt úgy, hogy közvetlenül a gömb fölötti részre illeszkedjen. Ugyanezt kellett nekem is visszafelé megcsinálnom, de ezzel az egyetlen baj, hogy a felső részen nagyon kicsi a hely ahhoz, hogy ezt a drótot tekergessük. Emiatt az egyik ilyen kapcsolt el is törtem, egy másikkal sikerrel jártam, kettő meg már régebben elveszett. Azt hiszem ideje lenne pótolnom őket. Nem létfontosságúak, de azért jobb, ha megvannak. Szóval miután kiszedtem a kapcsokat, kiütöttem a teleszkópokat és innentől már tényleg csak pár perc volt az egész. Eredményként az ajtó már fent marad. Magától még mindig nem teljesen nyílik ki, de az rendben van, mert akkor nyáron a 35 fokban nagyot ütne. Egy darabig ezekre sem lesz gondom.

Ezek után már tényleg csak maga az út volt hátra, ami azért tartogatott meglepetéseket.

Szólj hozzá!

Címkék: szerelés

A bejegyzés trackback címe:

https://delorean.blog.hu/api/trackback/id/tr655115817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása